Parim reisiaeg on viienda ja kuuenda raseduskuu vahel. Selleks ajaks on esimesel kolmel kuni neljal kuul vaevanud iiveldus ja oksendamine kadunud. Ning kõht ei ole veel liiga raske.

Esimesel rasedustrimestril ei soovita arstid reisida. Põhjus: seni, kuni embrüo pole emakas veel pesastunud, on suurem veritsuste ja nurisünnituse oht.

Ka kaheksa sünnituseelset nädalat ei ole reisimiseks kõige paremad. Suur kõht piirab oluliselt liikuvust. Sellele lisandub enneaegse sünnituse oht.

Kuhu reisida?

Raseduse ajal töötab vereringe täistuuridel. Seetõttu peaksid rasedad pigem loobuma reisimisest troopilisse kliimasse, kurnavaod ringreise ja seikluspuhkust, sest need tekitavad liiga suurt koormust. Lisaks räägib eksootilistesse riikidesse reisimise vastu ka suur nakkusoht ning kuna haigustevastased ravimid ja vaktsiinid, näiteks malaariaprofülaktika on lapsele ohtlikud.

Kõige parem on reisida kohtadesse, kus temperatuur ei tõuse üle 28 kraadi.

Euroopas võib reisida igale poole. Südasuvel tuleks siiski vältida lõunapoolseid riike. Rasedad ja kõhubeebid taluvad kõige paremini puhkusekohti, kus temperatuur ei tõuse üle 28 kraadi.

Mägedesse reisimisel tuleks loobuda mäetippudesse minekust, sealhulgas köisraudteest. Kuna õhurõhk kõrgel väheneb, võib rasedatel tekkida üle 1800-meetrisel kõrgusel kergesti hapnikupuudus. See tekib ka lapsel.

Kas laps tunneb kliimavahetust?

Sündimata laps tunneb kindlasti seda, kui teiega on kõik hästi. Positiivne meeleolu hea mõju lapsele on tõestatud. Ning: Rannal jalutamine kiigutab last intensiivselt, värskes õhus liikumine annab talle aga hapniku lisaannuse. Aga veel — kuigi emakasse satub vaid umbes 1-3% valgusest, näeb laps läbi teie kõhu heledat päikest. Sündimata lapsed on uudishimulikud — valgusärritus äratab nad üles.

Millised dokumendid tuleks kaasa võtta?

Tulevase emana peaksite igal juhul kaasa võtma paar dokumenti:

  • rasedakaart

  • haigekassakaart või välismaal haigekassa kindlustust tõendav dokument

  • lisaks on mõistlik sõlmida reisikindlustus.

Viimane päästerõngas

Kui olete broneerinud reisipaketi, sõlmige kindlasti reisitõrkekindlustus. Lisaks laske sihtkohas otsida hotelli vastuvõtus mõne lähedal asuva naistearsti aadress — siis olete hädaolukorra puhuks kindlustatud.

Reisiajale jäävad arstikülastused tuleks nihutada ettepoole, sest siis teate, et kõik on korras.

Aga kui laps sünnib puhkusel olles?

Lapse sündimine välisriigis viibides pole küll tõenäoline, kuid seda ei saa ka sajaprotsendiliselt välistada. Samas ei tähenda see, et laps oleks kohe hispaanlane, itaallane või ameeriklane.

Varem kehtis mõnes riigis, näiteks USAs põhimõte, et kõik nendes riikides sündinud lapsed said automaatselt kodakondsuse. See põhimõte on nüüdseks kaotatud.