Verivärsked isad võivad tihti oma hormoone möllamas tunda ja sellel on oma kindel põhjus, ütleb antropoloog Lee Gettler, University of Notre Dame’s Center for Children and Families professor. „Isadusega kaasnevad hormonaalsed muutused peegeldavad seda, kuidas evolutsioon on kujundanud meeste bioloogiat, et nad oleksid võimalikud head vanemad,” selgitab Gettler. „Meie uurijad keskenduvadki meeste bioloogiliste oskuste analüüsimisele. Sellest tööst võivad kasu saada miljonid täiesti tavalised mehed.”

Testosteroon langeb

Gettleri tiimi 2011. aasta uuring leidis, et värskete isade testosteroonitase langeb nende vanemaks olemise esimesel kuul umbes 40%. Testosterooni langemist võib seostada suurenenud lähedus- ja hoolimistundega ning üldisema tundlikkusega keskkonna suhtes.

„Meie uuringust selgus, et mehed, kelle testosterooni tase oli kõrge, reageerisid vähem beebi nutule ja näitasid lapse suhtes üles vähem sümpaatiat. See tähendab, et testosterooni taseme langus on looduse viis lapsi kaitsta ja nende eest hoolitseda.”

Keha toodab rohkem prolaktiini

Kui värske isa testosterooni tase langeb, siis mitmed teadustööd näitavad, et tulevaste isade östrogeeni tase hakkab tõusma umbes nädal enne beebi sündi ja püsib kõrge ka kuid pärast isakssaamist. Sellega seoses tajuvad värsked isad enesetunde muutust ja sellega seotud keskmiselt 20 protsendilist prolaktiini taseme tõusu esimesel kuul.

Kui naiste puhul seostatakse seda hormooni imetamisega, siis uurijad usuvad, et meestel täidab see hormoon õpetaja rolli — see lubab meil kiiremini kohaneda lapsevanema rolliga. 2016. aasta uuring, mis on avaldatud raamatus Journal of Postgraduate Medicine, ütleb: „Prolaktiini tase on otseselt seotud isa ja beebi omavahelise suhtlemisega. Isad, kelle prolaktiini näitaja oli kõrgem, mõistsid beebide signaale ja kehakeelt rohkem.”

’Armastusehormoon’ ajab üle ääre

Värsketel emadel hõlbustab oksütotsiin sünnitamist ja imetamist. Isadel aitab see hormoon rohkem lapsega suhelda ja ühel lainel olla — näiteks last sülle võttes ja teda naerma ajades. „See aitab lapsel mõista isafiguuri olulisust tema esimestel elukuudel,” räägib Ruth Feldman, kes on meditsiiniprofessor Yale’i ülikoolis, tegeleb aktiivselt lastega ja on antud teemadel kirjutanud mitmeid teadustöid.

Feldmani uuring leidis, et emadel tõstab oksütotsiini taset füüsiline kontakt lapsega, näiteks imetamine. Isadel toodab keha oksütotsiini enim lapsega mängides. See tähendab, et lapse kasvas on isadel palju võimalusi end lapsega ühiselt aega veetes automaatselt hästi tunda.

Selgub, et meeste oksütotsiini näitajad tõusevad intensiivsemalt, kui lapsega on arenenud lähedane suhe. Paari aasta vanune uuring Hormones and Behavior, leiab et meeste oksütotsiini tase tõuseb kehas ainuüksi oma laste pilte vaadates.

Isadus on parim asi, mis ühe mehega juhtuda saab — see muudab neid igaveseks ja positiivselt!

Allikas: mother.ly