Lapse jonnihoo peale pole mõtet reageerida, õpetavad paljud Itaalia vanemad. Kui su laps südikalt su vastu võitleb ja tahtlikult halvasti käitub, siis lase tal seda teha, kuid ära reageeri. Lõpuks väsivad lapsed jonnimisest ära, kui nad mõistavad, et vanemate poole pisaraid ja kriiskeid loopides nad neilt vastutasuks tähelepanud ei saa.

Polüneesia: vanimad võsukesed sobivad hästi lapsehoidjarolli

Osadel Polüuneesia saartel on kombeks jätta lapsed oma vanemate õdede-vendade hoolde. Seda juba siis, kui beebi oma esimesed sammud on õppinud. Nii õpib ta vanemate laste pealt enesekindlust ja -teostust, üritades nendega sammu pidada. Suuremad õed-vennad õpivad aga nii mõndagi hoolimise ja vastutuse kohta. Kas väikestel suuremate hoole all ka turvaline on, küsiksid muidugi imestunult selle peale meie kultuuriruumis elavad vanemad. Ilmselt mitte alati.

Prantsusmaa: räägi oma lapsega kui täiskasvanuga

Beebihääl on mõeldud tittedele. Selle asemel, et oma lastega nunnutaval heeliumitoonil rääkida, kasutavad prantslased oma tavapärast häält. Usutakse, et see aitab lastel kiiremini emotsionaalselt küpseda, samuti näitavat see lapse suhtes üles austust.

India: Väikesed lapsed ei peaks üksinda magama

Inda emad arvavad, et oma lapse üksinda teise tuppa magama saatmine on imelik. Ruuminappuse tõttu jagavad perekonnad tihti ühte magamistuba. Ka koos suurema, näiteks kuue-aastase lapsega kaisus magamine või mitmekesti magamine on ühiskonnas tavaline.

Taani: värske õhk on lapse tervisele hädavajalik

Puhtust armastavad ja külma mitte sugugi pelgavad taanlased usuvad südamest, et terve laps peab veetma võimalikult palju aega õues. Täiesti tavaline on lapse õue vankrisse magama jätmine, et ise rahulikult köögis süüa teha saaks. Paljudes riikides oleks selline käitumine ennekuulmatu, aga Taani on tuntud kui üks turvalistematest riikidest maailmas. Sama tehakse muidugi ka Eestis.

Jaapan: lapsed lähevad juba varakult ise kooli
Riigi äärmiselt madal kuritegevuse tase on loonud kultuuriruumi, kus lapsi julgustatakse juba varakult iseseisvalt igale poole minema. Jaapanis ei üllatu keegi, kui viie-aastane iseseisvalt ka metroos liigelda oskab. On see hirmus või isegi armas?

Õnneks pole ka Eesti veel selline maa, kus laps tuleb kooliväravas või koolibussi uksel isiklikult üle anda ja pärast vastu võtta.

Austraalia: kellel mütsi pole, see mängida ei saa

Austraalia kuuma kliima juures muretsevad lapsevanemad pidevalt, kas nende pisikesed päikese eest ikka piisavalt kaitstud on. Kuumuse eest kaitsev müts on Austraalias isegi koolivormi kohustuslik osa ja vahetundides ilma mütsita lapsi õue ei lasta.

Korea: vahepalad söögikordade vahel puuduvad

Kui näiteks Ameerika emmedel on igas olukorras taskust lapsele väike snäkk ulatada, siis Korea emad õpetavad noori kannatlikult järgmist söögikorda ootama. Korea söögikohtades puuduvad ka lastemenüüd — mis sobib emale-isale, sobib ka lastele.

Keena: külatäis emmesid

Keenia perekondlikes kooslustes ja kommuunides on tavaks suhtuda ka teiste vanemate lastesse kui omadesse. Lapsed kutsuvad naabreid oma onudeks ja tädideks. Igal täiskasvanul on kohustus vajadusel aidata külatänaval abivajavat last, seda ka ilma lapse vanemate nõusolekut küsimata. Paar lisasilmi, mis su lapse turvalisuse eest vaatavad, ei tee ju paha!

Inglismaa: eputamine pole viisakas

Lõputud emme ja beebi selfid on Inglismaal juba aegunud teema. Ka Facebookis oma lapse äsjaõpitud sõnade ülesloetlemist ei peeta kuigi viisakaks. Britid austavad oma privaatsust. Leitakse, et seelline lähenemine annab ka lastele head eeskuju, sest liigne uhkustamine pole kuigi väärikas.

Argentiina: lapsed ei pea ilmtingimata varakult magama minema

Argentiinas pole komme tervet peret kindlasks kellaajaks koju kihutada, et lapsed kindlasti õigel ajal voodis oleks. Lapsed käivad õhtuti koos oma vanematega külas ja restoranides ja on kaua üleval. Uni tehakse tasa järgneva hommiku arvelt ja keegi ei pahanda, kui vahetevahel veidi sisse magatakse.

Kuidas tundub, kas erinevate rahvaste kombed, mis Euroopas ja Ameerikas elavatele inimestele kahtlased, ohtlikud ja kummalised tunduvad, on Eesti inimestele siiski vähemalt osaliselt päris meeltmööda?

Allikas: purewow.com