Tsükli erinevates faasides peab naise organism tootma erinevaid hormoone ja tegema läbi erinevaid protsesse. Seega, kui naine soovib oma võimalusi rasestumiseks maksimaalselt ära kasutada, on tal võimalik süüa asju, mis igas tsükli faasis kasulikult mõjuvad.

Kuna paljud raseduseelse söömise nõuanded kuuluvad internetikuulujuttude valdkonda, palusime selguse loomiseks appi eksperdid. Vaata, mida nad soovitavad:


Foto: Shutterstock

Päevade alguses võid tunda krampe, kõhupuhitust, turseid ja olla tujukas. Sinu organismi rauavarud võivad ammenduda. On fakt, et iga naine kaotab 3-7päevase menstruatsiooniga 30-40 milliliitrit verd. „Raud on kinnitud punaste vereliblede külge ja sa kaotad neid verejooksuga,“ selgitab toitumiskonsultant ning raamatu „Expect the Best: Your Guide to Healthy Eating Before, During and After Pregnancy“ autor Elizabeth Ward.

Menstruatsiooni ajal on hea keskenduda rauarikaste toiduainete söömisele. USA toitumisnõuanded nimetavad neid kohustuslikeks toiduaineteks kõikidele lapsesünnitamise eas naistele. Ära kasuta päevi vabandusena ega põhjusena, et end kahekordsetest juustuburgeritest kurguni täis toppida! Kuigi see on mõneti isegi mõistetav, kui oled rasestumist väga oodanud ning seda pole juhtunud — alanud on järjekordsed päevad.

„Võta juhtunu teadmiseks, püüa ennast koguda ja eluga edasi minna ning end uueks võimalikuks rasestumiseks valmis seada,“ julgustab toitumiskonsultant ning raamatu „The PCOS Diet Plan: A Natural Approach to Health for Women with Polycystic Ovarian Syndrome“ autor Hillary M. Wright.

Varu:

Liha, oad, kala, rohelised lehtköögiviljad ja seemned. Enamik neist toiduainetest on rauarikkad, valgurikkad või nii raua- kui valgurikkad. See on eriti oluline siis, kui sul on endometrioos või väga vererikkad menstruatsioonid. Mõnedel neist toiduainetest (näiteks kalal, seemnetel ja rohelistel lehtköögiviljadel) on põletikuvastane toime — see aitab leevendada krampe ja soodustada vere väljumist emakast. Veel üks nipp: söö palju paprikat, tomatit, brokolit, kiivit, tsitruselisi ja teisi C-vitaminirikkaid toiduaineid. „Vitamiin C aitab kehal ubadest ja täisteraviljast rauda omastada,“ selgitab Elizabeth Ward.

Hoidu:

Külm toit (kui veri voolab klompidena ja sa kannatad valude käes), alkohol, kofeiinirikkad ja vürtsikad toidud, mis verejooksu veelgi suurendada võivad.

Pane taldrikule:

Loomaliha mustade ubadega, erinevad paprikad, sibulad ja tomatisalsa.


Foto: Shutterstock

Follikulaarses faasis peab su keha üsna palju vaeva nägema, et dominantne folliikul välja areneks ja östrogeeni tase organismis tõuseks. Kahjuks on nende naiste organismis, kellele teevad muret sidekoelised liited ja endometrioos, liiga palju östrogeeni. Ristõielised köögiviljad nagu brokoli, lehtkapsas, kapsas ja lillkapsas sisaldavad di-indülometaani-nimelist (DIM) taimset ainet, mis aitab östrogeeni lõhustada,“ selgitab Jill Blakeway. DIM kinnitub keskkonnast liha ja piimatoodetega kõhtu sattunud östrogeenide (pestitsiidid ja hormoonid) külge ning aitab liigsel östrogeenil organismist väljuda. Kuid ära unusta tarbimast oliivõli, avokaadosid, pähkleid ja seemneid ning roheliselehelisi köögivilju. Need sisaldavad rikkalikult E-vitamiini, mida vajavad munarakule pesaks olevad folliikulid.

Varu:

Toiduained, mis soodustavad folliikulite arengut: pähklid, seemned, rohelised köögiviljad, läätsed, munad ja kala.

Hoidu:

Alkohol. See mõjutab su organismi hormonaalset tasakaalu ja viib kehast vett välja. „Veekaotus aga võib emakakaela limakorgi liiga tihkeks muuta,“ sõnab Jill Blakeway.

