1. Vali, mida ja kuidas keelad

Kui ütled oma väikelapsele iga tema hoogsa mängu, küsimuse, hüplemise, niisama ringijooksmise peale: „Ei, ei, ei", siis laps lihtsalt lülitub välja ja ei reageerigi enam ühegi „ei" peale. Ta ei võta ei sind ega sinu keelamist tõsiselt, sinu „ei" on tema jaoks lihtsalt jutuvada. Sa kasutad seda nii tihti, et tema jaoks ei ole sinupoolsel keelamisel enam mõju.

Tee endale selgeks need asjad, mis on tõesti keelatud, nende esinemise korral jäta oma tegevus pooleli, pöördu lapse poole ja näita, et „ei" tähendab „ei". Nende ülemeelikute tegude puhul, millele sa tegelikult tõsiselt reageerida ei viitsi või ei jõua, või polegi need nii ohtlikud, ei maksa ka karmi „ei"- ga reageerida. Nii saabki „ei" oma endise jõu tagasi.

2. Õpi kiusatusi eemaldama

Mõningad asju, mis sind sinu lapse käitumise juures häirivad, on siiski võimalik ka lihtsasti ennetada. Selleks kasuta kiusatuse eemaldamist.

Näiteks, kui tead, et sinu paariaastasele mudilasele meeldib tualetipaberirulliga mööda maja ringi joosta, seda lahti kerida ja ennast sinna sisse mässida, siis selle asemel, et teda iga kord riielda, otsusta ära, kas lasedki tal sellega mängida, sest kahju ta sellega endale ei tee, või tõstad tualetis rulli kõrgemale riiulile, et ta seda sealt kätte ei saaks. Kiusatuse eemaldamine säästab sind pidevast vaidlemisest, riidlemisest ja „ei" ütlemisest.

Kui sinu pisikesele meeldib köögikapi riiulitelt helveste pakke alla tirida ja jahuga põrandat kasta, siis selle asemel, et temaga pidevalt maid jagada, tõsta oma kuivained kõrgemale ja pane alumistele riiulitele plastmasskausid või hoopis kergemad potid - pannid. Las mässab nendega ja kõik on rahul.

Kui su mudilasele on sõber külla tulemas ja sa tead, et ees ootab tüli teatud mänguasjade jagamisel, siis korja oma lapse lemmikkaisukad, mille jagamiseks ta veel valmis pole, sõbra saabumise ajaks kokku ja pane eemale. Hoiad kohe mängust ühe tülielemendi eemal.

3. Jää oma nõudmistes järjekindlaks

Kahe-kolmeaastased on väga uudishimulikud katsetama, kuidas nende teod teisi inimesi mõjutavad. Ta võib oma väikest õde kriimustada, et vaadata, mis nägu ta selle peale teeb. Ta võib järjekindlalt isa käest ajalehte ära tirida, et vaadata, kui kaua isa kannatab, enne kui näost siniseks läheb, jne.

Selliste olukordade puhul, kui laps teeb midagi, mis sulle ei sobi ja sinu reaktsioon on iga kord erinev, siis ei suudagi sa oma lapsele edasi anda sõnumit selle kohta, et ta peaks lõpetama või et see on keelatud. Kui näiteks isa ükskord lehe sikutamise peale niisama naerab ja teinekord tõepoolest vihaseks saab, siis on laps segaduses. Kui ta ühel päeval tohib toas palliga mängida ja teisel mitte, siis samuti.

Oluline on iga kord, kui laps kordab tegevust, mis talle on keelatud, reageerida ühtemoodi. Sellisel juhul vähemalt pärast neljandat või viiendat intsidenti saab sõnumi kätte. Aga kui sa ei ole järjekindel, siis hammustab laps selle ka kohe läbi. Paljud lapsed õpivad selles vanuses ka manipuleerimise ära. Nad on pahandust tehes või vahele jäädes lihtsalt nii armsakesed, et vanem ei suuda vastu panna ja jätab asja hoopis sinnapaika.

4. Ära lase vihal ennast vallutada

Muidugi, väga raske on jääda rahulikuks, kui su mudilane lihtsalt ei pese hambaid ja kõik. Kui ta järjekindlalt igal võimalusel koera sabast tirib. Aga kui sa lõpuks vihaselt karjuma hakkad, siis pole sellest tegelikult mingit kasu. Laps saab aru küll, et olukord muutub, kuid ta läheb kaasa sinu vihase emotsiooniga ja ei suuda enam mõista sõnumit, mida tahad talle edastada. Mõnele lapsele võib see isegi vahva mänguna tunduda. Ta katsetab mõnuga, kaua läheb, enne kui sa kisama pistad. Tema jaoks võib sinu hüsteeriline rektsioon olla puhas meelelahutus.

Selle asemel, et kisama pista, loe kolmeni, hinga sisse-välja, kükita oma lapse silmade kõrgele, vaata talle otsa ja teata tõsiselt, selgelt ja kindlalt, mida soovid. Ära allu mingisugusele vigurdamisele ega kauplemisele.

5. Sinu sõnum lapsele olgu lühike, selge ja üheseltmõistetav

Täpselt samuti, nagu liigne emotsionaalsus, on ka liigne seletamine selles vanuses laste puhul ebaeffektiivne. Kui see on sinu esimene laps, kes reegleid rikub, siis tekib sul soov talle pikalt-laialt seletada, mida ja kuidas ta valesti tegi ja milliseid privileege ta om ateaoga kaotada võib, kuid parem on talle lihtsalt „Ei tohi" öelda ja hoida seletused selleks ajaks, kui ta on juba vanem. Lihtne ja selge sõnum jõuab lapsele paremini kohale.

6. Võta aeg maha

Kui laps keelamisest hoolimata näiteks jätkuvalt pere koera sabast sikutab, siis üheks viisiks teda korrale kutsuda, on aeg maha võtta. Aeg maha reegel on selline, et laps eraldatakse teistest loetud minutiteks. Ole tõsine ja otsusekindel kui ütled lapsele, kes keeldub pahandust lõpetamast, et nüüd võtate aja maha. Ühe-aastane läheb rahulikku eraldatud kohta üheks minutiks, kahe-aastane kaheks. Vastavalt vanusele. Kui minutid läbi saavad, siis tuleb lapsel vabandada ja sina võiksid teda kallistada, et anda talle sõnum, et sa pole tema teo pärast enam pahane.

7. Ole positiivne

Muidugi oled aeg-ajalt oma mudilase käitumisest frustreeritud, kuid mida rohkem sa talle rõõmsameelselt nii sõprade seltsi kui ka kahekesitegutsemise aega pakud ja mida järjekindlam reeglite täitmise nõudmisel oled, seda paremaks ja probleemivabamaks muutub läbisaamine. Eks ta kasvab sellest vanusest välja ka.