Egle Eller-Nabi: Rasedad naised kipuvad tihti toiduga liialdama, väites, et söövad nüüd kahe eest. Tegelikult on esimesel kahel trimestril meie sees kasvav uus elu niivõrd väike, et vajaminev lisakaloraaž on minimaalne. Seega kaloraaži kahekordistamine pole kuigi mõistlik otsus.

Silja Staalfeldt-Rahumägi: Kahe eest kindlasti sööma ei pea hakkama. Toiduenergia vajadus suureneb raseduse ajal ligikaudu 300 kcal, kuid pigem tasuks üle vaadata menüü ja füüsiline aktiivsus, kuna toiduenergia vajadus on seotud sellega, kui palju me liigume. Väga sageli tarbitakse rohkelt süsivesikuid, kuid liigutakse vähe, mille tulemuseks on liigne kaalutõus, mis omakorda mõjutab raseda tervist. Soovitatav kaaluiive raseduse ajal sõltub ka raseduseelsest kehamassiindeksist. Normaalkaalus rasedate – kehamassiindeksiga 19–24,9 – kaaluiive võiks raseduse jooksul olla keskmiselt 11–16 kg ning II ja III trimestris on normaalne kaalutõus 0,5 kg nädalas. Samas on ülekaaluliste rasedate puhul normaalne kaaluiive raseduse jooksul 6–11 kg ning nende soovitatav kaalutõus II ja III trimestris võiks olla mitte üle 0,3 kg nädalas. Sööma peaks regulaarselt – kolm põhikorda ja 2–4 korda vahepala.

ITK naistekliiniku ämmaemandusjuht Silja Staalfeldt-Rahumägi: rasedatel võib vahel tekkida veidraid isusid, kuid ka nende puhul tasuks piiri pidada ja mitte liialdada.

Rasedale on lubatud kõik toidud, mida hing ihaldab, sest laps dikteerib isusid

Silja: Enamasti ihkab hing just nimelt neid toite, mida keha ja ka laps ei vaja ehk maiustused, saiakesed, aga ka karastusjoogid ja kiirtoidud (šokolaad, jäätis, kartulikrõpsud, pitsa jne). Rasedatel võib vahel tekkida veidraid isusid, kuid ka nende puhul tasuks piiri pidada ja mitte liialdada. Laps meie isusid ei dikteeri, ikka meie ise – kui näiteks mitu karpi lemmikjäätist on külmkappi varutud, siis see ka ära süüakse.

Egle: Ebatervislikust toidust toitudes ei ole probleemiks mitte ainult liigne kehakaal, vaid ka see, et me ei saa üldjuhul kätte piisavalt toitaineid, vitamiine ja mineraale, mis on vajalikud nii meile kui ka beebile. Köögiviljad, salatid, liha, kala, marjad, piimatooted, täisteratooted ja puuviljad võiksid olla osa meie igapäevasest menüüst ka rasedana.

Puuvilju võib süüa nii palju, kui süda lustib

Egle: Puuviljad on muidugi kasulikud, sisaldades organismile vajalikke vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Tuttavad on aga lood, kus rasedad söövad päeva jooksul ära terve arbuusi, kilo banaane jne. Magusate puuviljade ületarbimisel saab organism liigselt suhkruid, mis jällegi tõstavad kehakaalu.

Silja: Puuvili ei peaks olema meile põhitoiduks, vaid on oma olemuselt tervislik magustoit või vahepala. Seega süües magustoitu ning seejärel puuvilju lisaks, süüakse tegelikult topeltports magustoitu. Meeles tasuks ka pidada, et kuivatatud puuviljad-marjad on küll mahult väiksemad ja sisaldavad mineraalaineid enam kui värsked, kuid samas on oluliselt suurem ka nende kaloraaž ning vitamiine on neis vähem kui värsketes viljades.

Janu kustutamiseks sobivad ka kõik magusad joogid, nagu mahlad, piim ja limonaad

Egle: Kõik kaloreid sisaldavad joogid lähevad söökide alla – nendega tuleks alati oma toitumist jälgides arvestada.

