Suitsetamine. Jah, see on probleem. Mitte mingil juhul ei tohi sa viimast mahvi tõmmata vahetult enne uksest sisse astumist, vaid viimane sigaret peaks olema tehtud vähemalt tund aega enne tita juurde minekut. Kui lähed külla õhtul, on soovitav ka riided värskemate vastu välja vahetada, et riietest leviv hais (mida sa ise ei tunne, aga teised küll!) beebit ei lämmataks.

Kuuma joogiga beebi läheduses liikumine. Tore, kui perenaine kohvi või teed pakub, aga beebist peavad need kuumad kruusid väga kaugele jääma. Iial ei tohi hoida ühe käega kohvikruusi ja teise käega beebit kõdistada või sülle võtta!

Oma laste kaasa võtmine. Kui plaanid katsikule minna koos oma kohutavate kahestega, oled ilmselt juba unustanud, kui hellad nii vastsündinud beebid kui noored lapsevanemad tegelikult on. Nad tahavad ainult vaikust ja rahu ning isegi täiskasvanud külaliste vastu võtmine on tõeline peavalu, rääkimata hulludest mudilastest, kes tite imetlemisest kiiresti väsivad ning siis toast tuppa jooksma, huilgama, hüppama ja lärmama hakkavad. Hoolimata sellest, mida värske ema ütleb — jäta oma lapsed koju või kui sul tõesti ei ole neid kuhugi jätta, limiteeri külaskäigu aega poole tunnini. Üldiselt ei ole väikelapsed teretulnud ka sünnitusmajja, kui tegu pole just pereliikmetega.

Hilinemine. Sind on kutsutud kella kuueks, aga otsustad, et kell kuus on hea aeg hoopis kodust minema hakkamiseks ja pooleseitsmeseks kohalejõudmiseks. Esiteks on see ebaviisakas ka siis, kui sõbrannal pole lapsi, aga beebiperes on iga minut planeeritud ning sinu laiskus või mugavus lööb nende niigi hektilise elu veel rohkem sassi. Mine õigeks ajaks, sellel on põhjus, miks sulle just selline kellaaeg öeldi!

Käte pesemata jätmine. Kõige esimene asi, mida sa uksest sisse astudes peaksid tegema, on vannituppa käsi pesema suundumine. Enne beebile lähenemist pead olema PUHAS! Käte hetkeks leige vee alt läbi laskmine ei loe. Ükskõik, kust sa tuled, sa pead oma käed kuuma vee ja seebiga väga korralikult puhtaks küürima ning kuivatama. Ja mitte solvuma, kui sa oled ise unustanud seda teha ning värske ema sind vannituppa suunab.

Beebi unest üles ajamine. Muidugi võib sind tabada vastupandamatu soov see uinuv kaunitar voodist sülle haarata, teda hüpitada, kallistada, kõdistada ja musitada, aga sul pole aimugi, kui palju vaeva on noored vanemad beebi magama saamiseks näinud on. Võib-olla on see beebi esimene korralik uni terve ööpäeva jooksul, võib-olla on nad teda kolm tundi järjest kussutanud ja enne seda terve öö ärkvel olnud. Nii et kui tita magab, siis ta magab ja sina vaatadki teda läbi voodivõre — ei puuduta, ei paita, ei hinga talle näkku! Te kohtute mõnel teisel hetkel.

Lähed haigena külla. Nohu ei ole sinu jaoks teab mis probleem, ka palavikust ja köhast oled harjunud üle olema ja mööda vaatama, kuid beebi jaoks on need asjad väga tõsised. Kui tunned end kasvõi natukene kahtlasemalt kui tavaliselt, lükka külaskäik edasi.

Nõuad titat enda sülle. Ema tunneb oma last kõige paremini ja näeb, millal on õige aeg lapse võõrale ulatamiseks ja millal see ei lähe mitte. Ära kraba titat ema sülest endale enne, kui ema pole seda võimalust sulle ise pakkunud!

