Enamuse inimeste jaoks tähendab sõna hormoon naishormoone nagu östrogeen, progesteroon ja meeshormooni testosterooni. Hormooni definitsioon ütleb, et see on mistahes keha poolt toodetav keemiline aine. Seega ei hõlma nad ainult seksihormoone, vaid ka teisi kehatalitluste käivitamiseks vajalikke kemikaale — hormoone on kokku üle 45. Tekivad nad sisesekretsiooninäärmetes ja nõristatakse otse verre. Sageli kutsutakse neid ka “keemilisteks sõnumitoojateks”, kuna annavad teistele kehaosadele olulist informatsiooni selle kohta, millised funktsioonid on vaja sisse või välja lülitada ja mida reguleerida.

Naishormoonid tekivad peamiselt munasarjades. Nad kontrollivad seksuaalset arengut, puberteeti ja menstruatsioonitsüklit. Östrogeen on igakuise tsükli esimese kahe nädala valdav hormoon, tsükli viimasel kahel nädalal, enne menstruatsiooni, domineerib progesteroon. Nende kahe hormooni tekkimist kontrollivad lisaks veel kaks hormooni, mida kuutsükli erinevates etappides toodab ajuripats. Neist esimene on nääpse stimuleeriv hormoon (FSH), mis reguleerib nääpsude küpsemist munasarjades, kuni munarakk eraldub ning liigub mööda munajuha emakasse. Tsükli keskpaigas, kui munarakk on viljastamist oodates emakas, toodab ajuripats hormooni, mida kutsutakse prolaktiiniks ja mis sunnib munarakku tootma progesterooni enne, kui viljastama rakk organismist välja heidetakse.

Mida on ühist PMS-l ja raual, loe SIIT!

Iga naine teab, et PMS algab tavaliselt 10 päeva enne menstruatsiooni ning lõpeb tavaliselt vahetult pärast menstruatsiooni algust. Klassikalised sümptomid on: ärrituvus, tujukus, peavalud, migreen ja võimalik, et ka depressioon. Ka kaal võib mõnevõrra kasvada.

Üldiselt arvatakse, et PMS-i põhjuseks on östrogeeni ja progesterooni tasakaalustamatus või liiga palju östrogeeni, mida meditsiinis tuntakse östrogeeni dominantsuse nime all. Östrogeeni dominantsuse arvele langeb 80 % PMS-i juhtumistest, ülejäänud 20 % põhjuseks on östrogeeni defitsiit. Kui teie PMS on intensiivne, arutage asja arstiga, kes saab probleemi põhjuse lihtsa vereanalüüsiga välja selgitada. Alljärgnevad nõuanded artiklis on käsitletud peamiselt östrogeeni dominantsuse tüüpi PMS-i, kuna see on kõige levinum.

Hormonaalset tasakaalustamatust võivad süvendada veel sellised tegurid nagu vere madal suhkrutase (hüpoglükeemia, millest tuleneb ka magusaisu menstruatsiooni ajal, kuna keha tahab suhkrupuudust kompenseerida); liiga palju östrogeeni või toidust sisalduv liiga vähene progesteroon,
tugev stress, mis võib paisata segi ajuripatsi hormonaalset taset reguleeriva süsteemi.

Traditsiooniline meetod rängast PMSist üle saamiseks on vähese progesterooni sisaldusega tablett, aga sellel on ka kõrvalmõju. Enamuse naiste PMS ei ole nii ränk, et selle pärast arsti poole pöörduda, küll aga võib see olla piisavalt ebameeldiv, et tekitada probleeme ning mõjutada suhteid kodus ja tööl.

Kõige lihtsamad meetodid PMS-i vaevuste leevendamiseks on:

  • muuta tavapärast toitumist, piirates lihatoodete tarbimist, puhas toit on kõige olulisem.
  • süüa tavalisest rohkem puu- ja köögivilja ning kiudaineid. Need aitavad tervist üldiselt tugevdada ning kiudaine seob hästi liigset östrogeeni ega lase organismil seda omandada.
  • kuna östrogeen talletub rasvkoes, aitab ka vähese rasvasisaldusega toidu tarbimine östrogenitaset madalal hoida.
  • kasulikud on ka:
  • vitamiin B6 (mida leidub juustus, kalas, täisteratoodetes, köögiviljas, pähklites, banaanides ja pärmitoodetes).
  • vitamiin E (nisuidud, roheline köögivili, päevalilleseemned, täisteratooted)
  • magneesium (köögivili, täisteratooted, kakao)
  • tsink (liha, piimatooted ja kala)
  • rasvhapped.
  • PMS sündroomiga pigem väldi sojatooteid, kuna soja on suurepärane fütoöstrogeeni allikas, mida kasutatakse sageli hormooniasendusteraapia mõju toetajana enne menopausi.
  • Võililleleheteed võib juua vedeliku organismist välja viimiseks.
Jaga
Kommentaarid