Lihtsamad soovitused olid näpuvärvide, guaššide, plastiliini ning Duplo-klotside maailma avastamine, kineetiline liiv ning kullimäng ja peitus. Lisaks soovitati lõbustada last ohutute koduste köögitarvikutega, millega klõbistada ja kolistada ning kaasata last ka toidutegemisse ja koristamisse. Olgu öeldud, et kõik äsjanimetatud tegevused on juba ammu meie igapäevaelu lahutamatuks osaks, mistõttu otsisingi midagi "erilist", mille peale ise naljalt ei tule. Ja seda ma ka leidsin, kui üks lapsevanem juhatas mind enda blogini, millel nimeks Mutukamoos. Toon mõned vahvamad näited ka teieni:

1. Kodune arheoloogia. Peida mõni veekindel vidin õhupalli sisse, lase see vett täis, pista sügavkülma ning toksi seejärel mänguasi koos lapsega jääkamaka seest välja. Teine võimalus on peita esemeid tarretise sisse, kust neid oleks lõbus välja kaevata.

2. Onnid ja takistusrajad. Ehita need kodustest käepärastest vahenditest nagu tekid, padjad, pappkastid ja toolid. Kuna lapse kujutlusvõime on väga elav, siis pole palju vaja selleks, et nad kujutaksid ette voolavaid laavajõgesid ning suursuguseid losse.

3. Lamineerimismasin. Muretse endale see vidin ning valmista ise toredaid mänge. Siis saad täiesti ise meisterdada valmis näiteks leidmisemängu loomapiltidega.

4. Meisterdamised kleeppaberiga. Ainus, mida tegelikult kindlasti vaja, on kleeppaber, kõik muu on juba fantaasia küsimus. Põnevate piltide kokku ladumiseks sobivad kõik vahendid, mis vähegi kättesaadavad, alates vanadest lõngajuppidest, riideribadest ja nööpidest lõpetades vati ja värvilise paberiga. Oluline on seejuures vaid kleeppaber kõvasti kas laua või põranda külge kinnitada, et see lahti ei tuleks ning kogu tööd nässu ei ajaks.

5. Soolataigen. Vaja läheb 2 tassi jahu, 1 tass peensoola, 2 tl õli, 1,5 tassi keevat vett ja toiduvärvi. Sega ained omavahel kokku ja sõtku tainas. Kui jääb nätske, lisa jahu. Toiduvärv lisa keeva vee hulka enne teiste ainetega kokku panemist. Nüüd ongi valmis erinevad ohutust materjalist voolimispallikesed, mida saab kaunistada nii nagu süda soovib. Näiteks teha kollikesi.

6. 3-D objekti värvimine. Kuigi käsitööpoodides müüakse ka kipsist toorikuid, sobivad värvimiseks ka suurepäraselt erinevad kodused käepärased vahendid nagu munakarbid, WC-paberi rullid, puuoksad, puulehed, käbid ja kivid.

7. Puistamine ja pipett. Mõlema eesmärgiks ilma maha ajamata transportida ese või vedelik ühest anumast teise.

8. Peeglimängud. Ükskõik millised esemed paistavad põnevamad, kui neile lisada teine dimensioon peegli abil. Kuna peegel ise on kergestipurunev, siis on soovitav väga väikeste laste puhul kasutada akrüülpeeglit ning alati olla lastega koos.

9. Sensoorne mäng erinevate esemetega. Kuna sellise mänguga kaasneb omajagu koristamist, siis esimesena läheb vaja kannatlikkust. Seejärel üht tavalist kasti ja erineva suuruse, kuju ning tekstuuriga asju nagu näiteks oad, puidust munad, kanamunakoored, linnusuled, lusikad, topsid, munakarp ja muu säärane.

10. Tee ise valguslaud. Hämmastavalt lihtne, aga geniaalne lahendus, millele poleks ilma selle blogita iialgi tulnud. Vaja läheb ainult läbipaistvat plastikkasti ning tavalisi jõulutulesid, valguse hajutamiseks võib kasti sisepoolele teipida ka küpsetuspaberi. Kui nüüd tuled kustu panna ning lasta lapsel oma tavaliste mänguasjadega pimeduses mängida, avaneb tema jaoks täiesti uus maailm.

Jaga
Kommentaarid