Kuid mida rinnad endas ikkagi peidavad? Teeme sulle väikese ekskursiooni ning näitame, millised muutused naise rindades elu jooksul aset leiavad. Kuid ära seda lugedes unusta, et iga naise rinnad on täiesti erilised ning sinu omad võivad käituda pisut teistmoodi kui kirja pandud. Kuid üldises mõttes märkad (märkasid) sa neid muutusi oma rindades küll. Olgu siis tulevikus, või minevikku vaadates, sõltub sinu vanusest, hea lugeja.

Kõige esimene muutus, mida sa märkad, on see, et rinnad hakkavad rindkerest esile vormuma. Enamasti juhtub see 8-13 eluaasta vahel. Kuid mingit kindlat reeglit, millal see aset leidma peaks, ei ole — vanus, millal esimesi muutusi märkad, võib olla erinev.

Puberteediikka jõudes märkad esimese asjana, et rinnanibud ja nende ümbrus hakkab tumedamaks muutuma. Just sel ajal otsustavad paljud tüdrukud särgist läbi kummuvate nibude katmiseks hakata kandma sportrinnahoidjaid, mis pole enamasti midagi rohkemat kui riideribad. Rinnanääre hakkab arenema pigmenteerunud ala taga ning see tundub esialgu väikese paistetusena. Tere tulemast, rinnad!

Illustratsioon: Sanel Mittal
Illustratsioon: Sanel Mittal

Puberteedieas rinnad muudkui kasvavad ja kasvavad ja kasvavad … Kuid kusagil 18. ja 20. eluaasta vahel on nad tavaliselt lõplikult täis kasvanud ja enam ei paisu. See aga ei tähenda, et suurus, mille rind saavutab 18. eluaastaks, jääb niisuguseks igavesest ajast igavesti. Hormonaalsed muutused, kaalukaotus ja -tõus — kõik see mõjutab su rindade suurust. Ometi on olemas mõned märgid, mis 20. ja 30. eluaasta vahel täielikult välja arenenud rindu iseloomustavad.

Pärast puberteeti ja enne rasestumist on rinnad kõige täidlasemad. Kaks faktorit, mis neile vormi ja suuruse annavad, on rasv ja ühendav fibrooskude. Lõplikult väljaarenenud rindades on palju enam fibroosseid kiudusid kui rasvkudet. Geneetikud selgitavad ka rinna kuju. Kui su emal, vanaemal, vanavanaemal ja kõikidel teistel esiemadel olid tihked ja fibroossed rinnad, siis suure tõenäosusega on sinu omadki samasugused.

Nagu sa tead, leidub igasuguse kuju ja suurusega rindasid ning pole olemas kahte täpselt ühesugust, isegi sinu kaks rinda ei ole ühesugused. Kui mõtled, et hakkad tulevikus oma last rinnaga toitma, siis tea, et rindade suurusel pole sellega, kas ja kuidas sa last toita suudad, midagi pistmist. Rinnaga toitmise võime ei olene rinnahoidja suurusest.

Illustratsioon: Sanel Mittal

Kui otsustad rasestuda, elavad su rinnad suure tõenäosusega läbi tõsised muutused olenemata sellest, kui vana sa raseduse ajal oled. Ilma igasuguse kahtluseta — rinnad suurenevad, ja üsna märgatavalt. Ei saa öelda, et nad just kaks või kolm korda suuremaks kasvaksid — see on iga naise puhul individuaalne.

Kuid jah, raseda rinnad muutuvad puudutuse suhtes tundlikumaks, nad on väga täidlased ja selle tulemusel tihked, kuid mitte eriti rasvkoerikkad. Enamik neist muutustest leiab aset raseduse varases järgus, esimesel trimestril. Kuid ebatavaline ega ebaharilik pole seegi, et rinnad kasvavad tasapisi kogu raseduse vältel. Nibud ja nende ümbruse pigmentatsioon võib pisut tumedamaks muutuda, kuid kui rasedus lõpeb, tumenemine taandub, kuid päris sama toon, mis enne oli, siiski ei taastu.

Pärast rasedust

Illustratsioon: Sanel Mittal

Kui valid võimaluse, et ei toida oma last rinnaga, võivad rindades aset leida paar muutust. Mõned naised leiavad, et nende rind muutub tagasi üsna samasuguseks nagu enne rasedust — nii suuruse kui vormi poolest. Kuid paljud emad märkavad, et rinnad ei ole ikkagi enam samasugused kui varem. Mõnede naiste arvates vajavad nad väiksema suurusega rinnahoidjat või pole rinnad enam nii tihedad kui varem või tundub neis enam rasva olevat või on nad justkui keha poolt küljest täidlasemaks muutunud. Tunne on selline, nagu oleksid nad mingit aega olnud täis puhutud ja seejärel pisut tühjemaks lastud.

