Väikese, pehme ja T-kujulise vahendi paigaldab emakasse arst ja need jagunevad kaheks: hormoon- ja vaskspiraalid. Vaskspiraalid eraldavad seemnerakule fataalseid vaseioone. Hormoonspiraalist eralduvad aga hormoonid, mis muudavad emakakaela lima paksemaks, takistades seemnerakul munarakuni jõudmist ja munarakul munasarjadest vabanemist.

Plusspooled: töökindlus ja kauakestvus — hormoonspiraalide eluiga on 3-5 aastat, sõltuvalt margist. Vaskspiraalid on hormoonivabad ja nende tööaeg on veelgi pikem — 5-10 aastat.

Miinuspooled: hormoonidest tingitud kõrvalnähud nagu määrimine, akne, meeleoluhäired ja kaalumuutus mööduvad tavaliselt mõne kuu möödudes. Ei kaitse suguhaiguste eest. Hind on krõbe, ulatudes mõnel juhul sadadesse eurodesse, kuid Haigekassa rahastuse korral on soodsam.

2. Vasektoomia (99% efektiivne)

See on lihtne ja kiire kirurgiline protseduur, mille käigus kas sulgetakse või lõigatakse läbi meesterahva seemnejuhad. Teostatakse arstikabinetis umbes poole tunni jooksul lokaalse tuimetusega, pärast kulub umbes nädal taastumiseks.

Plusspooled: pärast lõikust ei muutu kummagi osapoole jaoks seksi juures midagi — seemnevedelikus pole lihtsalt enam seemnerakke. Naine ei pea hormoonpreparaatidest tingitud kõrvalnähte taluma ning rasestumise pärast muretsema. Soovi korral saab protsessi ka tagasi pöörata, ent see pole soovitav ega ka garanteeritud.

Miinuspooled: Vasektoomia teostamiseks peab Eesti Vabariigi seaduste kohaselt olema vähemalt 35-aastane või kolme lapse isa. Efekti jõustumine võtab aega kolm kuud. Ei kaitse suguhaiguste eest. Hind võib ulatuda sadadesse eurodesse, Haigekassa rahastuse korral odavam.

3. Sterilisieerimine (99% efektiivne)

Rahvasuus nimetatakse seda ka “munajuhade sõlme sidumiseks”, kuid võib tähendada nii munajuhade blokeerimist kui läbi lõikamist. Protseduur vajab üldnarkoosi ning taastumine võtab umbes nädala. Hind võib küündida sadadesse eurodesse, Haigekassa rahastuse korral odavam.

Plusspooled: Efektiivseim hormoonidest vaba rasestumisvastane meetod.

Miinuspooled: Tagasipöördumatu. Eesti Vabariigi seaduste kohaselt peavad naisel olema kas väga tõsised tervislikud põhjused või on ta ilmale toonud vähemalt 3 last või on vähemalt 35-aastane. Ei kaitse suguhaiguste eest. Maksumus võib ulatuda veidi üle 1000 euro, Haigekassa toetuse korral soodsam.

4. Imetamine (98% efektiivne)

Kuigi sedavõrd kõrge tõenäosusprotsent võib paljudele üllatusena tulla (sest on ju meil kõigil vähemalt üks sõbranna, kes imetamise ajal rasedaks jäi), siis on oluline toime kindlustamiseks järgida üht kindlat reeglit — laps tuleb rinnale panna iga 4 tunni ja öösel iga 6 tunni tagant. Tegu on ühe efektiivseima rasestumisvastase meetodiga lapse esimese 6 elukuu jooksul.

Plusspooled: täiesti tasuta ja ravimivaba, ei vaja retsepti. Kui toidad last nagunii rinnaga, on see kõige lihtsam ja kättesaadavam meetod.

Miinuspooled: kui 4 ja 6 tunni reeglist kinni ei pea, kaob toime. Ei kaitse suguhaiguste eest ja on lühiajaline.

5. Implantaat (99% efektiivne)

Naha alla paigaldatav plastikpulgake, mis on umbes juukseklambri suurune ja vabastab aeglaselt progestiini, mis paksendab emakakaela kaitsvat lima ning takistab spermatosoidide emakasse sisenemist ja munaraku vabanemist.

Plusspooled: Eluiga on 3-5 aastat. Kui soovid rasestuda, on eemaldamine lihtne.

Miinuspooled: Kaasnevad hormoonpreparaadi tarvitamisele omased kõrvalmõjud nagu määrimine, kaalutõus, iiveldus, peavalud ja munasarja tsüstid. Ei kaitse suguhaiguste eest. Maksab umbkaudu 45 €, Haigekassa rahastuse korral odavam.

