Vastata on raske, sest statistika (Tai.ee-st saab alla laadida sünni- ja abordiregistri faili andmetega kuni 2012) näitab, et iseeneslike katkemisi oli 2012 a. 590, ehk 2,6 100 raseduse kohta, aga tabelis on ka lahter “muud abordid”, mis kindlasti sisaldab ka iseeneslike katkemisi, ja neid oli 1281 ehk 5,7 100 raseduse kohta. Kokku siis 8,3 katkemist 100 raseduse kohta, mis peaks olema realistlikum kui võrrelda epidemioloogiliste uurimustega. Võrdlemisi suur hulk katkemisi varasel rasedusperioodil (kuni 4-6 nädalat) jääb ka registreerimata, sest katkemine avaldub vaid mõõduka lühiajalise veritsusega ja naine ei pöördu haiglasse.

Kas on mingid moodused, kuidas seda ära hoida?

Praktiliselt ei ole. Seoses kunstliku viljastamisega pärast protseduuri manustatakse naistele progesterooni, kuid veenvaid tõendeid, et see suurendaks IVF-i edukust või vähendaks abortide arvu ei ole. Üksikutele rasedatele, kellel on emakakaela puudulikkus, asetatakse ümber emakakaela pael. Mõningaid emaka arengurikked, mis põhjustavad raseduse katkemist, on võimalik kirurgiliselt korrigeerida, kuid niisuguseid rikkeid esineb väga vähe.

Kuidas rasedana terve püsida? Kuidas tagada loote tervis?

  • loobuda suitsetamisest ja alkoholist
  • lõpetada liigsöömine
  • testida enne rasedust suguhaiguste osas (HIV ja süüfilis) ning raseduse ajal vältida nendesse nakatumist
  • vältida nakkusi — käia riides vastavalt ilmastikutingimustele, loobuda toorest lihast, valgest hallitusjuustust, toorpiimast, vältida teatud klassi avalikke toitumiskohti, vältida kiire riknevusega valmistoitu, suvisel ajal olla piknikul käies ettevaatlik, jälgida külmkapis olevate toiduainete „parim enne“ märgistust
  • üritada vältida mistahes traumasid

Siiski peab märkima, et juhuslikult tarbitud väike kogus alkoholi, suutmatus loobuda šokolaadist, gripp, mõni piknikujärgne oksendamise ja kõhulahtisuse tõbi ja isegi HIV infektsioon ei tähenda ilmtingimata, et lapse tervis hukka läheb. Inimene on tervise seisukohalt bioloogiline olend ning kui ta käitub lähtudes kainest mõistusest (s.t. ei riku teadlikult oma tervist k.a. raseduse planeerimise ajal või teisiti öeldes võimaliku rasestumise perioodis), siis tervishoiukorralduslikud ja ühiskondlikud meetmed mõjutavad rasedust ja loote tervist vähe.