Beebiaja olulisimaks mööbliesemeks on kindlasti voodi, mida peaks olema mugav kohendada vastavalt lapse kasvule. „Reeglina on vastsündinu voodi kõige kõrgemal astmel, et vanematel oleks beebit voodist lihtne võtta, ilma selga liigselt koormamata. Kui beebi aga hakkab keerama ning ehk ka istukile ajama, siis tuleb voodipõhi panna madalamale astmele, et beebid liigutama hakates end voodist välja ei saaks kukutada," kirjeldas IKEA disainer, lisades, et kui laps on juba suurem saab võrevoodil kergesti ühe külje eemaldada, et laps saaks voodist ise liikuma. Kuni esimese eluaastani on soovitatav hoiduda ka padjast ning kasutada vaid lina ja kerget tekki.

IKEA disainer rõhutab, et beebi voodi peaks olema eemal kirgastest tuledest või tuleks voodit kaitsta kardinaga. „Seejuures on oluline, et voodit kaitsev kangas oleks vähemalt 40cm kaugusel, et tagada maksimaalne turvalisus," lausus Freija. Voodi ümbrusesse tasub võimalusel jätta 70cm vaba ruumi, et lapsega oleks mugav toimetada ning voodit ka kergem puhastada. Samuti tasub voodi lähedusse panna mähkimislaud koos väikese kummutiga, kuhu panna beebi riideid ning hügieenitarbeid.

Lisaks on alla aastased lapsed on enamasti usinad käputajad ning esimeste sammude astujad, kes proovivad kätte saada kõike, mis käeulatusse jääb. Seetõttu tasuks kindlasti kasutada erinevaid kaitsevahendeid. „Elektripistikud on lastetoas ühed ohtlikumad elemendid, mis tuleks kindlasti katta pistikupesa kaitsmetega, vältimaks pistikusse pistetud esemetest tulenevat elektrišokki," kirjeldas IKEA disainer. Ta lisas, et spetsiaalsete pehmendustega tasuks kaitsta ka teravad laudade ning kappide nurgad. Spetsiaalsete kaitsmete ostmine eeldab minimaalset investeeringut, kuna kaitsmete hinnad algavad 3.49 eurost ning uksestopperite hinnad 4,99 eurost.

Põrandamaterjali valikul tasub tähelepanu pöörata sellele, et põrandakate oleks vastupidav ja kergesti puhastatav. „Mänguhoos võib põrandale kukkuda nii mänguasju kui ka värve, vett või toitu, mis käib laste õppimise ja arengu juurde," tõi IKEA disainer esile, lisades, et kõva kate ehk näiteks parkett aitab vähendada ka allergiate ohtu. Sama kehtib ka seinamaterjali kohta - matti seinavärvi on märksa keerulisem puhastada kui siidist või satiinist viimistlust.

Turvalisus väikelapse toas (1-3a)

„Kui vastsündinu puhul on oluline pöörata tähelepanu eelkõige voodi ja magamisega seotud turvalisusele, siis väikese maadeavastajate puhul tuleb jälgida juba kogu mööbli ning sisustuslahenduse turvalisust," lausus IKEA disainer. Näiteks tunnevad lapsed end magades turvalisemalt voodis, mis on nende pikkusele vastav ehk soovitatav on osta pikendatav voodi, mille mõõtmeid saab muuta vastavalt lapse kasvule. Samuti tasub jälgida mööbli paigutust, kus erinevad mööbliesemed peaksid olema kõrvuti või vähemalt 40cm üksteisest eemal, et väikelaps ei jääks pead pidi mööbli vahele kinni.

Lisaks tuleks väikelaste toas vältida ruloosid ning kardinaid, millel on rippuvaid aasasid, mis võivad põhjustada lämbumist. „Samuti tuleb vältida sisustuslahendusi, kus akna alla paigutatud mööblilt saab laps ronida aknalauale. Samuti ei tasu ka lapse voodit või mänguala aknale liiga lähedale panna. Kui akna alla panekut ei saa vältida, siis tuleks kasutada spetsiaalseid aknale mõeldud kinnitusi, et lapsed ei saaks akent avada, " selgitas Freija. Ta lisas, et valgusti valimisel tasub jälgida, et lambid ei kuumeneks ega puruneks.

Söögiajal on soovitatav kasutada lastele mõeldud nõusid, et tagada ergonoomika ning soodustada nende ise sööma õppimist. „Sööma õppimisele aitavad kaasa ka kõrged lastetoolid, millega laps saab end tunda ema-isa kõrval justkui täiskasvanuna, kuna tegemist pole enam beebiaja söögitooliga vaid moderne söögilaua tooliga. Samuti on olemas söögitoolid, mida saab kinnitada otse laua külge, sobitudes seeläbi hästi ka väiksematesse elamutesse," lausus IKEA disainer.

Foto: IKEA

Turvalisus 3-5-aastaste toas

Selles vanuses laste puhul on tähtsaim luua piisavalt palju põrandaruumi, kus nad saaksid vanemate või sõpradega mängida. „Kasuks tulevad nutikad ladustamislahendused, kuhu panna nii mänguasju kui klotse ning kust lapsed need ise ka kätte saaksid. Samuti lahendused, mida on vajadusel kerge liigutada, et luua lisa mänguruumi," lausus IKEA disainer. Kuna selles vanuses on olulised rollimängud, tasuks kaaluda väikse köögi või laua ostmist, et mängida kohvikut.

Kuni 5-aastaste laste tubades tuleks vältida ka klaasist esemeid või kasutada vaid karastatud klaasi, mis purunemisel ei ole lapsele ohtlik. Samuti tasub vältida teravate nurkadega esemeid või kasutada pehmendusi.

IKEA sisekujundusosakonna juhataja Baiba Freija sõnul on lastetuba üks nendest tubadest kodus, mille sisustus kõige rohkem muutub, sest lapse kasvades tuleb toas üht-teist välja vahetada. „Lastetuba sisustades on oluline läheneda kujundusele lapse perspektiivist - nii mööbel kui aksessuaarid peaksid olema lapsesõbralikud ning lastele sobivas suuruses," selgitas Freija. Näiteks peaks laps lihtsasti ulatuma nagide, riiulite, laua ning teiste tasapindadeni.

Sisedisainer soovitab lastetoa sisustamiseks kasutada vaid spetsiaalselt lastetoale mõeldud mööblit, millel on isesugune disain, mida on testitud ning toodetud tavamööblist erinevalt. „IKEAs oleme pühendanud lastele eraldi tootesarja, mida toodetakse teistest mööblisarjadest erinevalt - teistsugused materjalid, värvid ning konstruktsioon, et tagada mööbli ergonoomika, vastupidavus ning turvalisus," lausus Freija. Ta lisas, et kui mööbli juhisel on kirjas, et kummut tuleb kinnitada vastava kinnitusega seina külge, siis seda tuleb kindlasti ka teha, et tagada mööbli täielik funktsionaalsus.

Foto: IKEA
Jaga
Kommentaarid