Organismi toimimiseks on uni äärmiselt oluline. Uni koosneb mitmest osast ja iga osa on tähtis. Selleks, et jõuda aga viimase osani, mis on tervenemise ja väljapuhkamise seisukohalt olulisim, peab inimene saama rahulikult magada. Täpsemalt jõuab keha viimasesse faasi siis, kui ollakse juba neli kuni kuus tundi maganud. Kui elada aga kellegagi koos ja magada ühes voodis, võib see unekvaliteeti rikkuda. Eriti juhul, kui inimestel on magamise osas erinevad harjumused.

Kui üks partneritest äratab teist öösel mitu korda üles või sipleb voodis, rikub see unekvaliteedi ära. Võib-olla ei tundu mõni magamata öö katastroof, kuid kui see kujuneb harjumuseks, kaasnevad sellega erinevad terviseprobleemid.

Alkohol ja sõltuvushäired

Sinu kaaslase alkoholi- ja uimastitarbimine mõjutab ka sind kas kaudselt või otseselt. Võimalus on, et hakkad ise rohkem alkoholi tarbima või segavad sind hoopis kaaslasel esinevad kõrvalmõjud. Võid teha reegli, et jood klaasi veini reedeõhtuti, kuid kui parntner joob iga päev, tekitab see tahes-tahtmata survet võtta samuti klaasikene. Või saab sinust kaassõltlane.

Suitsetamine

Kui üks partneritest suitsetab ja teine üritab maha jätta, muudab see loobuja jaoks asja keerulisemaks. Kui üks partneritest on suitsetaja ja teine pole, on ka see kahjulik. Isegi siis, kui partner suitsetab õues, sest erinev lähenemine teemale võib tekitada stressi.

Toitumisharjumused

Inimesed kellega koos palju aega veedad, mõjutavad sinu igapäevaseid söömisharjumusi. Kui näiteks kõik kolleegid söövad salatit, hakkad võib-olla ka ise seda tegema. Või kui sinu toakaaslasel on gluteenitalumatus ja sa sööd tavaliselt temaga koos, hakkad ka ise gluteenivabu toite sööma. Igal juhul mõjutab sinu söömiharjumusi keskkond, milles viibid. Sellel võivad olla nii positiivsed kui ka negatiivsed mõjud. Kui sinu elukaaslasel on aga komme süüa rämpstoitu, siis võid hakata sama tegema.

Nakkushaigused

Olenemata haigusest on partneriga koos eladus suurem tõenäosus nakatuda samasse viirusesse. Seetõttu tasuks kodus hoolitseda hügieeni eest rohkem, kui partner on saanud mõne viiruse. Arvestades, et mõlemad katsuvad samu pindu, on nakatumisoht suurem, Pese rohkem käsi ja kontrolli, et haigel oleks eraldi rätikud, toidunõud ja voodpesu.

Vaimne tervis

Kui sinu partneril esineb vaimseid häireid, tekitab see ka sulle tahes-tahtmata stressi. See ei ole võimalik, ühel partneril on probleeme vaimse tervisega ja teist poolt see üldse ei puuduta. Näiteks võib see mõjutada nii sinu meelelolu, kodust õhkkonda kui isegi sinu töötulemusi, aga ka rikkuda unerütmi või mõjutada söömisharjumusi. Küll aga tuleb meeles pidada, et partneri vaimne tervis saab paraneda tänu professionaalsele abile. Teisisõnu, julgusta oma kaaslast minema psühholoogi või psühhiaatri juurde, kui saate mõlemad aru, et kõik ei ole korras.

Trenn

Sinu trenniharjumused võivad muutuda, kui hakkad kellegagi koos elama. Kui näiteks kaaslane ei ole hommikuinimene ehk talle ei meeldi vara ärgata ja on hommikuti tusane, siis võib-olla loobud hommikustest trennidest. Kui oled aga ise pika unega ja sulle ei meeldi vara tõusta, kuid partner soovib kell seitse ärgata, et jooksma minna, segab see ka sinu und. Varasemas punktis on kirjas, kuidas ebapiisav uni mõjub tervisele halvasti.

