Eksperdi sõnul on selleks, et inimene saaks tunda end õnnelikuna, heade suhete säilitamine väga oluline. Tänulikkuse näitamine on see, mis inimesi omavahel seob ja neile head tunnet tekitab. Kui tänada kedagi siiralt, siis saavad mõlemad osapooled sellest positiivse emotsiooni. See tekitab omakorda aga inimeste vahel tugevamad ja püsivamad suhted.

Tänamine ei mõju positiivselt ainult sellele, keda tänatakse

On uuritud ka seda, kuidas mõjub ainuüksi üksteise tänamine inimestele, kes põevad depressiooni. Selgub, et väga positiivselt mõjub kurvameelsetele inimestele nii-öelda tänupäeviku pidamine. Tänupäevik on päevik, kuhu inimene paneb kirja kõik asjad, mis tema elus on positiivsed ja tal hästi välja tulevad. See aitab keskenduda positiivsele ja negatiivset mitte võimendada. Hästi mõjub ka sellise vana kombe, nagu seda on tänukirjade saatmine, kasutuselevõtt. Käisite perega sõpradel külas ja teil oli väga tore. Kirjutage siis järgmisel päeval koos lapsega sellele perele tänukiri.

Kui tänulikkuse avaldamine kujuneb aga rutiiniks, siis mõjutab see rohkemat kui hetkelist meeleolu. See muudab ka mõtteviisi, mis omakorda mõjutab füüsilist keha, enesetunnet ja isegi eluiga. Kui inimene tunneb vähem depressiooni, siis paraneb ka tema üldine tervis ehk näiteks immuunsüsteem, vererõhk, hormoonide tase jne. Lisaks tunneb ta ennast positiivsemana ja optimistlikumana.

Selleks, et tänu avaldamine aga hästi mõjuks, peab see olema siiras. Lihtsalt rutiini pärast või enese heatahtlikkuse esiletõstmiseks kellegi tänamine ei muuda asju positiivsemaks. Uuringute kohaselt teevad juba kuueaastased lapsed vahet, kas tänuavaldus oli siiras või mitte.

Kolm nippi, kuidas kasvatada tänulikku last

1. Jälgi oma käitumist. Lapsed märkavad, kuidas nende vanemad käituvad ja kas nende jutt ning reaktsioonid on siirad. Kui ei ole, siis jääb see ka lastele meelde ja sõna "aitäh" võib neile hakata tähendama hoopis midagi muud. Näiteks midagi sellist, mida lihtsalt viisakusest öelda, aga pole oluline, kas sa päriselt ka midagi tunned.

2. Räägi tänulikkusest. Kui arutled kodus tänulikkuse üles ja seletad lapsele, et see on otseselt hea nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele, siis kujuneb lapsel arusaam tänulikkuse näitamise tähtsusest.

3. Loo võimalusi tänulikkuse näitamiseks. Alustuseks käitu ise alati inimestega viisakalt ja mitte sellpärast, et endast head muljet jätta vaid sellepärast, et kõik inimesed väärivad lugupidavat suhtumist. Näiteks käi lapsega koos vabatahtlikke tegevusi tegemas ja aita abivajajaid. Esiteks õpib niimoodi laps endast nõrgemaid aitama ja teiseks väärtustab ta üha rohkem seda, mis tal on. Selle üle võib ka hiljem arutleda, et lapses ei tekiks arusaama, et ta on teistest kuidagi parem, sest tal on midagi rohkem. Inimeste võimalused on erinevad ja kui lapses tekib hea tunne abivajajate aitamisel, siis see on suur asi.

Iga lapsevanem peaks nägema vaeva ja tahtma, et tema laps kasvaks suureks õnneliku ja elutervena. Teadus on tõestanud, et tänulikkus on õpitud oskus, mis ei sünni kellegagi niisama kaasa. Lõppude lõpuks algab aga kõik kodust. Ja tähtis on lapsele seletada, miks tänulikkuse näitamine on oluline ja mida see annab talle ning teistele. Kindlasti ei ole asi pelgalt viisakusest, sest nii tehakse ja siis ei arva keegi halvasti.

Allikas: businessinsider.com