Mõtle nüüd hoolega, kas sa ikka oled lapse saamiseks valmis:

Selgus, et üleminek paarisuhtelt lapsevanemateks ei ole üldsegi lihtne ning need, kes olid enne esimese lapse saamist oma suhtega rahulolematud, otsustasidki rohkem lapsi mitte saada.

Paraku ei tule uuringust välja põhjused, miks vanemad omavahel tülli pööravad, kui pisike abitu ja kauaoodatud beebi neil kodus on.

Sellest räägib hoopis John Medina oma raamatus „Brain rules for baby”. Ta selgitab, et esiteks jätavad õnneliku lõpuga filmid mulje, et tite sünni järel on suhe ilusam ja harmoonilisem kui kunagi varem. Üheski kassahitis ei ole reaalselt näidatud olukorda, mis tegelikult kodudes valitseb — peamised emotsioonid on siis hirm, teadmatus, segadus ja väsimus. Samuti ei julge noored vanemad oma sõpradele ja pereliikmetele tunnistada, et elu titaga ei olegi lust ja lillepidu ja kuna nii raskest teemast ei räägita, tabab lapse sünni järgne kaos paljusid ootamatult. Tegelikult on tülid ja rahulolematus esimeste kuude jooksul levinum kui me arvatagi oskame. Medina sõnul tunneb koguni 60% värsketest lapsevanematest frustratsiooni ja on kurvad, et paarisuhe nii tõsiselt kannatab.

Väga olulist rolli mängib siinkohal väsimus. Mees ja naine pole tõenäoliselt iial varem pidanud sellist üdini kurnavat väsimust tundma. Väsinud inimesed on aga tusased ja tigedad ja kelle muu peale sa ikka oma halba emotsiooni välja valad kui selle peale, kes sulle kõige lähemal on.

Järgmine väga oluline põhjus on see, et lapsevanemad peavad tänapäeval kõigega ise hakkama saama ja neil ei ole kedagi, keda kasvõi korrakski appi paluda. Vanasti kasvatas last kogu perekond — vanaemad-vanaisad, õed-vennad, tädid-onud, kõik olid kaasatud ja värsketel vanematel jäi aega hinge tõmmata, mõtteid korrastada ja korralikult süüagi. Nüüd aga käivad vanavanemad veel tööl või elavad hoopis teises linnas, teiste lähisugulastega on suhted lõdvenenud ja nii ei jäägi emal-isal muud üle, kui kahekesi selle pisikese vääksuga toimetada, oskavad nad siis seda või ei.

Lapsed vajavad palju hoolt ja tähelepanu, kuid üleväsinud vanematena ei saa te lapsele pakkuda seda, mida sooviksite. Leidke kindlasti aega ka enda akude laadimiseks. Ja mis kõige tähtsam - küik pereliikmed peavad tundma, et kodus on hoolimist ja hoolitsust. Kedagi ei tohi üksi oma murede keskele jätta.

Seega selleks, et ka pärast esimese lapse sündi teineteisest rõõmu tunda ja mitte lõplikult tülli pöörata, hoolitsege juba varakult selle eest, et teil oleks lisaks abikaasale kõrval veel keegi, keda appi paluda, kellelt nõu küsida ja keda lapsega jalutama saata, et saaksite ise välja puhata!

Allikas: mynorthwest.com