Teily Allas (37) on kolme lapse ema, karjääri-coach ja Little URBY eestvedaja. Tema kanda on müük ja asjaajamine. Merily Loss (23) on peagi kahe lapse ema, valguskujundaja ja Little URBY loovjuht. Tema õlul on toodete loomisel ja turundamisel kogu brändi visuaalne pool.
Nende ühine projekt: Little URBY — beebide ja väikelaste kasvamise eriliste hetkede jäädvustamiseks loodud tooted.

Kuidas te ettevõtluseni jõudsite?


Teily: Esimene ettevõtluskatsetus sündis, kui olin esimese lapsega kodune. Valmistasin kujundatud poekotte, mida käisin turgudel müümas. See ettevõtmine ei olnud eriti tulus, kuid mul oli soov olla ettevõtja ning nii ma pakkusin ennast partneriks ühele varasemale kolleegile, kes pidas koolitusportaali. Oma firmat ajendas looma idee, mis sündis koos emadusega. Idee seemne istutasin mulda küll juba esiklapse sünniga, kuid kasvama hakkas see alles 11 aastat hiljem, kui ootasin teist last.
Teily: Ausalt öeldes on ettevõtluse ja pere ühildamine olnud emana pagana raske

Otsisin raamatut, kuhu panna kirja mälestusi beebi esimese eluaasta kohta. Kuna Eesti turul sellist beebiraamatut saada ei olnud, kogusin kokku hulga infot, milline võiks olla ideaalne beebiraamat ja tõin 2015. aastal Eesti turule esimese eestimaise beebiraamatu.

Merily: Väga paljud meist on loonud käsitööesemeid ja neid kuskil müümas käinud — nii algas ka minu ettevõtluse teekond. Mõni aeg tagasi olid väga populaarsed omatehtud kõrvarõngad. Lasin samuti fantaasial lennata, kuid kiirelt tulnud ja kiirelt läinud moevool kadus peagi ning nii hakkasin koos abikaasaga betoonist kikilipse tegema. Tänaseks ongi kikilipsudel olemas täiesti oma bränd Why Not Design ja need on leitavad e-kaubandusest. Ainus probleem meie pereettevõtte juures on see, et kumbki meist abikaasaga ei ole eriti asjaajaja ning väga suurt rõhku müügi edendamisele ei ole jõudnud panna.

Merily: Teilyl on elukogemus ja minul on ideed!

Teilyga on meil ideaalne klapp, kus mõlemad osapooled täiendavad teineteist ja nii saigi sündida Little URBY. Brändi loomisel on väga oluline tiimi mitmekülgsus, mis meie puhul on silmanähtav — Teilyl on elukogemus ja minul on ideed.

Ettevõtlus väikelaste kõrvalt — kuidas see võimalik on?


Merily: Ühendades ettevõtluse ja igapäevaelu, on kõige lihtsam viis teha tööd nii, et keegi ei kannataks ja endal ei tekiks tööstressi. Põlesin läbi hetkel, mil palgatöö mind endasse neelas. Nimelt oli käsil ülikooli viimane kursus, täiskohaga töö teatris, Teily eelmise ettevõtte turundamine, mida teha aitasin ja samal ajal uue brändi loomine. Selle kõige kõrval oli mul ju ka perekond — 3 aastane poeg ja abikaasa, kuid ilmselgelt oli seda kõike tol hetkel liiga palju.

Multifunktsionaalsus on mu teine nimi, kuid lõpuks hakkasin otsima väljapääsu olukorrast, mis mulle enam ei sobinud. Tegelesin liiga palju sellega, mis ei olnud päris minu teema ja sain lõpuks aru, et ikka väga raske on luua tooteid väikelastele, kui argipäev hõlmab nii paljusid teisi asju. Otsisin uut viisi jätkamiseks ja minu peas olev väljapääsu silt vilkus eredalt: BEEBI! Niisiis tundsin, et on õige aeg teise lapse jaoks, sest see rebiks mind lahti sellest maailmast, mis mind endasse oli neelanud ja läbi põletanud. Beebiga kodusolemine annaks emaks olemise kõrval võimaluse end uute toodete väljamõtlemisega täiendada ning samastuda selle erilise maailmaga, mida olin ettevõtjana loomas.

Laps osutus inspireerijaks, mitte takistuseks?


Merily: Esimese lapse kõrvalt astusin ülikooli, nüüd teise lapse kõrvalt loon ettevõtet. Tunnen, et ettevõtjana on mul palju rohkem aega tegeleda perekonnaga ning ettevõte ei kannata selle kõrval sugugi, sest iga väiksematki lapsega ja perega seotud ideed ja mängu saab ühildada Little URBY edendamiseks. Ettevõtlus toimib ainult siis, kui teed asja, millesse ise ka usud.
Lapsevanematena teame, kui eriline on lapse sünd – meie soov on aidata neid erilisi hetki jäädvustada

Teily: Ausalt öeldes on ettevõtluse ja pere ühildamine olnud emana pagana raske. Hoolimata lugematutele tundidele, mis on läinud ideede juurutamisele, nende vajalikkuse väljaselgitamisele, asjaajamise korraldamisele, olen seda kõike nautinud ja kõikidest ettevõtluse protsessidest õppinud.

Olen maksnud lõivu oma vabast ajast. Kiirelt tuli selgeks õppida ajajuhtimine rollide vahel. Toad peavad ikka puhtad olema, söök valmis, lapsed pestud ja hoolitsetud. Alati ei olegi kõik tipp-topp korras, aga siin on abiks mõistev elukaaslane ja tema panus. Siis, kui noorim laps veel lasteaias ei käinud, oli abiks mehe vanaema.

Kui oleksin kogu lapsehoolduspuhkuse veetnud sihipäraselt ehk olnud rohkem ema kui ettevõtja rollis, siis oma loomust arvestades oleksin tõenäoliselt igavuse käes vaevelnud. Ettevõtlikuna tunnen, et olen hoopis parem ema, sest oskan siis lastega koosolemise aega rohkem hinnata ja seda kvaliteetsemalt veeta.

Lapsevanematena teame, kui eriline on lapse sünd, ning meie soov on jäädvustada need erilised hetked ja aidata ka teistel lapsevanematel sama teha.
Jaga
Kommentaarid