Konkreetseid soovitusi igaks sünnituse etapiks:

1. On tore kui isa teaks oma naise soove ja ootusi sünnituse kohta ja oleks tuttav sünnitusplaaniga. Hea, kui paaril on omavahel läbi arutatud milliseid valutustamismeetodeid naine aktsepteerib, milliseid meditsiiniprotseduure soovib ja milliseid kindlasti mitte, kooskõlastatud vaktsineerimisotsus jne.

2. Sünnituse alates on oluline osata rahuneda ja lõdvestuda. Isa saab siin palju kaasa aidata oma enesekindla olekuga. Kas või juba rahulik ja kindel kallistus ja oma rõõmu väljendamine peatselt sündiva lapse üle aitab emal tunda end turvalisemalt.

3. Sünnituse esimeste tundide jooksul saab isa luua mõnusa meeleolu. Koos jõuab tavaliselt süüa veel jõuduandva eine, tuhude käivitamiseks võib teha väikese jalutuskäigu või kulub ära lõdvestav jalamassaaz. Hea on teineteist ka lihtsalt kallistada ja koos naerda.

4. Otsuse, millal minna haiglasse, peaks tegema sünnitaja oma enesetunde järgi. Kindlasti ei tasu mehel naist haiglasse minemisel tagant kiirustada ega ka minemast hoida.

5. Sünnitusosakonda saabudes on palju kasu mehe enesekindlusest nii personaliga suhtlemisel kui ka oma ja naise soovide väljendamisel, kuid kindlasti tuleb vältida konflikte ja olukorda rahulikult võtta.

6. Sünnitustuppa jõudes soovitatakse naisel minna duši alla. See aitab leevendada valusid ning veidi lõdvestuda. Mees võiks samal ajal muuta sünnitustoa võimalikult mõnusaks ja koduseks — teha naisele ase, paigutada kott-toolid, panna käima rahustav muusika, teha valgustus hämaramaks ning vaadata järele, kus miski asub, et naisel võimalikult mugav oleks.

7. Sünnituse kulgemise juures saab mees abiks olla valu leevendamisel massaaži, või puudutuste ja silitustega just nii, nagu naine soovib. Samuti aidata naisel liikuda ja asendeid vahetada ning pakkuda sünnitajale regulaarselt võimalust juua, et ei tekiks vedelikupuudust. Hea on kaasa võtta spordipudel või kõrs, sest klaasi võib tuhude ajal olla päris raske käes hoida.

8. Sünnituse rasketel hetkedel saab isa naisega kaasa hingata ja aidata hingamisrütmi hoida. Koos hingamine toetab ema palju rohkem kui sõnalised korraldused ja nõuanded, mis võivad sünnitajat hoopis rohkem segadusse viia ja isegi ärritada.

9. Kui vastsündinud beebi tõstetakse ema rinnale on hea võtta hetke rahunemiseks ja ühiseks sügavaks hingetõmbeks ning tulija imetlemiseks. See hetk on väga väärtuslik!

10. Mees saab hoolitseda selle eest, et sünnitusmajast beebiga koju saabuvat naist ootaks ees korras kodu, lilled laual ja paari päeva jagu toitu külmkapis. Ka saab isa oma lapse esimestele elunädalatel aidata beebi eest hoolt kanda kuni ema sünnitusest täielikult taastub.

Allikas: Sünnitoetaja, rasedate joogaõpetaja ja imetamisnõustaja Riinu Verlini loeng Rõõmsate Laste Festivali Beebipesas.