Siin on sulle selleks viis näpunäidet!

1. Õpeta talle, et kõik eksivad

Püüa, et su esimene reaktsioon ei oleks halvakspanev, süüdistav, kuri. See võib vahel olla raske, kuid proovi jääda rahulikuks. Näita oma lapsele, et ta võib alati oma ema ja isa juurde tulla ja kõik ausalt ära rääkida – ka siis, kui ta on teinud midagi halba. Selgita, et kõik teevad vigu – ka sina – oluline on oma vigadest õppida ning jääda siiski alati usaldusväärseks, mis tähendab, et oma vigu ja pahandusi tuleb tunnistada.

2. Selgita põhjuse ja tagajärje suhet

Aita tal mõista, kuidas igal teol on tagajärg – tee seda päriseluliste näidetega. Kui su laps ütleb oma sõbrale halvasti või võtab ära kellegi mänguasja, siis nad ei soovi enam temaga mängida. Kui ta teeb nii, nagu õpetaja palub, saab ta päevikusse uhke kiituse.

3. Selgita talle erinevust õigustamise ja selgitamise vahel

Vahel on lastel (ja isegi täiskasvanutel) keeruline teha vahet õigustamise ja selgitamise vahel. Õigustamine eitab vastutust ja see tuleb harilikult siis, kui inimene on kaitsepositsioonil. Selgitamine võimaldab aga vastutust võtta ning kõrvalseisjatel asjast ülevaadet saada.

4. Lõpetage süüdistamine

Tehke kodus reegel, et kedagi ei süüdistata, vaid keskendutakse lahenduste otsimisele. Vead ei tähenda alati seda, et keegi tegi midagi valesti. Kui laps tunneb, et tema tegevusi ei laideta kohe maha ja teda ei süüdistata, julgeb ta ka altimalt oma tegusid tunnistada ning vastutust võtta.

5. Õpeta talle probleemide lahendamist

Küsi temalt, kuidas ta oleks saanud paremini käituda, et juhtunud pahandust vältida. On oluline, et laps tunneks, et tal on alati valikud, kuidas erinevatele olukordadele vastata. Kui õde teda lööb, on tal võimalus kas vastu lüüa või paluda õel löömine lõpetada, või hoopis juurest minema kõndida. Õpeta oma lapsele, et mida iganes ta teeb ja mis põhjusel – ta on ise vastutav oma tegevuse eest. Samas kiida teda alati aususe eest, kui ta räägib asjad nii ära, nagu need olid. Samuti, kui ta käitub hästi ja teeb õigeid valikuid, et probleeme ise lahendada.