Toetus ja hoolitsus

Võib tulla ette olukordi, kus pead oma kaaslast toetama ja aitama, kui tal on mõni tervisevigastus. Mõnede inimeste jaoks pole teise abistamine probleem ja sellega harjub kiiresti. Mingi hetk ei pane isegi tähele enam, et teist on vaja aidata. Küll aga nõuab see muudatusi oma tavapärses rutiinis. Näiteks tuleb töö ja plaanide tegemisel arvestada ka teise inimese vajadustega. Osadele inimestele võib see kujuneda stressirikkaks ja nad ei tule sellega toime.

Rasedus

Kuigi rase on vaid üks partneritest, mõjutab see teist poolt väga palju. Mõned mehed kurdavad, et võtavad palju kaalus juurde, sest hakkavad rohkem sööma kuna nende partner sööb rohkem. Mõnedele meestele tekitavad stressi hoopis tulevikumõtted. Näiteks, kas nad teenivad piisavalt, et pakkuda lapsele kõike vajalikku. Mingi aeg peavad mehed ka mõned kodutööd üle võtma, mida ennist tegid naised. Isegi siis kui enne olid kodutööd võrdselt jagatud ja kõik toimis, siis tahes-tahtmata ei saa last ootav naine enam mingi hetk mõningaid asju teha. Igal juhul mõjutab rasedus mõlemat partnerit.

Stress

Stress mõjutab inimese elu väga palju ja kahtlemata on sellel halb mõju partnerile. Kui üks suhtepool on stressis, on tülid ja vaidlused kiired tulema. Samuti võib stressis inimene tunda end võimetu ja väsinuna, mistõttu langeb palju kohustusi teise partneri kaela ja võib talle omakorda stressi tekitada. Stress mõjub tervisele halvasti ka seetõttu, et veresuhkru tase on kogu aeg väga kõrge (mistõttu on see organismile sarnane sellega, kui kogu aeg komme süüa).

Menopaus

Menupaus mõjutab otseselt vaid üht partnerit, kuid aja jooksul mõjutab see tegelikult mõlemat suhtepoolt. Häirivad sümptomid esinevad kahel kolmandikul naistest. Üks sümptom on meeletu higistamine. Mitte selline, et voodis on natuke palav, vaid selline, et peab linad ära vahetama, sest need on higist üleni märjad. Samuti kaasnevad menopausiga unehäired. Niisiis võib ka sinu partner kannatada unehäirete ja ebamugavuse käes.

Seks

Kui üks partner tunneb, et tal puudub seksiisu, mõjutab see tahes-tahtmata mõlemat. Samuti võivad mõned rohud tekitada kuivust, mis muudab vahekorra mõlemale valulikuks ja ebamugavaks. Seksiisu võivad alandada ka näiteks rasestumisvastased tabletid, antidepressandid, menopaus ja kõrgvererõhutõve ravimid. Kui aga ühel partneril on teisest tunduvalt madalam seksiisu, siis vähendab see ka intiimsust.

Urineerimishäired

Kuigi urineerimishäired ei mõjuta otseselt teise partneri tervist, mõjutab see nende elu. Näiteks esineb 30% üle 35 aastastel naistel kusepidamatust. See tuleb esile näiteks naerdes, hüpates, tantsides, seksides või iga muu tegevuse käigus, mis pingestab kõhulihaseid. Kus peitub probleem? Need on tegevused, mida tavaliselt partneriga koos tehakse. Kui partnerit see väga häirima hakkab, siis ei saa enam koos neid asju teha.

Ortopeedilised probleemid

Inimesed, kes kannatavad näiteks seljavalude all, võivad hakata vältima erinevaid tegevusi. Näiteks autoga reisimine kaotab oma võlu, sest juba autos istumine tekitab suurt ebamugavust, mistõttu hakatakse erinevatest tegevustest pigem hoiduma. Samuti võivad ortopeedilised probleemid panna inimest vältima igasuguseid muid füüsilisi tegevusi, mida enne koos harrastati.

Niisiis on loomulik, et koos elades mõjutab partneri elustiil ja ka harjumused sinu oma. Oluline on aga see, et mõlemad inimesed teeksid kompromisse ja arvestaksid üksteisega võimalikult palju. Üks asi on mugavus, kuid eelkõige on oluline tervis. Seetõttu tuleks üksteisega arvestada just nendes asjades, mis on kuidagi tervisega seotud. Pikaajalised terviseprobleemid tekitavad halba enesetunnet ja see omakorda mõjutab sinu suhet.

Allikas: thelist.com