Jesper Parve on justkui mustlaspere pealik. Kui ikka geniaalne reisiidee pähe kargab, võtab ta pere ja haagissuvila ning asub teele. Milline on Jesperi ja Mari peremudel, milline suurim viga pereelus?

Väikesed vimkad

Ükskõik kui põhjalikke plaane sa enda peas ka ei teeks, laps suudab need mängleva kergusega nullida, kirjutab Laura Kõrvits ja nendib, et vanasõna selle kohta, kes hiljem naerab, peab väikeste laste vanemate elus paika küll. Ja see, kes hiljem naerab, on muidugi beebi!

Mida J6mmu73 ei teadnud

Kui ma endast pea kakskümmend aastat noorema naisega abiellusin, leidus üksikuid heasoovijaid — enamasti anonüümseid –, kes mind saabuva katastroofi eest hoiatasid. “Mihkel, ära ole loll!” Aga Mihkel Raud teab ise paremini ja tema kolumn on niisama humoorikas nagu alati!

Mulle ühest lapsest piisab!

“Meediast vaatavad vastu supernaised, kes on sünnitanud rea lapsi ja näevad välja nagu hommikune kaste. Vaatasin oma kottis silmi ja ohkasin. Tahtsin vaid magada ja pesta. Mulle ühest lapsest piisab!" Nii ütleb emotsiaonnalses loos emadusest Diana Luik.

Montessori 6 põhitõde

“Tähtis on, et lastel oleks huvitav õppida. Me ei võistle, kelle laps on kõige targem,” ütleb Liina Tettermann, üks Eesti Montessori kooli idee autoritest. Kuidas teha üks mõnus Montessori-stiilis mänguhommik? Osaleme ühel sellisel.

Lasteaia huviringidele kulub kolmekohaline summa

Lasteaia huviringidest on saanud eraldi äri — kallimate eest tuleb välja käia 40 eurot kuus 40 minuti eest nädalas. Miks toodab lasteaed ebavõrdsust maast madalast?

Kui laps ei taha elada…

Depressioon on salakaval haigus. See võib kaua varjatult jõudu koguda, kuni ühel hetkel variseb maailm kokku. Olen omal nahal tundnud, mida see tähendab. Praegu töötan teismelistega, kes kogevad sama, kirjutab Liis Arras, Katriito nõustamis- ja psühhoteraapiakeskuse psühholoog.

Eesti issi — lõbus ja asjalik

Hurraa, isadepäev paistab! Seekordses pildiseerias näitab end ja oma varandust kaheksa pealaest jalatallani uhket isa — soovime kõigile isadele toredat pidupäeva!

Hinnalised saja protsendi hetked

“Olen võtnud südameasjaks olla laste jaoks kohal nii füüsiliselt kui ka emotsionaalselt, märgata oma puudujääke isana ja õppida toime tulema tunnetega, mis mind ennastki vahel ehmatavad,” ütleb vanemlusmentor Tanel Jäppinen.

Meeste hästi hoitud saladused

Arvad tundvat seda meest, kellega oled lapse(d) saanud, aga kas ikka tõesti tunned? Kas tead, mis teda haavab, mida ta igatseb ja mis talle päriselt korda läheb? “Kui oleks naine, siis nutaks!” Nii ütles üks mees, kes leidis end keerulisest olu­korrast.

Palun ära karju meie laste peale!

Mees käratas autosõidu ajal nutvale lapsele: “Ole vait!” ja käskis nutu kohe lõpetada. Vajutas siis järsult pidurit ja ähvardas lapse tee äärde maha jätta. Ta ei talu laste jonni silmaotsaski.

Maa uudishimulikule inimesele

Suursaadik Marten Kokk ja tema abikaasa Annely esindavad Eestit Hiina rahvavabariigis. “Kiire õppimisvõime ja suur soov areneda on asjad, mida eestlastel on hiinlastelt õppida,” ütleb Annely.

On õnn, et elus olen

Kahe tütre ema Katriin Alasoo sõitis tänavu Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistama Kuutsemäele. Suuski alla pannes ei olnud tal veel aimugi, et edaspidi tähistab ta ­samal ajal ka oma teist sünnipäeva.

Südamest sündinud lapsed

Sügisevärviliste puude all asub loss õunapuuaiaga, mis võiks vabalt pärineda raamatust “Miss Peregrine’i kodu ebaharilikele lastele”. Tegelikult on loss koduks Vasalemma põhikoolile, mille muusikaõpetaja Helen Hiie pere ongi kõike muud kui tavaline. Kolme luhtunud kunstliku viljastuse katse järel otsustasid nad lapsendada.

Mul on vaja oma Mary Poppinsit!

Tegemata kodutööd, magamata ööd, pidev väsimus — me kõik tunneme seda, me kõik räägime sellest, aga abi otsida julgeme harva. Emotsionaalne lugu emade kogemustest lapsehoidjatega. Kuidas leida endale see õige?

“Emme milal sa tulet?”

Selline oli esimene lühisõnum mu teise klassi tütrelt, kes oli endale äsja telefoni saanud. Elis Aunaste räägib, miks talle vahel tundub, et teda üksi on kahe lapse jaoks igapäevaelus liiga vähe.

Kopsupõletik hiilib salaja ligi

Ühel nädalalõpul tekkis Rebekal käre köha. Ehkki kõrget palavikku polnud, sundis sisetunne ta ema Marju Attemanni esmaspäeva hommikul kopsupõletiku kahtlusega perearsti poole pöörduma. Perearst saatis nad aga koju.

Lapsepuhkus – parim aeg maailma avastada

“Miks ei võiks meie koduks vahelduseks olla Austraalia suurlinn Sydney, haagissuvila kuldsel rannaliival või mägionnike Uus-­Meremaal?” mõtlesid Piia ja Hendrik Osula ning põrutasid aastase Martaga kolmeks kuuks maakera kuklapoolele. Et tütar mõlemaid vanemaid iga päev maksimaalselt näeks.

Oma tuppa telkima!

Iga laps vajab onni, olgu see siis lehevõras puu otsas või diivanipatjadest ja tekkidest-linadest tehtud. Veel mitte nii osavatele ehitajatele võib aga lapsevanem ise onni meisterdada. Väikese indiaani telgi õmblemine ei ­käi üle jõu ka sellele, kes esimest korda õmblusmasina taga.

Loreta elu maal

Janek Joost ja Laura Lind on loonud loodus­lähedase kodu Lääne-Harju valla metsade ja põldude vahele. Pisitütar Loreta naudib seal maa­elu koos kahe lamba, kahe kassi ja ühe jänesega.

10 LK isadepäeva fotoseeria Pere ja Kodu lugejate perede issidest!