Need 7 õppetundi aitavad su lapsel areneda enesekindlaks ja iseseisvaks täiskasvanuks:

7. Õpi ütlema: "Ei!"

Probleem: Klassikaaslane palub sinu lapselt kontrolltöös spikerdamisel abi. Kui su laps nõustub, siis saab õpetaja kaks samasugust vastustelehte. Vahele jäämise korral paneb õpetaja mõlemale lapsele halvema hinde.

Lahendus: Selgita lapsele, et ta on testiks palju õppinud ja see võttis omajagu aega. Keegi teine tahab tema pingutusi ära kasutada, ise vaeva nägemata. Õpeta oma lapsele kuidas öelda 'ei'. Räägi, et ei ütlemiseks on mitmeid viise. Näiteks: „Ma pole veel oma tööd lõpetanud. Palun ära sega mind." Selline ratsionaalne aga lihte lause aitab su lapsel end enesekindlana tunda ja keegi ei saa temaga manipuleerida.

6. Vajadusel tuleb kiusajale vastu hakata

Probleem: Lapse klassikaaslased kiusavad pidevalt su last ja teevad tema üle nalja. Selle tulemusena ei taha su laps enam koolis käia.

Lahendus: Sellistes olukordades ei saa vanemad probleemiga alati otseselt tegeleda, sest see võib olukorra hullemaks muuta. Selgita oma lapsele, et just kiusajal on probleem, sest ta tahab ennast teist halvustades paremaks ja lahedamaks muuta. Sinu laps võiks näidata, et kiusaja sõnad ei tee talle liiga, nende peale võib isegi kiusajale otsa vaadates naerda. Kui teised klassikaaslased näevad, et soovitud tulemust ei saavutata, kaob kiusupunnil motivatsioon kiusata.

5. Hinded ei ole kõige olulisemad

Probleem: Su laps hakkab iga kord nutma, kui ta halva hinde saab. Ta kardab sellest oma vanematele rääkida, sest pelgab halvakspanu ja karistamist.

Lahendus: Paljud vanemad panevad oma lapsed halbu hindeid kartma ja nad ei saa sellest ise arugi. Muidugi, õppimine ja arenemine on tähtis, aga laps ei peaks negatiivseid hindeid paaniliselt kartma. Vanem ei tohiks halva hinde pärast lapse peale karjuda. Näita oma lapsele, et sa armastad teda üle kõige. Lihtsalt ütle: „Järgmine kord saad sa paremini hakkama, ma usun sinusse."

4. Endast nõrgemaid tuleb aidata

Probleem: Laps teatab sulle, et ta klassis kiusatakse ühte poissi. Su laps teab, et see on vale, aga ta kardab poissi aidata ja ei tea mida teha.

Lahendus: Paljud lapsed kardavad endast nõrgemaid aidata, sest nad kardavad langeda järjekordseks ohvriks. Ka täiskasvanud kogevad midagi sarnast, näiteks näevad nad üleolevat suhtumist madalamast klassist inimestesse, ometigi ei võta nad midagi ette. Just selle pärast on oluline õpetada oma lapsele sümpaatiat ja valmidust abi pakkuma. Palu oma lapsel kodus kedagi aidata ja millegi eest vastutada: nad võivad aidata oma väikest venda või viia koerad jalutama.

3. Armasta seda, millega sa tegeled

Probleem: Koolirutiin, trennid, huvialaringid ja tohutu koduste tööde hunnik muudab su lapse väsinuks ja tüdinuks. Üle kõige tahaks ta puhata ja veeta aega oma sõpradega.

Lahendus: Vanemad tahavad, et nende lapsed oleksid õnnelikud ja saavutaksid häid tulemusi. See on põhjus, miks laste ajakavad liiga tihedalt erinevate tegevustega täis topitakse. Selline lähenemine ei õpeta aga lapsi, et ainult tegevused, mis neile tõeliselt meeldivad, toovad tulemusi ja rahulolu. Luba oma lapsel iga päev tegeleda tund aega millegagi, mida ta armastab: spordi, arvutimängude, käsitöö, laulmisega vms.

2. Trenn on elu osa

Probleem: Su laps on tagasihoidlik, ta eelistab päevad läbi kodus olemist sõpradega välja minemisele.

Lahendus: Soovita oma lapsele proovida mõnda tiimisporti, näiteks mõnda pallimängu või rühmatrenni. Grupp ühiste huvidega lapsi mõjub su lapsele positiivselt. Samuti arendab sport lapse enesekindlust. Vanemad ei tohiks unustada, et ka lapse huvidega tuleb arvestada. Kui su poeg armastab tantsimist, siis ära sunni teda korvpallitrenni. Nii hakkab ta kõike spordiga seonduvat vihkama.

1. Armasta ennast sellisena, nagu sa oled

Probleem: Varem või hiljem hakkavad meie lapsed end teistega võrdlema: „Maarjal on nii ilusad juuksed ja Jessica silmad on nii suured. Mina olen kole."

Lahendus: Kõik lapsed, ükskõik mis soost, tahavad olla atraktiivsed ja andekad. Ära unusta oma lapsele ütlemast, et ta on ilus. Kui su ebakindlal lapsel on mõni iidol, võid sa lapsele iidolist lapsepõlvefotosid või Photoshopis töötlemata pilte näidata. Sellised näited aitavad demonstreerida, et perfektsus ei tee meid ilusaks, ilusaks teevad inimesi nende omapärad.

Mida peaks sinu arust lastele õpetama? Jaga oma mõtteid kommentaarides!

Allikas: Bright Side