Kui tita hakkab nutma, keeldud teda emale tagasi andmast. Kui beebi sinu süles nutma hakkab, on asi tõenäoliselt lihtne — sa ei meeldi talle praegu, ta ei tunne end sinu süles turvaliselt ja ta tahab ema juurde tagasi. Sa ei tee kellelegi heategu, kui titast kangekaelselt kinni hoiad ja kinnitad, et küll sa ta maha rahustad. Tõenäoliselt ei saa sa sellega hakkama, nii et lõpeta nii beebi kui ema piinamine ja anna nuttev tita KOHE tagasi!

Jätad lahkudes maha täieliku segaduse. Kohvikruusid ja koogipuru elutoalaual, pesemata nõud kraanikausis, sassi keeratud raamaturiiulid, vedelema jäetud pildialbumid… head külalised on need, kellest ei jää lahkudes maha ühtegi jälge nende sealviibimisest. Korista enda järel kõik ära — vii toiduained tagasi kööki ja pane külmikusse, tee laud puhtaks, pese nõud ja vajadusel tõmba ka põrand tolmuimejaga üle.

Jõllitad, kui ema lapsele rinda annab. Imetamine on väga intiimne ja privaatne toiming ning ei ema ega beebi soovi, et neid sel ajal segataks. Tõenäoliselt lähevad nad toitmise ajaks teise tuppa ja sina palun lasegi nei sinna jääda ning ära mine vahtima, olgu sul nii igav kui tahes, võtku see toiming nii kaua aega kui tahes ja olgu su uudishimu nii tappev kui tahes. Mida rohkem on väliseid segajaid, seda keerulisem ja aeganõudvam imetamine on.

Ignoreerid enda süles oleva lapse signaale. Nutt on beebi puhul kõige drastilisem viis märku anda, et midagi on valesti ja ta pole olukorraga rahul. Kui tita hakkab nihelema ja näppe suhu toppima, on selge, et nüüd on aeg ema juurde minna. Ära lase tal nutma hakata ja ulata laps emale tagasi kohe, kui märkad, et ta ei ole sinu süles enam rahulik.

Jagad nõuandeid, mida keegi kuulda ei soovi. Värsked lapsevanemad saavad nõuandeid ja soovitusi vasakult ja paremalt ning nad ei tule selle vastukäiva info üleküllusega toime. Sa võid olla küll tark ja kogenud (omast arust), aga kui nad sinu nõuandeid ei küsi, siis hoia oma soojad soovitused endale. Targutajad ei meeldi kellelegi!

Jääd liiga kauaks. Katsikute kuldreegel — mida lühem, seda parem! Su visiit võiks jääda poolest tunnist maksimaalselt kahe tunnini, kindlasti mitte rohkem. Aga sa pead ka ise jälgima, kuidas noored vanemad ja beebi end tunnevad. Kui laps ikka lakkamatult nutab ning vanematel ei ole tõesti aega sinuga tegeleda, jäta nad omapäi ja lepi külastuseks kokku uus aeg. Pole midagi väsitavamat kui liiga kauaks jäänud külalised, kes ei taipa ega taipa minema hakata.

Ootad, et sind teenindataks. Katsikule minnes ära eelda, et sind ootab kaetud pidulaud, korras tuba ja pidukleidis ema. Tõenäoliselt on võõrustajal aega olnud ainult nii palju, et oma must pesu põrandalt kokku korjata, kuid beebi riided, mähkmed ja hügieenivahendid vedelevad igal pool, emal on juuksed mitu päeva pesemata ja külmkapis valitseb täielik tühjus. Seetõttu tuleb sul vastsündinut külastama minnes toit kaasa võtta, see ise külmikusse panna, endale ette tõsta ja pärast ära koristada. Ka teed ja kohvi pead ise keetma. Vanemad tegelevad beebiga. Vanematel on sinu külaskäigust rõõmu siis, kui sa endaga liiga palju segadust kaasa ei too.