6. Süst (94% efektiivne)

Kombineeritud hormoone sisaldav ühekordne süst on väga efektiivne. Toime püsib kolm kuud, pärast seda on vaja süsti korrata.

Plusspooled: Tõhus, sobib kasutamiseks ka verehüübimisprobleemidega naistele, vähendab emakakaelavähi, väikese vaagna põletiku ja emakamüoomist põhjustatud sümptomite esinemist.

Miinuspooled: Iga 3 kuu tagant on vaja uut doosi ja selle mõju ei saa pärast süsti tegemist “tagasi võtta”. Võib tekitada menstruaaltsükli häireid, mis pärast 3-6 kuulist tarvitamist lõppevad, kui menstruatsioon lakkab. Esimesel kasutusaastal võib esineda kaalutõusu ja peavalu, rindade tundlikkust, tupekuivust ning näonahaprobleeme. Pikaajaline tarvitamine võib põhjustada luuhõrenemist. Ei kaitse suguhaiguste eest. Ühe doosi hind on 6-7€, Haigekassa rahastuse korral odavam.

7. Plaaster (91% efektiivne)

Rasestumisvastane plaaster sisaldab progestiini ja östrogeeni, mis imenduvad läbi naha organismi. Plaaster asetatakse vahelduvalt erinevatele kohtadele nagu kõht, tagumik, õlavars ja selg, et vältida nahaärritust.

Plusspooled: kui tablettide võtmise meelespidamisega on probleeme, on plaaster hea lahendus.

Miinuspooled: Plaastriliim võib tekitada nahaärritust ja kandmise jooksul efektiivsus väheneb. Plaaster paistab välja ja seda tuleb vahetada iga nädal. Tiheda trenni ja saunatamise korral võib ära tulla. Lisanduvad hormoonpreparaadile omased kõrvalnähud nagu tundlikud rinnad, määrimine, iiveldus. Ei kaitse suguhaiguste eest. Hind on olenevalt brändist umbes 10-15 €, Haigekassa rahastuse korral odavam.

8. Hormoonrõngas (91% efektiivne)

Väike paindlik rõngas, mis sisaldab progestiini ja östrogeeni ning paikneb tupes. Hormoon paksendab emakakaela katvat lima ning peatab ovulatsiooni.

Plusspooled: Saad sisestada ning eemaldada rõngast ise ning vahetama peab seda korra kuus. Rõngas sisalduvad hormoonid võivad leevendada valulikke menstruatsioone ning vähendada rinnatsüstide teket ning aknet.

Miinuspooled: Pead eemaldama rõnga alati õigel ajal, muidu toime lakkab. Võivad esineda hormoonpreparaadi tarvitamisele omased kõrvaltoimed nagu määrimine, tundlikud rinnad, peavalud ja iiveldus. Ei kaitse suguhaiguste eest. Hind on umbes 10 €.

9. Kondoomid (82% efektiivne)

Enamasti lateksist valmistatud kondoomid takistavad spermatosoidide sattumist tuppe ning kaitsevad suguhaiguste eest.

Plusspooled: on väga soodsad, käsimüügis laialt saadaval, mugavad ning puuduvad kõrvaltoimed (kui pole tegu lateksiallergiaga). Erineva mustri, kuju või maitsega, mille abil suurendada põnevust.

Miinuspooled: kasutamisel peenise tundlikkus väheneb. Võib kergesti puruneda ning jälgima peab kehtivuskuupäeva. Hind on paar eurot.

10. Pessaar (88% efektiivne)

Pessaar on kuplikujuline elastne ketas, mis on valmistatud kummist või silikoonist ning takistab seemnerakkude pääsu emakasse. Paigaldatakse tuppe, et tekiks barjäär sperma ja emakakaela vahele. Vahendi peab sobitama tervishoiutöötaja, et leida õige suurusega eksemplar. Oli väga populaarseks rasestumisvastaseks vahendiks 60ndatel. Hind 30-40 €.

Plusspooled: erinevalt kondoomidest on korduvkasutatatavad ning võivad vastu pidada kuni 2 aastat, kui õigesti hooldada. Hormoonivabad.

Miinuspooled: Peab sobima individuaalselt ning pärast sünnitust või kaalutõusu peab arst sobitamise uuesti läbi viima. Pessaari peab hoidma sees 6 tundi pärast seksi, kuid mitte kauem kui 24 tundi. On tugevalt soovitatav kasutada koos spermitsiidiga, millega saavutab meetod tõhususe.

11. Käsn (76-88% efektiivne)

Käsn on väike kettakujuline lohu ja rihmaga vahutükike, mis imab seemnerakke ning hakkab toimima, kui see paigaldatakse emakakaelale. On valmistatud polüuretaanist ja vabastab spermitsiidi kuni 24 tundi. Takistab spermatosoidide teekonda emakasse.

