1. Krooniline väsimus

Kõik tunnevad end vahel natuke väsinuna, aga kui väsimus on sinu jaoks pidev probleem, võivad olla süüdi su hormoonid. Kui su keha toodab liiga palju progesterooni suureneb ka sinu soov rohkem magada.

Teine põhjus väsimuseks võib olla ka kilpnäärme talitlushäire. Vereanalüüs aitab aru saada, kumb võib olla probleemi allikas.

2. Unetus

Kui sul on uinumisega raskusi, siis on võimalik, et su progesterooni tase on liiga madal.

3. Mäluprobleemid

Muutused sinu östrogeeni või progesterooni tasemes võib muuta asjade meeldejätmise ja selgelt mõtlemise keeruliseks. Aga sama teeb ka kilpnäärmehaigus, seega kui sul on mõtlemine ebapäraselt ähmane, aruta seda oma arstiga.

4. Kangekaelne akne

Tihti tekib naistel rohkem aknet siis, kui päevad on lähedal, aga kui su akne jääb püsima pikaks ajaks, võivad mängus olla androgeenid. Akne teke on suures osas mõjustatud hormoonidest, peamiselt androgeenidest ehk meessuguhormoonidest, mis stimuleerivad rasu tootmist rasunäärmetes. Liialt kõrge androgeenitase su kehas paneb su rasunäärmed liiga usinalt oma tööd tegema ning sellest tuleneb ka liigne rasu, mis ummistab su poore.

5.Kõhuprobleemid

On palju põhjuseid kõhuvalude ja teiste kõhuprobleemide allikatena, aga tea, et su kõht on tundlik ka hormoonide suhtes. Kui siinse nimekirja tunnustele lisanduvad ka kõhuprobleemid, siis võib neid üsna tõenäoliselt seostada sinu hormonaalse tasakaalu muutustega.

6. Peavalud

Jällegi, paljud erinevad asjad tekitavad peavalusid, aga kui sul on nendega tihti probleeme just enne päevi, võib olla põhjuseks östrogeeni taseme langemine.

7. Rindade muutused

See on sümptom on tähtis. Kui nad ei tundu nii täidlased kui tavaliselt, siis su östrogeeni tase on langenud, aga kui nad tunduvad täidlasemad, siis su östrogeeni tase on tõusnud. Kui rinnad on rohkem muutunud, kui tavaliselt igakuise tsükliga seoses nad seda teevad või kui rindades on lisaks ka muud ootamatud muutused — tükid, eritis või punetus, siis tuleks kindlasti rääkida sellest arstiga.

8. Ebakorrapärane menstruatsioon

Kui su päevad algavad erineval ajal igal kuul või jäävad mõnel kuul vahele, võib sul olla liiga vähe/palju östrogeeni või progesterooni. Tihti on ka raske kindlaks teha, kumb neist seda põhjustab. Sellest tuleks oma arstiga kindlasti rääkida, sest see võib olla ka märk tsüstidest munasarjadel.

9. Kuuma- ja higistamishood

Paljud, kes on teel menopausi poole, teavad, kui kohutavad need kuuma- ja higistamishood võivad olla. Üldiselt tulenevad need hood madalast östrogeeni tasemest.

10. Tujude järsk kõikumine või depressioon

Östrogeeni taseme ootamatud muutused mõjutavad teatud ajukemikaale, nt dopamiini ja serotoniini. See võib tugevalt naise emotsionaalset tasakaalu mõjutada.

11. Söögiisu suurenemine

Östrogeeni taseme langemine saab mõjutada veel üht kemikaali nimega leptiin, mis kontrollib seda, kui näljane sa oled.

12. Kõhulahtisus

Seda võib põhjustada liiga kõrge/madal östrogeeni või progesterooni tase enamasti juhul, kui sul on sellest nimekirjast ka teisi sümptomeid.

13. Tupekuivus

Kui seda juhtub tihedamini, kui muidu, siis on östrogeeni tase jällegi langenud.

14. Madal libiido

Kadunud huvi seksi vastu võib olla märk testosterooni taseme langusest.