Lisaks lapsele pead sünnitama veel platsenta. Seega ära imesta, et ka pärast lapse sündi on vaja pressida. Õnneks väljub platsenta tavaliselt kiiresti ja valutult.

2. Sünnitustähtaeg on ülehinnatud

Naistele sobib, kui finišijoon või lõpptähtaeg on teada — on, mida oodata, et lapse kandmisega seotud ebamugavused ükskord ometi lõpeks. Tõsi on aga see, et vaid 5% naistest sünnitab määratud tähtajal. Seega ära üllatu, kui laps otsustab tulla hiljem või varem.

3. Epiduraalanesteesia ei muuda sind täiesti tundetuks

Epiduraalanesteesia on üks valutustamise viise, millega saab vähendada valu alakehas. Valuvaigistit süstitakse seljaaju ümbritsevasse epiduraalõõnde lülisamba lülide vahelt. Kuid epiduraalanesteesia ei tähenda, et sa ei tunne mitte midagi. Emaka kokkutõmmetest tingitud valu peaks aga vähenema. Kui see sulle siiski liiga tugev tundub, ütle oma arstile.

4. Epiduraalanesteesia ei luba süüa ega juua

Karm tõsiasi, aga nii on. Sünnitamine nõuab aga palju energiat ning tühi kõht teeb selle niigi raske protsessi veelgi raskemaks. Seega, söö enne haiglasse minekut kõht täis, kui sul on plaanis kasutada epiduraalanesteesiat.

5. Sünnituse ajal võid kakada

Ebamugav asi, aga juhtub sagedamini kui arvatakse. Kuid sul pole mingit põhjust häbeneda — meditsiinipersonal näeb seda sageli.

6. Vastsündinud lapsed on võidega kaetud

Ära pabista, su lapse nahk ei kooru maha ja see valge võie ei jää tema nahale igaveseks. Rohkem lootevõiet on neil lastel, kes sünnivad enne 40. rasedusnädalat — see kaitseb lapse naha emaüsas.

7. Vastsündinud on karvased

Mõned beebid meenutavad sündides enam ahvi kui inimest. Ja mitte ainult pead pole neil karvased. Võid tumedaid karvu silmata kätel, õlgadel ning isegi seljal. Kuid need eemalduvad nahalt peagi.

8. Lapse pea kuju muutub

Kui laps sünnib vaginaalselt, saab tema pea sünnitusteedes muljuda. Ümara peakuju taastumine võtab pisut aega, vahel isegi mitu päeva. Kui sünnituse käigus on vaja kasutada vaakumekstraktorit või sünnitustange, siis võib pea kuju veelgi enam muutunud olla.

9. Masseerimine on valus

Enne sünnitusmajast koju lubamist kontrollib arst või ämmaemand kindlasti, kas verejooks sünnitusteedest on peatunud. Selleks masseerivad nad regulaarselt ja õrnalt sinu kõhtu, et olla veendunud, kas emakas on normaalses suuruses. See on tõenäoliselt kõige valusam massaaž, mida sul elus taluda tuleb.

10. Lähed koju mähkmetes

Verejooks tupest ei peatu kojumineku ajaks, see võib sünnitusjärgselt kesta veel kuni kuus nädalat. Seetõttu on hea kasutada täiskasvanute suuruses mähkmeid või suuri hügieenisidemeid. Peamine, et sul mugav oleks.

11. Naba on inetu

Nabanöör seotakse kinni kohe pärast lapse sündi, kuid selle ots jääb seotuna kõhule alles veel päris tükiks ajaks, päevadeks, vahel isegi nädalateks. Lõpuks kukub könt ise ära. Välja näeb see kole — must ja verine. Sellest hoolimata ei tohi nabanööri könti näppida, võid seda vaid õrnalt puhastada.

Sünnitamine on imeline kogemus, kuid see võib olla ka väga vaevarikas. Nii nagu pole kahte täiesti sarnast ema ega last, pole ka kahte ühesugust sünnitust. Hetkel, mil mõtled, et tead laste ilmaletoomisest kõike, saad aru, et tegelikult ei tea sa midagi. Seega — ära püüa olla ekspert. Hinga sügavalt sisse ja ole valmis üllatusteks.

Allikas: likes.com