Kui toidad last rinnaga

Kui otsustad (ja see on tõesti personaalse otsustamise küsimus, keegi ei saa öelda, on see õige või vale) last rinnaga toita, ole valmis veel mõnedeks muutusteks. Piltlikult öeldes on su rinnad piima täis ning seetõttu suurenevad nad veel enam kui raseduse ajal ja muutuvad ka tihkemaks. Ning püsivad niiviisi senikaua kuni rinnaga toidad.

Pärast rinnaga toitmise lõpetamist

Jällegi juhtuvad mõned asjad. Rinnad tühjenevad. Piima, mis neid täitis, pole enam vaja ning rindade tihkus ja suurus vähenevad.

Teiseks märkad, seda, et kõik need väikesed lihased, mis su rinda toetavad ja õigel kohal hoiavad, on pikka aega rasket tööd teinud — nad on väsinud. Ja pole enam seetõttu nii tugevad kui enne rasedust ja rinnaga toitmist. Mõtle, kui palju need peenikesed sidemed on pidanud venima! Kujuta ette nii: puhud õhupalli maksimaalselt täis ja lased siis osa õhku välja. Pall ei võta ju esialgset kuju, eks? Samasugune asi juhtub ka su rindadega.

Kuid nagu kõik muutused rindades, varieeruvad needki personaalselt. Mõnede naiste rinnad omandavad täpselt samasuguse suuruse ja kuju nagu enne rasedust, teistel jäävad nad n-ö tühjemaks, väiksemaks ja mitte nii tihkeks. Nad vajuvad rindkerel ka pisut allapoole, seda teeb ka rinna kõige täidlasem osa, mis on kehale kõige lähemal.

Seda, kas ema otsustab oma last rinnaga toita või mitte, ei tohiks keegi teine arvustada. Otsus on väga isiklik ning iga ema teeb, mida ta oma lapse jaoks parimaks peab. Rinnad muutuvad aga selles suunas, millise otsuse sa vastu võtad.

Illustratsioon: Sanel Mittal

Kui sa rasedaks ei jää, siis esimest suuremat muutust märkad täiskasvanueas oma rindades 40ndate eluaastate keskel. Ja need tekivad tegelikult sõltumatult rasedusest. Seega on ükskõik, kas sa toitsid oma last rinnaga või mitte, menopausi eel ja järel toimuvad rindades teatud muutused ikkagi.

Esimene asi on gravitatsioon — teaduslikult tõestatud jõud, mille eest mitte keegi Maal elavatest inimestest põgeneda ei saa. Rinnad võivad üsna rasked olla ja gravitatsioon surub neid allapoole. Ära ehmata — see on kõige loomulikum asi, mis inimesega juhtuda saab. Mõnele naisele avaldab gravitatsioon suuremat mõju kui teisele, kuid täielikult ei pääse sellest mitte keegi.

Teiseks kaotab su nahk aastate lisandudes elastsuse ning kombineerituna gravitatsiooniga on üsna tõenäoline, et rinnad vajuvad madalamale.

Ja kolmas asi? Rindadesse koguneb enam rasva. Lihtsalt väljendudes — nad pole enam nii tihked kui siis, kui olid 23 või 33. Selle tulemusel ei näe nad enam nii täidlased välja ning kõige täidlasem osa vajub rindkerel veelgi allapoole.

Kuid muutused ei toimu mitte ainult rindade välimuses. Pole sugugi ebatavaline, et naised, kelle rinnad olid nooremas eas enne päevade algust hellad, tunnevad 40ndates eluaastates rindades veelgi suuremat valulikkust. See on üsna tavaline. Ebatavaline pole ka rinnanäärme tsüstide tekkimine. Need on küll healoomulised, kuid tekitavad tihkeid sõlmi. Kogu see tihkus on põhjustatud östrogeenist, mille tase organismis enne menopausi tõuseb.

Menopausi järel

Viimaks ka mõned head uudised! Kuna 50-60ndates eluaastates on östrogeeni tase naise organismis juba madal, pole sul enam menstruatsioone ega rindades tihkeid kohti. Need on möödanik.

Mis puudutab välimust, siis mõnedel naistel rinnad pärast menopausi suurenevad. Veider, aga tõsi. Ja seda põhjustavad tavaliselt üldine kaalutõus, kehas peetunud vedelik ja organismi muutunud hormonaalne seisund.

Rinnad on veelgi vähem tihkemad ning koosnevad pigem rasvkoest kui fibroossetest kiududest. Seetõttu langeb rinna kõige täidlasem osa jällegi madalamale kui varem.

Vaatamata sellele, et enamike naiste rinnad teevad elu jooksul kõik need muutused läbi, ei tee nad seda ühtemoodi. Iga naine maailmas on ainulaadne ja samamoodi ka tema rinnad. Mõnikord öeldakse, et rinnad käituvad täiesti hullult ja metsikult ning on ettearvamatud — sinu rinnad ja neis toimuvad muutused on sõbranna omadest täiesti erinevad.

Naudi elu koos oma rindadega! Teie elutee ühine elutee võib olla küll ettearvamatu, kuid see on tore ja lõbus.

Allikas: goodhousekeeping.com, perejalaps.ee