1. Laps õpib vastutama

Lapsed, kellel on
lemmikloom, õpivad juba varakult hoolimist, hoolitsemist ja vastutamist
teise elusolendi eest. Lemmikloom vajab pidevat tähelepanu, toitmist,
mängimist ja õpetamist. Lapsed, kes palju oma lemmikloomaga tegelevad,
kasvavad empaatilisteks ja kaastundlikeks. Nad õpivad oma lemmiklooma
eest vastutama ja see oskus on vajalik ka hilisemas elus, et luua häid
suhteid teistega.

Aga lastel ei teki oskus oma looma eest hoolitseda sugugi iseenesest, vanemad on need, kes seda lapsele õpetama peavad, andes nii juhiseid, kui pakkudes isiklikku eeskuju. Väiksemad lapsed võiksid vanemaid looma toidukausi täitmisel ja joogivee andmisel abiks olla. Kui lapsed saavad vanemaks, võib lemmiku eest hoolitsemine juba nende ülesandeks saada.

2. Kasvab lapse enesekindlus

Koos oskusega looma eest hoolitseda kasvab ka lapse usk oma võimekusse ja seega kasvab ka lapse enesekindlus üldiselt. Kui laps on looma eest hoolitsemisel edukas, siis ta on oma saavutuste üle uhke ja usub enda võimekusse ka muudes valdkondades.

3. Väheneb lapse vastuvõtlikkus allergiatele ja astmale

Paljud erinevad uuringud on tõestanud, et lapsed, kes kasvavad koos lemmikloomadega, kannatavad väiksema tõenäosusega astma ja allergiate käes. Kui lapsed puutuvad lemmikloomadega kokku juba enne aastaseks saamist, siis kujuneb nende immuunsus tugevamaks. Selliste laste hilisem risk allergiate ilmnemiseks on isegi poole võrra väiksem, kui nende laste risk, kes on kasvanud ilma lemmikloomata, väidavad uuringud.

4. Laps on liikuvam ja rõõmsam

Lemmikloomad, eriti just koerad, vajad liikumist, jooksmist ja mängimist. Need lapsed, kes loomadega hullavad, on paremas füüsilises vormis, tervemad ja rõõmsamad. Pered, kus on lemmikloomad, veedavad rohkem aega õues, värske õhk ja ühine lõbus aktiivne ajaveetmine loob lapsele ettekujutuse meeldivast ja tervislikust perekondlikust kvaliteetajast, mida ta hakkab hindama ka oma tulevases elus täiskasvanuna.

5. Loomaga koosolemine rahustab last

Loom aitab lapsel rahuneda ja endas tasakaalu leida. Paljud lapsed ja noored tunnevad ennast vabamalt ja lõõgastunumalt pigem koos loomaga, kui teise inimesega. Nii nagu paljud täiskasvanud, leiavad ka lapsed endale lemmikloomas rahustaja ja lohutaja, kui nad on kurvad, vihased või lihtsalt liimist lahti. Loomaga koosolemine aitab lausa maagilisel moel lapsel rahuneda, nad õpetavad lapsele tingimusteta armastust.

6. Loomad on suurepärased stressileevendajad

Eriti just koerad on need, kellega koosolemine leevendab stressi ja tõstab heaolutunnet. Koeraga koosolemine pole teraapiline mitte ainult lastele vaid koer võib olla pingetemaandajaks kogu perekonna jaoks. Looma sügamine, temaga koos jooksmine, mängimine ja pikutamine pakub lapsele kindlus- ja armastustunnet ka siis, kui teistel pereliikmetel lapse jaoks hetkel aega pole. Koerale saavad lapsed oma muresid rääkida, ta ei vaidle vastu ega ähvarada magustoidust ilmajätmisega. Koer on lapse jaoks alati olemas ja tunneb lapsest alati rõõmu - see on lapse jaoks väga tähtis.
Ka kassid võivad olla suurepärased kaaslased, kui laps vajab tunnustust ja pingete maandamist. Kass nurrub tänuks, kui teda silitada ja kui kass on lapse oma lemmikuks valinud, siis see on suur tunnustus, sest kassi poolehoiu võitmine on kordades keerulisem.

7. Paraneb lapse lugemisoskus

Paljud lapsed tunnevad ennast mugavamalt, lugedes-jutustades lugusid pigem lemmikloomale, kui teisele inimesele. lemmikloom ei anna hinnangut, ei kommenteeri, kui midagi sassi läheb ja ta ei hakka kindalasti iga väikest viga parandama. Just väikeste laste lugemisoskuse edenemisel on oluline, et nad loeksid kõva häälega. Neile võib omaette kõva häälega imelik tunduda ja vanemale nad samuti lugeda ei taha, kui nad pole veel väga osavad, kuid lemmikloomale ettelugemine sobib just suurepäraselt.

8. Laps õpib, et teol ja tagajärjel on seos

Lemmiklooma eest hoolitsemine õpetab lapsele suurepäraselt, et igal teol on tagajärg. Kui laps käitub looma suhtes hoolimatult, hooletussejätvalt või ebaõiglaselt, on tagajärjed talle ka kohe näha.
Kui kalad on toitmata, siis nad surevad, kui kassi narrida, siis maksab kass kätte, kui koerale haiget teha, saab hammustada, kui hamstri puur puhastamata jätta, tuleb haisus elada.

9. Suureneb lapse pühendumisvõime

Lemmikloomaga koos kasvamine ja looma eest vastutamine on lapse jaoks hindamatu võimalus pühendumist õppida. Looma ei saa lihtsalt mänguasja moodi kõrvale heita, kui enam mängida ei viitsi. Looma eest tule igapäevaselt hoolitseda, ta vajab sööki, mängimist ja armastust. See õpetab lapsele pikaajalist pühendumist.

10. Lemmikloom õpetab lapsele distsipliini

Uuringute kohaselt õpetab lapsepoolene koera treenimine distsipliini ka lapsele endale. Kassi seevastu pole treenida vaja, kuid kassil on omadus lihtsalt juba oma eksistentsiga enda omanikke distsiplineerida.

Lemmiklooma ja lapse kooskasvamisel on palju plusse, kõige suurem on aga see, et laps saab lemmiku näol endale parima sõbra.

Allikas: womanitely.com