Pane taldrikule:

Praetud kana brokoli, pähklite ja pruuni riisiga.


Foto: Shutterstock

Ovulatsioonile lähenedes vajab su keha rikkalikult B-grupi vitamiine ja teisi toitaineid, mis soodustavad munaraku vabanemist munasarjast ja ergutavad selle kinnitumist emakaseinale. „Tsink võib rakkude jagunemisel ja progesterooni tootmisel abiks olla. Folliikulist on pärast munaraku vabanemist leitud palju C-vitamiini ning arvatakse, et sellel võib progesterooni tootmises samuti oluline roll olla,“ väidab Blakeway.

Hädavajalikud rasvhapped mängivad selles faasis samuti võtmerolli. Nende parimaks allikaks on omega-3 rasvhapetest kubisev kala ja kalaõlisaadused. Need rasvhapped on tuntud kui head emaka verevarustuse ergutajad ja munaraku folliikulist vabastamise toetajad. Kuid arva ära, mida nad veel teevad? Nad avardavad alakeha veresooni ning kindlustavad, et sa oled seksimiseks valmis. „Kalaõli muudab vere vedelemaks ja soodustab seeläbi vereringlust erinevates kehaosades,“ selgitab toitumiskonsultant Hillary M. Wright. Lisaks õhutab kalaõli organismis testosterooni — jah, ka naiste organismis on see hormoon olemas! — tootmist, mis omakord võib su kergemini erutusseisundisse viia.

Varu:

Roheliselehelised köögiviljad, täisteraviljatooted, munad, läätsed, liha, kala (või kalaõli) ja vesi — viimast palju, kohe väga palju. Veel on oluline roll hormoonide transportimisel ja folliikulite väljakujunemisel. See aitab vedelemaks muuta ka emakakaela limakorgi ja nii jõuavad mehe seemnerakud kergemini eesmärgini.

Hoidu:

Happelised toiduained (kohv, alkohol, liha ja töödeldud toidud, mis su emakakaela lima spermatosoidide suhtes vaenulikuks muudavad). Beebiporgandid on seevastu lapsetegemise seisukohalt väga head, sest need on aluselised. Ka teised aluselised toiduained, eriti roheliselehelised köögiviljad ja idud teevad head.

Pane taldrikule:

Lõhe koos pruuni riisi ning oliivõli ja küüslaugukastmega. Magustoiduks kausike maasikaid tumeda šokolaaditrühvliga. „Šokolaad on afrodisiakum, mis tekitab armumisesarnase tunde,“ ütleb Ward.


Foto: Shutterstock

Nüüd on hea aeg eriti toitaineterikast toitu süüa, et rakkude kasvatamist soodustada. Beeta-karoteen, mida saame tavaliselt lehtköögiviljadest ja kollast ning oranži värvi toiduainetest (porgandid, melon, magusad kartulid jms) aitab hormoone kontrolli all hoida ja varajast aborti vältida. Kollakeha, mis toodab raseduse säilitamiseks vajalikku progesterooni, on just beeta-karoteenist tulvil.

Üks toiduaine, millele selles faasis erilist tähelepanu tuleks pöörata, on ananass. Lisaks beeta-karoteenile sisaldab ananass bromelaani, mis soodustab õrnalt munaraku kinnitumist emakasse ning omab ka põletikuvastast toimet. „Ananassisöömise kasulikkuse kohta rasestumise ajal pole küll kuigi palju uuringuid tehtud, kui sa aga tahad kõiki võimalusi ära kasutada, siis proovi,“ soovitab Hillary M. Wright. „Lõpeks on ananass ju ikkagi tervislik!“ Samas ei soovita eksperdid bromelaani tarvitada toidulisandina, sest annus võib olla liiga suur — kõik, mis sel perioodil verevarustus liigselt ergutab, ei pruugi kasuks tulla.

Varu:

Soojendavad toidud nagu supid ja hautised. Kollakehafaasis on kehatemperatuuri hoidmine raseduse säilitamiseks oluline.

Hoidu:

Külm ja toores toit, eriti jäätis ja külmutatud jogurt. Kollakehafaasis on vaja õhutada kasvu ja laienemist, külm seevastu kahandab.

Pane taldrikule:

Kuum ja vürtsikas tšilli, milles on peeti ja mille kõrvale kuulub jämedast jahust leivaviil. Magustoiduks söö ananassisorbetti.

Allikas: parenting.com