Alfred Adler (1870–1937) uskus, et meie iseloomu ja käitumise kujunemisel mängib sündimise järjekord suurt rolli ja ka tänapäeval pole see teooria aegunud. Siin on mõned Adleri sünnijärjekorra teooria järgi määratud põhilised iseloomuomadused:

Ainuke laps
Neile meeldib olla tähelepanu keskpunktis, eriti arvestades seda, et nad on harjunud seda oma vanematelt tohutult saama. Need lapsed on tihti hellitatud ja neile ei meeldi jagada. Nad kipuvad olema varaküpsed, sellest võib vanemas eas kujuneda välja upsakus. Ainsad lapsed võivad olla pisut kõrgid ja eeldada teiste poolt omale erilist kohtlemist.

Tuntud ainsad lapsed on näiteks Daniel Radcliffe, Leonardo DiCaprio ja Natalie Portman.

Esimesena sündinud laps
Need lapsed kipuvad olema kõrge saavutusvajadusega, sest nad tunnevad, et võim on nende sünnijärgne õigus. Lapsevanematena võivad nad olla hiljem karmid ja nad tunnevad end suurte autoriteetidena. Neil lastel kipub olema probleeme kadeduse ja ängistusega. Nad on tihti väga kaitsvad.

Tuntud vanimad lapsed on Beyoncé, Taylor Swift, Rihanna ja Oprah Winfrey.

Keskmine laps
Nad on tuntud oma rahuliku loomu ja hea kompromissivõime poolest. Kuna nad on pidevalt sõna otseses mõttes inimeste, asjade ja olukordade keskel, siis nad on õppinud olema sõbralikud, siirad ja lojaalsed. Nad on imelised suhtlejad ja saavad hästi läbi igasuguses vanuses inimestega.

Tuntud keskmised lapsed on Kim Kardashian, Madonna, Bill Gates, Britney Spears ja Kristen Stewart.

Noorim laps
Nad on reeglina oma ülejäänud õdedest/vendadest väga erinevad. Nad on tuntud oma loova, kohati mäsleva ja tähelepanu otsiva loomu poolest. Neil on suured unistused, aga neil on raske neid ellu viia.

Tuntud pesamunad on Harry Styles, George Clooney, Jennifer Lawrence ja Ryan Gosling.

Lapsendatud lapsed
Nad kipuvad olema hellitatud, mis võib nad teha väga nõudlikuks. Neil võib olla mõningaid identindeedikriise ja enesekontrolliga seonduvaid probleeme. Neid peetakse tihti üksikuteks, aga tegelikult naudivad need inimesed tihti lihtsalt iseenda seltskonda.

Tuntud lapsendatud lapsed on Jamie Foxx, Steve Jobs, Nicole Richie.

Ei tasu unustada, et suuremat mõju mängib sinu lapse iseloomus aga see, mis rolli ta peres omale võtnud on. Kui on tegemist keskmise lapsega, kes pidevalt oma väikest õde/venda valvab, võib tal kujuneda välja pigem vanima lapse iseloom. Võib olla tegemist ka noorima lapsega, kelle vanemad õed/vennad on juba nii vanad, et ei ela perekonnaga koos ning laps võib end tunda perekonnas kui vanim ja ainuke laps.

Allikas: perejalaps.ee

Mõnikord on lapse iseloomu kujunemisel määravamaks mitte sünnijärjekord, vaid roll, mille ta endale perekonnas võtnud on.