Silja: Janu kustutamiseks sobib ikkagi ainult vesi. Piim, mahlad, smuutid on oma olemuselt toit. Juues lõunasöögi kõrvale paki piima või pudel smuutit oleme me tegelikult tarbinud topelt toiduportsu. Kõik limonaadid, maitseveed jne sisaldavad kas liigset suhkrut või suhkruasendajaid, mille tarbimist tasuks pigem vältida.

Rasedad ei tohi kohvi juua

Egle: Suurtes kogustes kohvi pole kellelegi kasulik. Tass kohvi päevas ei kahjusta ei rasedat ega beebit.

Silja: Paljusid uuringuid analüüsides on jõutud järeldusele, et mõõdukas kofeiini tarbimine ei mõjuta raseduse kulgu ega suurenda enneaegse sünnituse riski. Mõõdukaks kofeiini tarbimiseks peetakse kuni 200 mg päevas. Seega ei mõjuta tass hommikukohvi raseda tervist.

Piimatooted on rasedale kasulikud ja suurendavad rinnapiima kogust

Egle: Piimatooted on muidugi kasulikud, aga mis puutub kohukestesse ja jäätisesse, siis neid piimatoodete alla liigitades ja ohtralt tarbides, lootes kasulikule kaltsiumile, saame endale arvatavasti hoopis lisakilod. Piimatoodetest on parimad kaltsiumiallikad kohupiim, kodujuust, naturaalsed jogurtid, keefir ja pett. Ka siin kehtib mõistlikkuse printsiip.

Silja: Eelistada tasuks naturaalseid, lisanditeta piimatooteid. Piimatoodetele lisaks on head kaltsiumiallikad rooskapsas, aprikoos, viigimari, seesamiseemned, kala, spinat, aeduba, kaalikas, teraviljasaadused ja munakollane. Rinnapiima kogus ei sõltu ema tarbitava toidu hulgast ning seega ei mõjuta ka piimatoodete tarbimine rinnapiima hulka. Rinnapiima kogus sõltub rindade tühjendamise sagedusest, imetamise kestusest ja lapse imemistehnika efektiivsusest. Imetav ema peaks toituma mitmekülgselt ning tarbima piisavalt vedelikku, täiendavalt soovitatavalt keskmiselt 600–700 ml vedelikku päevas.

Köögiviljad, salatid, liha, kala, marjad, piimatooted, täisteratooted ja puuviljad võiksid olla osa meie igapäevasest menüüst ka rasedana

Rase ei tohiks trenni teha

Egle: Loomulikult pole rasedus aeg, et alustada uute treeningutega või tegeleda ekstreemspordiga. Mõõdukas liikumine ja treening beebiootuse ajal aitab kergendada raseduseaegseid kehalisi pingeid ning hoida ka kehakaalu kontrolli all. Soovitatav oleks oma treeningute osas ämmaemandaga nõu pidada, rääkida, milliseid trenne harrastad ja koos otsustada, millise koormusega jätkata.

Silja: Kehalisel aktiivsusel on positiivne mõju raseda tervisele ja ka lapsele ning see valmistab naise keha sünnituseks ette. Mõõdukas füüsiline aktiivsus on soovitatav ja vajalik (vähemalt 30 minutit päevas) nii raseduse kui ka rinnaga toitmise ajal. Loobuda tuleks treeningutest, mille puhul on suurenenud traumade oht, järsud löögid ja põrutused (pallimängud, jalgrattasõit) või alad, mille puhul on võimalik hapnikupuudus (sukeldumine, väga pikaaegne anaeroobne treening). Ainult väga üksikutel, rasedusriskidest tulenevatel juhtudel soovitame rasedatel füüsilist aktiivsust oluliselt piirata.

Rase naine ei tohi käsi üle pea viia

Silja: See väide on müüt, mille puhul kardetakse nii nabanööri sõlme minemist kui ka lapse tuharseisu pööramist. Käte üle pea tõstmine ei mõjuta loote asendit ega ka nabanööri.

Egle: Rasedal pole soovitatav teha pingutusi, mis tekitavad kõhupiirkonnas liigset survet. Näiteks suure raskusega surumised ja suuremate raskuste tõstmised.