Paljudel naistel on süümepiinad, kui nad tarbisid raseduse algstaadiumis alkoholi, kuna nad veel ei teadnud oma olukorrast. Niipea kui välja tuleb, et test oli positiivne, hakatakse muretsema, et kui palju on loode juba kahjustunud. Sinu kõhus olevale lapsele kandub alkohol üks-ühele üle ja tema kasvamine, rakkude moodustumine ja organite areng võib tõsiselt kahjustuda.

Hea uudis on see, et naise keha on looduse poolt sedasi ehitatud, et kahe esimese nädala jooksul kehtib printsiip: kas kõik või mitte midagi. Kui munarakk, mis on eostunud ja looteks arenenud terve on, jääb see alles. Kui loote rakud on varases staadiumis juba läbi alkoholi, nikotiini ja ravimite kahjustunud, ei arene ta edasi ja tekib varajane iseeneslik abort. Tavaliselt aetakse see hilise menstruatsiooniverega segamini. Kui rasedus ei katke, on see parim kinnitus, et peoõhtu ei laastanud loodet ja ta kasvab edasi. Ja nüüdsest naudid alkoholivabu jooke ja kokteile.

Planeerime rasedaks jääda, kas mees peab ka alkoholist loobuma?

On soovitatav, et mõlemad osapooled loobuksid sellel ajal alkoholist. Taani teadlased on arvamusel, et mehe alkoholi tarbimine võib pärssida naise rasestumist. Samas uuringus jälgiti paare, kes ootavad oma esimest last ja nende harjumusi alkoholiga. Selle uurimuse käigus tehti kindlaks, et mõlemad peaksid kaineks jääma. Naistel, kes testis osalesid ja alkoholi jõid (10 või enam ühikut nädalas), suurenes nurisünnituse risk pea poole võrra.

Samuti tehti kindlaks, et naistel, kelle mehed testist osa võtsid ja sel ajal alkoholi tarbisid, suurenes nurisünnituse risk viiekordselt. Millest see täpselt tuleneb, pole veel selgeks tehtud, kuid varasemad uuringud on näidanud, et promillid, mis leiduvad veres on ka spermas. Alkohol kandub spermatosoididele edasi, mis põhjustab neil kromosoomivigu.

Müüt, et alkohol saab kahjustada loodet alles siis, kui platsenta ja nabanöör on kasvanud, on täiesti vale! Kümme kuni neliteist päeva pärast seda kui munarakk on viljastunud ja emakasse liikunud, hakkab loode seal elama. Sellel perioodil ei ole veel tõesti mingit otsest sidet nabanööri kaudu, kuid embrüo saab vajalikud ained siiski naise vere kaudu kätte. Niipea kui alkohol läbi seedeelundite läheb, ja verre imendub, kandub see lootele edasi ja võib tema rakkude arengut kahjustada.

Kui lapse organid on välja arenenud, kas siis tohib klaasi veini võtta?

Rasedatele ei ole määratud mingit piiri, kuhu maani sa napsitada võid, nii, et see lootele kahjulik ei oleks. Kindlaim on siiski kui sa sel ajal täielikult vägijoogist loobud. Teadlased on välja selgitanud, et isegi lonksud alkoholi võivad saatuslikuks osutuda ja loote tervise hävitada. Samuti on testid näidanud, et lapsed, kelle emmed neid oodates päevas klaasi veini jõid (0,2 liitrit), on teistest seitsme IQ punktiga arengust maas.

Veel ei ole kindlaks tehtud, miks alkohol looteid võrdselt ei kahjusta. Ei ole välistatud, et naine, kes raseduse vältel märjukest tarbib, täiesti terve lapse saab. Aga risk on suur, et see siiski mõjutab lapse arengut. Kuskil 40% alkoholist sõltuvuses emadest sünnitas vaid kergete hälvetega lapse, kuigi nad tarbisid raseduse jooksul päevas 300-350 grammi vägijooki. Ja samas leidub naisi, kes on raseduse jooksul klaasi veini võtnud ja laps on väga tugeva arengupeetusega ilmale tulnud.

Paljudele täiskasvanutele on klaasike veini õhtusöögi kõrvale heaks elukvaliteediks vajalik, sinu lootele aga kindlasti mitte. Alkohol (etanool ehk etüülalkohol) nimelt kandub väga kiiresti soolestikust verre ja sealtkaudu juba platsentasse. Promilli kangus on sama nagu emal vereski. Täiskasvanul lõhustub 90% alkoholi ensüümidest maksas, kuna lootel aga veel see areneb, siis lõhustab tema maks umbes 4% kiirusega täiskasvanute omast ja seetõttu on lootel alkohol palju kauem organismis.

Mida tähendab fetaalne alkoholisündroom?

Alkohoolikute beebidel esineb halvimal juhul Fetal Alcohol Syndrome (FAS) ehk fetaalne (loote) alkoholisündroom -füüsiliste ja vaimsete sünnidefektide kogum. FAS-i diagnoosimise kriteeriumideks on välised tunnused näos: madalal asetsevad kõrvad, väike pea ja silmad, madal laup, lamedad ülahuule kurrud, õhuke ülahuul jne. Samuti võib juhtuda, et nende organid on väärarenguga, esineda võib südamepuudulikkus, moondunud genitaalid kesknärvisüsteemi kahjustused või sünnieelne või - järgne kasvupeetus.

FAS sündroomiga lastel ei ilmne kõik tunnusmärgid kohe alguses. Diagnoos pannakse arstide poolt alles siis, kui mitmed sümptomid beebil esinevad ja ema raseduse ajal alkoholi tarbis. Saksa teadlased on avastanud, et aastas sünnib umbes topelt nii palju lapsi FAS sündroomiga kui Downi sündroomiga lapsi.

Kui alkoholist ei ole vastsündinule nähtavaid tunnuseid jäänud, räägivad arstid FAE-st (fetaalsed alkoholiefektid). See väljendub puuduliku loogilise mõtlemisena ja intellektuaalse nõrkustena. Need lapsed ei ole võimelised uut informatsiooni teadvustama, neil on tähelepanuhäired ja nende motoorika on häiritud, paljudel neist esineb hüperaktiivsus.

Tänapäeva ühiskonnas on napsitamisest igapäevaelu loomulik osa saanud, kus ta kehtib kui lõõgastava ja mitte nii kahjuliku tegevusena. Seda enam on raske sellest loobuda: õlu sõpradega, vein õhtusöögi kõrvale või šampanja töökaaslastega kokku löömiseks. Alkohol on seltskonnas tähtsal kohal.

Aga: mida rohkem sa vägijoogi halvast mõjust oma sündimata lapsele tead, seda raskem on sul klaasike tõsta. Kuid mida teha siis, kui vahepeal on lihtsalt isu ja ei saa teisiti? Sa ei pea süümepiinades piinlema ega ennast alkohoolikuks tembeldama. Tuleta endale lihtsalt meelde, kelle pärast sa seda teed- nii enda kui ka oma beebi tervise ja täisväärtusliku elu huvides. Ole iga keeldutud klaasi üle uhke, et sul piisavalt enesekindlust jagub ja premeeri ennast millegi hea ja meeldivaga ning vähem kahjulikuga. Et sa ennast üksikuna tundma ei peaks, võiks su paariline samamoodi need üheksa kuud napsitamisest loobuda. Ka see annab sulle jõudu lõpuni vastu pidada.

Kui tunned, et sa vajad professionaalset abi, siis pöördu kindlasti oma ämmaemanda või naistearsti pole ja ta suunab sind edasi. Kuid pea meeles, et sa ei ole üksi ja hoia nii end kui ka oma last.