Üsna vastuoluline näis see soovitus tol ajal, kuid tundub, et kirjanikul võis õigus olla.

Harvard Business School’i lõpetanud Robin Ely’i ja Colleen Ammerman’i ning Hunter College’i sotsioloogi Pamela Stone’i hiljutine uurimus tõestab, et kõrge saavutusvajadusega naised ei suuda täita eesmärke, mis nad endale 20ndates eluaastates seadsid. Ja seda mitte selle pärast, et nad langevad tööturult välja sünnitades-kasvatades lapsi, vaid seetõttu, et nad seavad oma abikaasade karjäärid enda omadest ettepoole.

Uurimuse tarvis intervjueeriti 25 000 Harvard Business School’i lõpetanut. Mehed olid võrreldes naistega kõrgematel ametikohtadel ja teenisid rohkem. Miks? Uurimuse autorid väidavad, et naiste tööturult väljalangemine on müüt. Vaid 11% X- ja beebibuumigeneratsiooni naistest olid tööturult lahkunud ja pühendunud pelgalt emadusele. 74% praegu 32-48 aastastest naistest töötavad täistööajaga keskmiselt 52 tundi nädalas.

Samal ajal töötamisega toovad naised aga palju rohkem “ohvreid” kui nende kursusekaaslastest mehed. Enam kui pooled lõpetanud meestest eeldasid, et nende karjäär on abikaasade omast tähtsam. Samal ajal arvasid oma karjääri olulisema olevat vaid 7% X-generatsiooni ja 3% beebibuumi ajastu naistest. Enamik naisi ütles, et nad arvasid, et abielus olles on võrdselt tähtsad mõlema abikaasa karjäärid.

Kuid nad arvasid valesti. 40% naistest kinnitas, et nende abikaasade tööelu osutus palju tähtsamaks. Veelgi enam — rohkem kui 70% meestest oli täiesti veendunud, et nende karjäär on partneri omast olulisem.

86% meestest kinnitas ka, et laste kasvatamise eest on täienisti vastutavad naised, isegi siis, kui nad täiskohaga tööl käivad.

Kuid mitte ainult sellised seisukohad ei aseta naiste tööelu edenemisele takistusi. Oluline on seegi, et emasid ei käsitleta sageli tõsiste juhikandidaatidena, neil on justkui mingi sildike küljes, mis ütleb, et lapsed vähendavad emade tööle pühendumise võimet. Seda seisukohta kinnitavad ka varasemad uuringud.

Kuigi sel sajandil on meeste arvamus oma abikaasade tööelust veidi muutunud — paremuse poole, eeldab üle poolte noortest meestest siiski, et nende tööelu on abikaasa omast tähtsam ning kaks kolmandikku neist võtab loomulikuna seda, et naised teevad enamuse lastekasvatamise raskest tööst.

Xeroxi juht Ursula Burns on probleemi kokku võtnud nii: “Edu võti seisneb mehe vanuses — abielluge endast 20 aastat vanema mehega.” Sest siis, kui abikaasa pensionile jääb, saab ta hakata tegelema lastega ning naisel tekib võimalus tööle pühenduda.

Allikas: Nationalpost.com