Kui rasedustest on positiivne, tuleb pöörduda naistearsti või ämmaemanda vastuvõtule enne 12. rasedusnädalat. Emadusnõuandalates võtavad rasedaid vastu ämmaemandad ja paljudes erakliinikutes toimub raseda külastus naistearsti juurde. Soovitav on esimene visiit teha raseduse 7.- 9 . nädalal. Raseduse suurust arvutatakse viimasest menstruatsioonist: kui viimane menstruatsioon algas 7 nädalat tagasi, on raseduse kestvus 7 nädalat. Esimesel külastusel täpsustatakse ultraheli uuringul raseduse suurus ja hinnatakse loote südametegevust. Ultraheli uuringul mõõdetakse loote pikkus ja vastavalt sellele saab prognoosida eeldatava sünnituse tähtaega. Samuti saab rase juba siis infot selle kohta, millal on võimalik jääda rasedus- ja sünnituspuhkusele.

Esimesel külastusel on põhiosa nõustamisel, kus antakse ülevaade, milline saab olema raseduse jälgimine ja milliseid analüüse ja uuringuid on vajalik teha. Rasedate jälgimine toimub vastavalt rasedate jälgimise juhendile ja rase saab ülevaate, miks ja milliseid analüüse ja skriiningteste tehakse. Rasedusega arvele tulles tehakse lisaks ultraheli uuringule vere- ja uriinianalüüsid ning võetakse test klamüüdiale ja PAP-analüüs.

Rasedus kestab 40 nädalat ja raseduse jooksul toimub keskmiselt 10 arsti või ämmaemanda külastust. Keskmiselt on külastuste intervall 1 kord kuus, kuid raseduse viimase kahe kuu jooksul on jälgimine tihedam. Kui esineb kõrvalekaldeid normaalsest raseduse kulust, analüüsid pole korras või rase põeb mõnda haigust, siis on tegemist riskirasedusega. Sellisel juhul on rase arsti jälgimisel ja uuringute plaan sõltub konkreetsest haigusjuhust ning vajadusel suunatakse rase eriarsti konsultatsioonile.


Kuidas toimub rasedana arvele võtmine?


Rasedusega arvele võtmise ajaks loetakse esimest korda, kui naine pöördub rasedusega ämmaemanda, naistearsti või perearsti poole. Raseda kaart vormistatakse reeglina järgmisel külastusel ja enne seda tehakse kõik vajalikud analüüsid. Raseda kaarti kantakse raseduse jooksul kõik andmed (raseda kaal, vererõhu väärtused, analüüside ja uuringute tulemused) ja see kajastab kogu raseduse kulgu.


Mida arstid küsivad ehk millised vastused võiks juba ise varem valmis mõelda?


Rasedusega arvele võtmisel küsitletakse rasedat põhjalikult erinevate teemade osas:

 — eelnevad rasedused ja sünnitused ja nende kulg. Kas on olnud raseduste katkemisi ja aborte ja kui, siis mitmendal rasedusnädalal on rasedus katkenud. Milline on olnud eelnevate sünnituste kulg ja sünnitusjärgse periood ning sündinud laste kaal. Viimase menstruatsiooni kuupäev ja tsükli pikkus.

 — raseda üldine tervislik seisund. Kõik varem põetud haigused ja teostatud operatsioonid. Kaasuvad haigused ja momendil ravi ja jälgimist vajavad haigused. Ravimid, mida on raseduse ajal kasutatud. Allergia ravimite suhtes.


Millised uuringud mitmendal rasedusnädalal üldiselt tehakse?

Loote arengu hindamiseks ja loote arenguhäirete varajaseks avastamiseks tehakse erinevaid skriininguid.

11.-14. rasedusnädalalal  toimub esimene skriining loote väärarengute suhtes. Et hinnata loote kromosomaalhaiguste riski, teostatkse NT-skriining ( loote kuklavaoldi mõõtmine ultraheli uuringul) või Oscar test. Oscar skriining on kombineeritud test, mis koosneb kahest osast: vereanalüüsist ja ultraheli uuringust. . Raseda veeniverest määratakse spetsiaalsed rasedusega seotud hormoonid ja ultraheli uuringul hinnatakse kromosoomhaigustele iseloomulikke markereid. Spetsiaalne programm arvutab nende andmete põhjal välja riski enim esinevate loote väärarengute suhtes.

15-17. rasedusnädalal teostatkse veeniverest Triple-test e. kolmiktest, mis kolme hornooni väärtuse ja raseda vanuse põhjal arvestab valja loote väärarengute riski.

Kui skriiningtestides leitakse kõrgenenud loote kromosomaalsete haiguste risk, siis suunatakse rase täiendavatele diagnostilistele uuringutele.

19.-22. rasedusnädalal tehakse ultraheli uuring, mille käigus uuritakse põhjalikult loote organite arengut. Selle uuringu käigus täpsustakase ka eeldatava sünnituse kuupäev ja loote sugu.

Kolmandal trimestril, 35.-36. rasedusnädalal, tehakse ultraheli uuring, et täpsustada loote asendit ja hinnata tema kasvu. Mõõtmiste tulemuse alusel on võimalik ennustada sünnikaalu.