Jutt käib hiljaaegu ravimiametilt müügiloa saanud uuest rasestumisvastasest vahendist, etonogestreeli sisaldavast, õlavarre naha alla paigaldatavast implantaadist.

Ainult kollaskehahormooni sisaldavat nahaalust implantaati võivad kasutada kõigis vanuserühmades naised – see sobib nii sünnitanud kui ka mittesünnitanud, samuti rinnaga toitvatele naistele, kes vajavad tõhusat rasestumisvastast kaitset. Implantaat sobib neilegi, kellele on kombineeritud hormonaalsed rasestumisvastased vahendid neis sisalduva östrogeeni tõttu vastunäidustatud. Nahaalune, ainult ühte gestageenset hormooni etonogestreeli sisaldav implantaat muudab elu mugavamaks nendel naistel, kes elavad aktiivset suguelu, kuid kipuvad unustama beebipillide võtmise ning peavad ühel hetkel seisma silmitsi soovimatu rasedusega.

Implantaadi paigaldamine pole valulik ja eelnevalt nahk tuimastatakse.

„Tänapäeval on rasestumisvastaste vahendite valik väga lai. Soovimatu raseduse vältimiseks on võimalik kasutada pille, tuperõngast, plaastreid, hormonaalseid ja mittehormonaalseid emakasiseseid vahendeid ehk spiraale, süstitavat depoopreparaati ning uudse vahendina nahaalust implantaati,” loetleb Qvalitase naistearst dr Katrin Seidelberg, kes on läbinud implantaadi paigaldamiseks vajaliku koolituse. Sarnaselt emakasisese vahendiga (rahvakeeli spiraal) võib implantaati paigaldada ainult arst.

Dr Seidelberg lisab, et kõikide eelnimetatute kõrval ei tohi unustada ka kondoomi, mis kaitseb ainukese vahendina peale soovimatu rasestumise ka sugulisel teel levivate haiguste eest.

Et rasestumisvastaste vahendite nimekiri on üsna pikk ja võib tekitada segadust enda jaoks õige valimisel, soovitab dr Seidelberg ikkagi nõu pidada naistearstiga, kes aitab leida selle õige ja sobivaima. Valik sõltub tervislikust seisundist, varem kasutatud vahendite kogemustest, nende kõrvaltoimetest, vanusest, enda eelistustest jpt teguritest.

Nelja sentimeetri pikkuse ja kahe millimeetrise läbimõõduga nahaaluse implantaadi puhul on vahendi toimeaine paigutatud väikesesse n-ö pulgakesse, millest see läheb aja jooksul kindlate kogustena vereringesse. Selle hormooni toimel pärsitakse ovulatsioon munasarjas ja preparaadi toime efektiivsus on sama kõrge kui teistel hormonaalsetel rasestumisvastastel vahenditel – 99%.

Arst paigaldab implantaadi spetsiaalse aplikaatori (nõela) abil naha alla õlavarre siseküljele, küünarliigesest umbes 10 cm kõrgemal, kuhu see võib jääda kuni kolmeks aastaks. Paigaldamine pole valulik, enne nahk tuimastatakse. Et pulgakest uuesti kätte saada, tuleb nahale teha mõnemillimeetrine lõige, samuti kohaliku tuimastusega. Pärast implantaadi eemaldamist taastub viljakus paari nädala jooksul ja naine võib kohe rasestuda.

Tea vastunäidustusi

Et tegemist on ainult kollaskehahormooni sisaldava vahendiga, ei kaasne implantaadi paigaldamisel venoosse trombemboolia, südamelihase infarkti ja insuldi suurenenud riski. Implantaati võivad kasutada ka naised, kelle kehamassiindeks on üle 30.

Siiski tasub teada, et selle vahendi puhul on vastunäidustuseks rinnavähk, äge süvaveenide tromboos, raskekujuline auraga migreen, maksatsirroos ja -vähk.

Implantaadi kasutajatest kaovad igakuised veritsused ligi 20%-l naistest.

„Peamine ebamugavus vahendi kasutamisel on asjaolu, et umbes kolmandikul kasutajatest esinevad ebaregulaarsed veritsused tavapärase menstruatsiooni asemel esimese kolme kuu jooksul, harva ka pikemalt. See võib olla kerge määrimine või veidi tugevam veritsus, mis näeb pigem välja nagu vähene menstruatsioon. Verejooksud võivad ka ära jääda,” selgitab dr Seidelberg. Ebakorrapärased verejooksud ei ole märk sellest, et implantaadi rasestumisvastane kaitse on vähenenud. Määrimised paigaldusjärgsetel kuudel on sarnaselt hormoonspiraaliga kõige sagedasem kõrvaltoime ka implantaadi puhul.

„Veritsused vähenevad järk-järgult ja regulaarsed igakuised menstruatsioonid võivad ka täielikult kaduda. Minihormoonspiraaliga on kolmanda aasta lõpuks harvad menstruatsioonid 20%-l naistest ja ühel naisel kümnest pole neid üldse. Implantaadi kasutajatest kaovad igakuised veritsused ligi 20%-l naistest,” lisab naistearst.

Etonogestreeliga implantaati saab osta apteegist retsepti alusel ja see on lülitatud soodusravimite nimekirja haigekassas kindlustatutele.