Kuningliku perekonna suurt rõõmu veel ühe lapse üle varjutab see, et hertsoginna rasedusega kaasnevad iiveldus- ja oksendamishood on erakordselt tugevad, mistõttu on Kate arstide järelevalve all ja jääb kõrvale paljudest ametlikest üritustest.

Hyperemesis on palju raskekujulisem kui tavalised hommikused iiveldushood. Isegi iseenda sülje neelamine võib põhjustada rasedal oksendamise. Oksendatakse enam kui 30 korda päevas ja sellega võib kaasneda nii ema kui lapse jaoks oluliste ainete kaotus ja vedelikupuudus. Sellises olukorras rase võib kaotada kuni 10 protsenti oma kehakaalust, mis võib omakorda organismis vallandada toksiinid. Selliste näidustuste puhul tuleb kindlasti pöörduda arsti poole.

Hyperemesis gravidarumi all kannatav Kate on praegu arstide hoole all ja jätab ära oma lähiaja kohustused.

Kate, kes soovis juba ammu perre juurdekasvu, muidugi teadis, mis teda võib ees oodata, sest sama olukord kaasnes ka tema esimese rasedusega, kui ta ootas prints George´i.

Rasedusega kaasneva iiveldusega on tuttavad suur osa naisi. Need on igapäevased hommikused iiveldushood, mis võivad vabalt kesta ka terve päeva.

Kui on tegemist n-ö tavalise rasedusaegse iivelduse, mitte äärmusliku Hyperemesisega, mille all kannatab praegu lapseootel hertsoginna Kate, siis enamasti soovitatakse rasedatele järgmist:

  • Ära muretse beebi pärast. Sinu rasedusaegsed iiveldushood ja oksendamine ei tee beebile liiga. Tema saab sinu organismist ikka vajaliku kätte.
  • Jah, sa võid minna oma iiveldushoogude puhul arsti juurde kontrolli, kuid veidi aitab ka see, kui näksid pisut kuivikut juba siis, kui pole veel hommikul voodist välja tulnudki. See üllatavalt lihtne abinõu leevendab paljude rasedusaegsete iiveldushoogude käes kannatajate enesetunnet.
  • Ära söö korraga palju. Enesetunnet parandab see, kui sööd päeva jooksul tihedamini, kuid pisikesi portsukesi.
  • Jääkuubikute imemine teeb samuti enesetunde paremaks, pidev ilavool suus, mis mõnikord iiveldusega kaasneb, on samuti niimoodi paremini talutav.
  • Joogiks soovitatakse iivelduse all kannatavale rasedale ingveriteed.
  • Hoia eemale tugevalt lõhnavatest rasvastest toitudest.
  • Püüa olukorda mitte liiga traagiliselt suhtuda ja leia endale toetajaid.

Tadlaste sõnul sünnivad aga nendel naistel, kes kannatavad rasedusaegse iivelduse käes, terved, tugevad ja kõrge IQ-ga lapsed. Sellest loe SIIT

Allikad: dailymail.co.uk, supernanny.co.uk