Implantaat. Implantaat on 4 cm pikkune ja paari millimeetri laiune plastpulgakene, mis eraldab samuti iga päev ühtlases koguses hormoone. See paigaldatakse mitte töökäe (ehk kui oled paremakäeline, siis vasakule käele ja vastupidi) siseküljele kolmeks aastaks. Hormoon, mida selles kasutatakse, on gestageen. Selle eemaldamine on kirurgiline protseduur.

Plaaster. Praegu on Eestis saadaval ainult üks plaaster. Plaastrit tuleb vahetada kolm nädalat järjest korra nädalas, millele järgneb üks plaastrivaba nädal. Plaastri paigaldamiseks on kindlad asukohad, mida tuleb aeg-ajalt muuta, et piirkonnas ei tekiks nahaärritust. Kui plaaster paigaldatakse puhtale kreemitamata nahale, ei tule üldjuhul plaastri ääred lahti ka trenni tehes või ujumas käies.

Nuvaring. Nuvaring on olnud Eestis kasutusel juba pea kümme aastat, kuid paljudele tuleb selline lahendus tihti üllatusena. See on plastrõngas, mis tuleb kolmeks nädalas tuppe paigaldada. Sellele järgneb üks rõngata nädal. Nuvaring toimib nii nagu kõik teised siiani mainitud vahendid, eraldades iga päev ühtlases koguses hormoone. Nuvaringi on lihtne paigaldada ning ka ära võtta.

Pillid ja minipillid. Pillid ei sobi naistele, kes kipuvad unustama, sest varem või hiljem juhtub siis nii, et tablett jääb võtmata või võetakse see valel ajal. Kindlasti tasub olla ettevaatlik ka siis, kui olete haigestunud mõnda kõhuviirusesse ja kõht on lahti või oksendate – nii võib juhtuda, et väljutate pilli enne, kui see on saanud mõjuda. Kuigi pille on mitmesuguseid, eristatakse peamiselt kaht tüüpi – ühed on kombineeritud ehk sisaldavad nii östrogeeni kui ka gestageeni ja teised, nn minipillid, sisaldavad ainult gestageeni.

Siinkohal on aga oluline teada, et kombineeritud pille ei tohiks kasutada üle 35-aastased naised, kes suitsetavad. Neil tekib tromboosioht. Veel tasub teada, et naised, kellel on migreen, ei tohiks samuti kasutada kombineeritud pille.

Minipille võivad kasutada ka imetavad emad. Minipillide rasestumisvastane toime ei ole väiksem kui kombineeritud pillidel.

Jaga
Kommentaarid