1. Kui seltskonnas on mitu autojuhti, leppige juba enne reisi kokku, kui pikalt keegi sõidab. Meie oleme kasutanud oma sõprade läbiproovitud taktikat ja enamasti on üks inimene järjest roolis kaks tundi. Selline rütm ei väsita päeva lõpuks kedagi nii ära, et pahuraks muutuda, ja teeb kindlasti reisimise oluliselt turvalisemaks.

2. Üks, millele koduses majapidamises ei pea mõtlema, on see, et sahtlid ja kapid võivad käänulisel ja auklikul teel ootamatult lahti tulla ning kogu sisu põrandale laiali puistata. Selleks peaks igaüks, kes kappi enne reisi kasutab, hoolitsema selle eest, et kapp või sahtel oleks sõidu alustamise hetkeks lukustatud. Hea on kokku leppida, et see, kes parasjagu roolis ei istu, kontrollib veel täiendavalt kõik lukud üle.

3. Samuti tuleb jälgida, et laudade, kappide ja voodite peal ei oleks asju, mis võiksid sõidu ajal lendu minna. Kõik lahtiselt olevad asjad tuleb panna mõnda sahtlisse, kappi või kasvõi kraanikaussi, vastasel juhul peab keegi nendest asjadest terve sõidu ajal korralikult kinni hoidma.

4. Enne peatuskohast sõidu jätkamist tuleb alati veenduda, et aknad ja eriti katuseluugid oleksid suletud. Kui üks katuseluuk on peidus laest allalastava voodi all, võiks alati enne voodi üleslükkamist meeles hoida, et see luuk tuleks ka sulgeda.

5. Aeg-ajalt on vaja kitsamates ja keerulisemates kohtades manööverdamisel kaaslase abi paluda. Suurema töö teeb ikka ära tagurduskaamera, aga juhuks kui sellest ei piisa, tuleks rahulikult kokku leppida käemärgid, millest autojuhil on lihtne aru saada, ning tuleb jääda rahulikuks ka keerulistes olukordades. Pimedas on abiks lisavalguse kasutamine või hoopis akna avamine, et autojuht ja abiline saaksid omavahel suhelda. Hea koostöö on parima lahenduse alus!

6. Matkaautoga reisides ei ole tavaliselt vaja kodust kõiki väärtesemeid kaasa võtta, aga mõned võõrale silmale ahvatlevad asjad võivad ikka reisile kaasa tulla. Eks enamasti hoolitseb ikka igaüks ise oma asjade eest ning jälgib, et telefonid, sülearvutid ja iPadid oleksid silma alt ära pandud. Vahel on aga hea, kui perenaine või viimane matkasuvilast väljuja kontrollib veel korraks, et midagi väärtuslikku vedelema ei jääks.

7. Võtmetega majandamisel kujunevad tõenäoliselt ka omad reeglid välja. Meil on autovõti enamasti meeskodaniku käes. Enam ei peagi väga küsima enne ukse sulgemist, kas võti on olemas või mitte. Igaks juhuks tasub aga siiski küsida, kuna pärast kolmeaastast kogemust suutsime eelmisel aastal ikkagi ühel korral võtme matkaautosse unustada. Selleks siis soovitus, et tagavaravõtme asukoht võiks võtmeisikutele teada olla.

8. Majapidamistööde jagamine on, nagu igas majapidamises, matkabussis oluline teema. Meil on reeglid välja kujunenud selliselt, et kui mees on olemas, puhastab tema WC, viib prügi välja, tangib kütust, vett ja gaasi ning hoiab garaaži korras. Naine koristab tuba, peseb nõud ja teeb enamasti ka söögid. Igal perel on omad reeglid ja kui vaja, saame kõigega hakkama.

9. Enamasti on teada, kuhu soovitakse välja jõuda, aga teid sinna jõudmiseks on ju mitu! Navigeerimisel otsustamise võiks ka varem läbi arutada, et vähendada kulusid ja sellest hoolimata mõistliku ajaga sihtkohta jõuda. Kokku peaks leppima, millises riigis sõita pigem mööda kiirteid ning kus vähendada kulusid ja võtta veidi hoogu maha ning kasutada väiksemaid maanteid ja külavaheteid. Kui on aega, eelistavad paljud matkaauto omanikud leida põnevaid külavaheteid igavatel sirgetel kiirteedel kihutamise asemel.

10. Tähtis on hea tuju! Leppige kokku, et teil ei ole kuhugi kiiret – asjad tulevad siis, kui tulevad! Juhuslikud, mitteplaneeritud kohad on täis positiivseid üllatusi.

Foto: Shutterstock

Allikas: matkasuvilad.ee, Moodne Pere

Jaga
Kommentaarid