Oled täiskasvanud ja iseseisev inimene ning saad suurepäraselt aru, et laps pole mitte üksnes õnn, vaid ka suur vastutus. Pärast sünnitust tuleb asuda tema eest ka pikki aastaid hoolitsema.

Su mure ongi tingitud peamiselt hirmust suure vastutuse ees. Annad endale aru, et su elu muutub täielikult. Su ees seisab raske ja keeruline kohustus kasvatada oma lapsest terve ja õnnelik inimene. Ja see ongi normaalne, ning sa saad sellega kindlasti hakkama.

Teine tähtis moment on süütunne. Kui hoidusid rasedusest, ei soovinud sa järelikult seda last. Ära heida meelt. Lapsele ei avalda mingit mõju see, et sa seda rasedust ei planeerinud.Teadmine, et laps tunneb juba üsas oma ema emotsioone, ei tähenda üldsegi mitte seda, et sul pole absoluutselt mingit õigust negatiivsetele tunnetele. Psühholoogid tuletavad lihtsalt meelde, et üldiselt peab lapseootus kulgema võimalikult positiivselt.

Mis varjutab rõõmu?

Ma ei ole veel valmis. Nii kinnitavad tavalised need naised, kes pole valmis loobuma oma harjumuspärasest elust. Lapse ilmumine piirab ju oluliselt aktiivse puhkuse võimalusi, ei lase enam üksinda olla ega end vabalt tunda.

„Ma pole valmis selleks, et end lapsele pühendada,” arvavad paljud naised. Psühholoogid aga rahustavad tavaliselt: „Keegi pole valmis selleks, et olla ööde kaupa ärkvel ning siduda end väikese undava puntraga.” Paljudel naistel tärkab emainstinkt lapse esimesi liigutusi tajudes, paljud tunnevad seda alles pärast sünnitust, kui vaatavad esimest korda oma maimukese silmadesse. Vahel tekivad ematunded veelgi hiljem, kui näiteks keisrilõike puhul narkoosi all olev ema ei saa kuulda oma lapse esimest kisa. Kuid ka sellega tullakse toime.Laps ise oma armastuse ja kaitsetusega on see, kes aitab emal tõeliseks emaks saada.

Aga minu karjäär! Kahtlemata sõltub tänapäeva naise enesehinnang üsna sageli mitte ainult tema pereseisust, vaid ka sellest, mida ta on spetsialistina saavutanud, milline on tema seisund ühiskonnas tänu tema enda talendile ja oskustele. Et end isiksusena tunda, ei piisa vaid emaksolemisest.

Ometi ei tasu kohe arvata, et laps segab tingimata karjääri. Tänased tööandjad teavad suurepäraselt, et need mõned kuud, mil hinnatud töötaja eemal viibib, ja pealegi telefoni või meili teel alati kättesaadav on, võib oodata. See on lõppkokkuvõttes kasulikum kui alustada uue inimese väljaõpetamisega.

Praegusel ajal tulevad paljud naised tööle tagasi võrdlemisi varakult. Nad usaldavad oma lapse vanaema või hoidja hoolde, lepivad kokku osalise tööaja suhtes või asuvad üldse kodus tööle. Headele spetsialistidele, aga just nimelt nemad võivad tõsiselt karjäärist rääkida, tullakse sageli vastu.

Minu esimene laps on alles nii väike. Loomulikult vajavad sellises olukorras mõlemad lapsed rohkesti tähelepanu ja hoolt. Kuid mõne aasta möödudes tunnevad emad tõelist rõõmu, et nägid selle „vaeva” ühekorraga ära. Sageli on ju nii, et soovitakse küll teist last, aga ei taheta enam mähkmete ja magamata ööde peale mõeldagi. Mida aeg edasi, seda laisemaks muututakse. Ja ka karjäär on hakanud just edenema…

Mõelge ikkagi, et sul on väga vedanud, muidu oleksid kogu eluks ilma teise lapseta jäänud.

Me ei saa endale majanduslikel põhjustel last lubada. Lapse ilmumine peresse nõuab tõepoolest lisakulutusi. Kui majanduslik seis pole just kiita, on olemas ikkagi hulk võimalusi kokku hoida.

Esiteks riietuse, voodi ja vankri pealt. Küllap on sul sugulasi ja tuttavaid, kelle lapsed on juba suuremaks kasvanud ning kes on heal meelel nõus sind hädast välja aitama. Väikesed lapsed kasvavad ju nii kiiresti ega jõua kuidagi oma riideid ära kanda. Seega saab sinu väikene endale täiesti korralikud riided selga. Mähkmeid võivad kinkida tuttavad külla tulles…

Esimese lisatoidu ja pudru saab ema ise teha. Ja pole üldse vaja osta purgitoitu. Selle saab edukalt asendada koduse toiduga, kui seda valmistada vastavalt lastearsti soovitustele.Peamine on ratsionaalselt kulutada nii toetusi kui ka sääste, mida olete kogunud.

Mul on tõsised terviseprobleemid. Jah, tõepoolest on haigusi, mille puhul rasedus võib ohtlik olla. Ometi suuremale osale hädadest saab piiri panna kaasaegse meditsiini abil. Tähtis on vaid varases staadiumis pöörduda kogemustega spetsialisti poole ning jälgida ennast. Meditsiin, sealhulgas sünnitusabi, areneb dünaamiliselt. Probleemid, mis veel 5 aastat tagasi olid küllalt komplitseeritud, on nüüdseks kergesti lahendatavad.

