Operatsiooni teostab Suurbritannias, Birminghamis asuv ettevõte ProFaM (Protecting Fertility and Menopause, tõlkes viljakuse ja menopausi kaitseks toim.). Operatsioonide käigus kirurgiliselt eemaldatud kudesid säilitatakse Birminghami Ülikooli meditsiiniteaduskonna laboratooriumides, millel on selleks riiklikult kinnitatud luba. ProFaMi asutajateks on neli maailma enim tunnustatud reproduktiivmeditsiini eksperti, kellest tuntuim on professor Simon Fishel, kes oli omal ajal üks kunstliku viljastamise esimesi eestvedajaid, aidates juba 1970ndate lõpus ilmale tulla maailma esimestel kunstlikult viljastatud maimukestel Natalie ja Louise Brownil, kellest said hiljem omakorda maailma esimesed naturaalsel viisil emaks saanud katseklaasilapsed.

“Naised elavad kauem kui iial varem,” sõnab Fishel. “On äärmiselt tõenäoline, et seetõttu moodustavad mitteviljakad aastad nende elust protsentuaalselt suurema osa kui viljakad. Oma tegevusega võimaldame me naistel saavutada kontroll oma tervise, enesetunde ning viljakuse üle, lükates menopaus ning sellega kaasnevad probleemid lausa 10-20 aasta võrra edasi,” kirjeldab ta. “Lisaks, munasarjakoe krüosäilitamine on juba tõestanud ennast väga tulemuslikuna naiste jaoks, kes on pidanud läbima vähiravi ning on soovinud seeläbi ohustavat munarakkude kahjustust vältida. Me saame lõpuks ometi pakkuda naistele midagi sellist, mis pole olnud võimalik terve inimkonna ajaloo vältel!” rõõmustab professor.

Eelpool kirjeldatud protsess võibki pikendada viljakat perioodi lausa paarikümne aasta võrra ning on suurepärane võimalus nende naiste jaoks, kes soovivad hilisemas elus lapsi saada — näiteks kuuekümnendates. Lisaks on see tõeline õnnistus tuhandetele patsientidele, kellele menopaus tähendab tõsiseid tervisehädasid nagu luude hõrenemine ja südame- ning veresoonkonna probleemid. Rääkimata miljonitest naistest, kelle jaoks lükkuvad edasi ka kergemad ebamugavused nagu külma- ja kuumahood, öine higistamine, mäluprobleemid, meeleolumuutused, ärevus ning libiido langus.

Hetkel pakutakse võimalust naistele, kes on üle 40-aastased. Katsealusteks patsientideks oli 9 inglannat vanusevahemikus 22-36, kellest mõnedel olid menopausi edasilükkamiseks ka meditsiinilised põhjused — üks katses osalenu oli näiteks äsja elanud endometrioosi tõttu üle emaka eemalduse ning soovis enneaegse menopausi agooniat vältida. Küll aga võtab ProFaM edaspidi jutule eelistatult naisi, kes on igasugustest haigustest priid ning soovivad lihtsalt oma viljakusperioodi pikendada, mitte tervisega kimpus patsiente, kellel seisab ees tõsine ravi, mille tulemuslikkus on küsitav.