Kas hakkad trepist üles ronides ootamatult hingeldama? See võib olla märk, et sinu sees kasvav loode vajab hapnikku ning seetõttu jätkub sulle vähem. Õhupuudus võib kesta terve raseduse aja, eriti siis, kui kasvav laps hakkab suruma diafragmale ja kopsudele.

Valusad rinnad

Kui hommikul tundus rinnahoidja selga panemine tõeline piin ning sulle tundus, et rinnad ei taha hoidjasse enam hästi ära mahtuda? Hellad ja raskena tunduvad rinnad, mille nibuväli on laienenud võivad olla raseduse tunnuseks. Vajad hästi toetavat rinnahoidjat (ka voodis), et ebamugavustunnet vähendada.

Uni

Sa ei suuda isegi poolt lehekülge raamatust lugeda ilma, et silm kinni vajus. Kui tunned end pidevalt väsinuna, võib see olla põhjustatud hormonaalsetest muutustest kehas. Mõnel naisel on terve esimese trimestri pea võimatu ärkvel püsida, kuid teise trimestri alguseks väsimus tavaliselt kaob.

Iiveldus

Tavaliselt läheb süda pahaks umbes kuuenda rasedusnädala paiku, kuid mõned naised võivad seda kogeda juba varem. Hommikune iiveldus, mis võib mõnel juhul kesta ka terve päeva, peaks taanduma teise trimestri alguseks. Iivelduse leevendamiseks ära lase kõhul tühjaks minna, hoia kuivikuid ja muid tervislikke snäkke pidevalt käepärast.

Pidev pissihäda

Kui jooksed pidevalt vetsu vahet ning pead isegi öösiti mitu korda tõusma, et tualetti minna, võib seegi olla märk.

Peavalu

Hormonaalsed muutused võivad põhjustada ka tihedaid peavalusid. Püüa valu leevendada looduslike vahenditega, vädi apteegiravimeid.

Seljavalu

Valud alaseljas võivad samuti rasedusest märku anda.

Krambid

Tegu võib olla ka premenstruaalse sündroomiga, kuid alakõhuvalud võivad tuleneda ka sellest, et emakas venib, sest keegi seal sees kasvab.

Imelikud isud

Sa ei suuda kuidagi viinamarjadest eemale hoida ning kala, mis oli varem su lemmikroog, ajab nüüd südame pahaks.

Kõhukinnisus ja punnis kõht

Kui eelmisel nädalal mahtusid kenast oma lemmikteksastesse ning sel nädalal ei taha nööp enam kuidagi kinni minna, võib olla põhjus raseduses, mis natuke aeglustab su seedimist.

Meeleolu kõikumised

Kõik, mida su partner teeb, ajab su kas nutma või naerma, igatahes kutsub esile tavalisest tugevama reaktsiooni. Võib juhtuda, et su keha kohaneb uute hormoonidega ning partnerit võid lohutada, et see läheb varsti üle.

Ülitundlik lõhnataju

Prügikastid, sööklalõhnad jms aroomid, mille peale sa varem lihtsalt nina krimpsutasid, ajavad sind nüüd öökima. Seegi võib tähendada, et ootad last.

Peapööritus või minestamine

Madal veresuhkur või vererõhk võivad selliseid sümptomeid põhjustada. Madalat vererõhku ja veresuhkrut võib omakorda põhjustada rasedus. Söö korralikult ning joo vähemalt 2 liitrit vett päevas.

Määrimine

Mh, päevad?! Kas ikka on? Kui voolust oli vähem kui tavaliselt, see oli heledam ja esines paar päeva varem, kui oleksid oodanud, võis see tuleneda sellest, et viljastatud munarakk kinnitus emaka seinale ning põhjustas väikese verejooksu.

Hilinenud menstruatsioon

Paljud raseduse varajased märgid on ka premenstruaalse sündroomi sümptomid. Kuidas siis kindel olla? Kui menstruatsioon jääb ära, võid üsna kindel olla, et oled rase.

Positiivne rasedustest

rasedustest

Enne kahte triipu testil ei saa sa muidugi kindel olla, et ootad last. Kui tunned muutusi oma kehas ja menstruatsioon on hiljaks jäänud, kuid rasedustest on negatiivne, tee uus test umbes nädala pärast. Raseduse väga varajases staadiumis võib test anda valenegatiivse tulemuse.

Allikas: Parenting.com