Plusspooled: Ei vaja retsepti ja on hormoonivaba.

Miinuspooled: on võrdlemisi madala efektiivsusprotsendiga ja sarnaselt pessaarile tuleb seda hoida sees mitme tunni vältel pärast seksi, kuid mitte kauem kui 24 tundi. Spermitsiid võib ärritada tuppe ja suurendada suguhaigusse nakatumise tõenäosust.

12. Naiste kondoomid (79% efektiivne)

Kui meeste kondoom libistatakse peale, siis naiste kondoom libistatakse sisse — tulemus on sama. Nii naiste kui meeste kondoomid on valmistatud õhukesest polüretaanist ning need moodustavad barjääri sperma lähte- ja sihtkoha vahele. Tähtis on kondoomi kasutada iga vahekorra ajal ning see peab ulatuma tupest välja vähemalt 2,5 cm.

Plusspooled: Kaitseb suguhaiguste eest ja on hormoonivaba.

Miinuspooled: Kasutamine nõuab harjutamist ja võib põhjustada allergilist reaktsiooni. Ei ole nii efektiivne kui meestele mõeldud kondoomid. Hind on soodne.

13. Ovulatsioonitsükli jälgimine (76-88% efektiivne)

Füsioloogiline meetod eeldab viljakuse märkide jälgimist, et välja selgitada, millal naine on viljakas ja millal mitte. Meetodeid on mitmeid, näiteks kalendrimeetod ja kehatemperatuuri ning emakakaela limas toimuvate muutuste jälgimine. Nõuavad isikliku menstruaaltsükli väga head tundmist ja tuginevad faktile, et igas menstruaaltsüklis on kindel hulk päevi enne ja pärast ovulatsiooni, millal naine võib rasestuda.

Plusspooled: on hormoonivaba, odav ning aitab oma keha paremini tundma õppida.

Miinuspooled: 100st paarist 24 jäävad seda meetodit kasutades lapseootele, seega pole tegu efektiivse meetodiga. Ei sobi hajameelsetele, hooletutele, spontaansetele inimestele ja neile, kel tsükkel ebaregulaarne. Hinnaks nii palju, kui maksab korralik termomeeter ja spetsiaalne kalender. Kui on soov soetada aga viimase aja põnevamaid leiutisi viljakusmonitor, tuleb välja käia mitusada eurot.

14. Pillid (91% efektiivne)

Rasestumisvastased tabletid sisaldavad östrogeeni ja progestiini ning aitavad emakaela lima paksendada, et takistada spermatosoidide läbipääsu.

Plusspooled: Populaarne ja tõestatud ning aitab leevendada valulikke menstruatsioone, aknet, premenstruaalset sündroomi ja tsüste rindades.

Miinuspooled: Keeruline on pidada meeles igapäevast tableti võtmist. Ei kaitse suguhaiguste eest. Vajab retsepti. Hinnaks on 10-20 €, Haigekassa rahastusel soodsam.

15. Emakakaela kate (71-80% efektiivne)

Sarnaselt pessaarile on emakakaela kate pehmest silikoonist mütsike, mis sisestatakse tuppe ja paremaks toimimiseks kombineeritakse spermitsiidiga.

Plusspooled: Võib jätta kauemaks kui pessaari, tervelt 48ks tunniks. Õige hoolduse korral korduvkasutatav.

Miinuspooled: Ei ole nii efektiivne kui pessaar ja vajab retsepti, nihkub kergesti paigast ning spermitsiid võib tekitada tupeärritust, mis omakorda suurendab suguhaigusesse nakatumise tõenäosust. Maksab 40-50 €, Haigekassa rahastuse korral soodsam.

16. Spermitsiid (72% efektiivne)

Geeli, kreemi või küünla kujul müüdav vahend, mis sisaldab kemikaale, mis hävitavad spermatosoide.

Plusspooled: lihtne kasutada, hormoonivaba, soodne, võib kombineerida mitme teise vahendiga nagu kondoom, pessaaar ja emakakaela kate.

Miinuspooled: Spermitsiidis sisalduv kemikaal nonoksünool-9 ärritab genitaale ja suurendab tõenäosust sugulisel teel levivasse haigusse nakatuda. Maksab kuni 10€, Haigekassa rahastusel soodsam.

Märkus: taotluslikult on mainimata jäetud meetodid nagu katkestatud suguühe, SOS-pillid ning vahekorrast hoidumine, kuna need on kas ebaefektiivsed, tervisele kahjulikud või ebareaalsed.

Jaga
Kommentaarid