Kui su eelmise rasedusega kaasnesid tüsistused, ei tähenda see veel sugugi, et sa tänasel päeval ei saa sünnitada tervet last. Küllaltki sageli kulgevad teised ja järgnevad rasedused palju kergemini kui esimene, kuigi ema on nüüd vanem.Ära lükka edasi visiiti arsti juurde!

Mu vanem laps ei taha endale väikest õde või venda. Paljud lapsed räägivad nii vaid seetõttu, et neil on negatiivne kogemus väikelastega suhtlemisel või on nad kuulnud jutte selle kohta, kuidas ema hakkab neid vähem armastama, et nad peavad hakkama palju koduseid toimetusi tegema jms.

Selliste andmete allikaks on pahatihti teler (kui lapsed vaatavad kontrollimatult täiskasvanute saateid) või siis suhtlemine teiste lastega koolis või lasteaias.

Sinu ülesanne on viia oma laps kurssi olukorra positiivse poolega, mitte aga langeda tema armukadeduse ja kahtlustuste võrku. Räägi oma vanemale lapsele, et temast saab väiksema jaoks sama tähtis isik, nagu seda olete sina. Luba talle võimaluse piires korraldada asjad nii, et ei suuremal ega väiksemal oleks teineteisele midagi ette heita, ning tooge võimalikult rohkesti häid näiteid enda ja oma tuttavate elust.

Minu sugulased on selle vastu. Paraku tuleb elus ette, et eluaseme probleemide tõttu ollakse sunnitud lapse muretsemiseks „luba paluma” tema tulevaste vanavanemate käest, kellega parasjagu koos elatakse.

Samas unustavad needsamad vanaemad ja vanaisad oma vastuseisu niipea, kui väikene majja tuuakse. Seega tuleb selles küsimuses tarkust ilmutada ning anda sugulastele aega oma arvamust muuta.

Hea oleks ka, kui mõne aja pärast hakkate neid kaasama ettevalmistustesse lapse sünniks, see teeb olukorra pingevabamaks.

Mul on mehega keerulised suhted. Lootus, et laps tugevdab perekonda, ei täitu alati. Samas kogevad paljud lapseootel paarid uuesti mesinädalaid.

Küllaltki sageli lahendavad abikaasad ebaolulisi vastuolusid just tänu rasedusele, ning kui inimesed enne kahtlesid, kas tasub ikka koos olla, siis tulevane laps otsekui kinnitaks neile, et nad on siiski kokku loodud.

Võib muidugi minna ka teisiti. Mees kardab raskusi ja vastutust ning laps otsekui tõukaks teda eemale. Selline situatsioon on tüüpiline infantiilsete meeste puhul, kes tahavad elada vaid oma lõbuks, mitte aga pere eest hoolitseda.

Tänapäeval pole laps uue abielu takistuseks. Enamgi veel, paljud mehed on vägagi rahul, saades endale „valmis lapse, kes nutab vähem ning taipab juba üht-teist”. Ja polegi nii harvad juhud, kui mees abiellub lapseootel naisega ning kasvatab last nagu iseenda oma.

Kuidas muredega toime tulla?

Rahunemiseks on olemas mitmeid variante.

  • Räägi oma sõbrataridega, kellel on lapsed. Küllap leidub nende seas selliseidki, kes ei planeerinud oma rasedust, ometi laabus kõik suurepäraselt. Nende kogemustest saate tuge. Pole välistatud, et ka sina, su õde või vend olete samuti „planeerimata” lapsed.
  • Püüa mõista sedagi, et sinu mured pole mitte ainult ratsionaalsed, vaid suuresti seotud ka organismis toimuvate hormonaalsete muudatustega, mis sageli manavad silme ette sünged toonid. Pöördu professionaalse nõu saamiseks oma raviarsti poole.
  • Võtke koos mehega (emaga, õega — sellega, kelle peale saate pärast lapse sündi loota) ühine puhkus — see aitab rahuneda ning tunnetes selgusele jõuda. Väga sageli muretsed just seetõttu, et püüad kõigega üksinda toime tulla. Sinu jaoks on lausa hädavajalik tunda lähedase inimese kohalolu, tunda küünarnukitunnet.
  • Kui ilm lubab, mine välja — kas üksinda või meeldiva seltskonnaga. See aitab häälestuda positiivsele lainele.

Rõõmsad plussid

Püüa keskenduda ning mõelda sellele, et rasedusel on suur hulk plusse. Peamine on muidugi laps ise. Kõik raskused, mis su teele ette tulevad, ununevad päris kiiresti, laps jääb aga sinuga.

Sama tähtis on ka see, et lapse sünd (eriti esiklapse sünd) avab ema loomingulise potentsiaali. Aktiivne ema õpib olema organiseeritud ja vastutustundlik. Suhtlemine väikesega kätkeb endas tervet hulka avastusi maailma, iseenda ja elu kohta.

Ja veel, planeerimata laps pole millegi poolest planeeritud lapsest halvem. Kui ta juba kord otsustas maailma sündida, tähendab — sinuga on kõik korras ning rasedus kulgeb suurepäraselt. Mõtle ka sellele, kui palju peavad küllaltki terved naised pingutama selle nimel, et rasestuda. Sinul läks aga kõik nagu iseenesest. Keegi kusagil, võib-olla üleval, otsustas teha sulle imepärase kingituse. Sellistest kingitustest aga ära ei öelda.

Allikas: Minu laps