VÄIKE LÕVI

Väikeste Lõvide jaoks on oluline, et kõikide silmad oleks just neile pööratud ja et neile kuuluks ka kõikide ümberolijate jäägitu tähelepanu. Neil on alati energiat, et hoida oma vanemaid endaga tegutsemas ärkamisest magamaminekuni. Nad on võluvad, sõbralikud ja alati seltskonna keskpunktiks.

Väikese Lõvi mänguaeg

Neile meeldib väga uusi asju avastada. Kui jätad oma väikese Lõvi aeda mängima, siis korraldab ta seal peagi kas ekspeditsiooni või väljakaevamised. Või kiikab puu otsas turnides kaugusesse, et mida ka mujal avastada oleks.

Neile sobivad füüsilised tegevused, mis aitavad kulutada Lõvilapse lõputuna näivaid energiavarusid.

Lõvid ei ole üldiselt sellised lapsed, kes istuks vaikselt omaette ja laoks puzzlesid. Neile on vaja palju ruumi, tegevust ja auditooriumi, kellele oma saavutusi esitleda.

Neile meeldivad väljakutsed — nii füüsilised kui vaimsed. Ta arendab ennast hea meelega.

Nippe väikese Lõvi vanematele

  • Hoia plaastrid alati käepärast. Väikeste Lõvide avastusretked toovad endaga kaasa kõikvõimalikke kriimustusi.
  • Leia talle mõtestatud tegevused. Lõvi ei tee midagi niisama või lihtsalt sellepärast, et kästakse. Tema tegevusel peab olema nauditav sisu ja eesmärk juba siis, kui Lõvi on veel päris pisike.
  • Kaasa väike Lõvi kodutöödesse juba varakult, sest talle võib muidu tunduda, et vanemad on tema teenindav personal.
  • Vaata, et sinu sõnad ja teos oleks vastavuses. Lõvi paneb seda hoolega tähele.
  • Isegi “valged valed” solvavad väikest Lõvi. Räägi temaga alati asjast nii, nagu see on.

Lõvist lapsed on väga suuremeelsed ja helded. Kui sa talle raha väärtust ja selle teenimise raskust varakult ei tutvusta, siis jagab ta, nagu suuremeelne valitseja ikka, kogu sinu külmkapi ja kommikausi sisu küllatulnud sõprade vahel ära.

Kuna väikesed Lõvid tunnevad suurt vajadust olla tähelepanu keskpunktis, siis võivad nad ka agressiivseks muutuda, kui näiteks sõbrad Lõvi domineerimissoovi ei tunnista. Aita oma Lõvist lapsel mõista, et õige liider tekib läbi lugupidamise, mitte läbi sunni. Ja aita tal aru saada, et igaühel on õigus oma individuaalsusele.

Kui Lõvist laps on eksinud, siis pea meeles, et tema puhul töötab kõige paremini loogiline selgitus. Kui tõstad tema peale häält või karistad teda selgitusteta, siis hakkab ta sulle sisimas ülevalt alla vaatama.

Lõvist lapse kasvatamise ajal pead võrdsetes doosides julgustama tema enesekindlust ja inimlikkust ning pakkuma talle kindlust, et ta on armastatud . Tema puhul ei tohi kasvatusviisides laskuda äärmustesse, siis kasvab väikesest Lõvist ka vastutustundlik täiskasvanu, kes suudab oma domineerimisvajaduse vormida heatahtlikuks liidrirolliks.

Väikesed Neitsid on emme abilised juba päris pisikesest peale. Neile meeldib, kui nende ümbrus on puhas, korras ja ilus. Tihti juhtub, et Neitsist laps koristab oma toa ilma käskimata, ta paneb ennast ise kenasti ja maitsekalt riidesse ja oskab külalistega viisakalt ja meeldivalt käituda.

Neitsi võtab igat ettevõetud asja tõsiselt ja viib selle ka lõpuni, isegi siis, kui see on küllalt tüütu tegemine. Tüütuid asju ta sisimas vihkab, kuid Neitsi jaoks on lõpetatus oluline.

Neitsist laps on tihtipeale häbelik ja seda eriti suures seltskonnas. Ta on küll väga meeldiva käitumisega, kuid sõprussuhteid on tal raske luua. Isegi siis, kui ta näib avatud, ei ava ta ennast lõpuni. Kui aga Neitsi leiab endale sõbra, siis on ta väga lojaalne ja hea kuulaja.

Väikese Neitsi mänguaeg

Neitsid kipuvad juba lapsest peale kõike tõsiselt võtma ja perfektne sooritus on nende jaoks väga oluline. Seetõttu aita oma Neitsist lapsel lõõgastuda, leides talle tegevusi, mis panevad teda naerma ja aitavad lõdvestuda. Tema pisike pea on niikuinii enamati pingsa mõttetööga hõivatud. Väikese Neitsi meelest peab igal tegevusel olema sisu ja mõte ning sinu ülesanne on aidata tal rõõmu tunda ka lihtsalt niisama olemisest ja mängimisest.

Nippe väikese Neitsi vanematele

  • Aita oma Väikesel Neitsil sõpru leida. Ta on loomult võluv ja meeldib teistele lastle väga, kuid Neitsi ei lähe ise sõprust looma.
  • Väike Neitsi ei taha süüa seda, mida teised soovitavad. Ta peab saama võimaluse oma valikud ise teha.
  • Väike Neitsi vajab sinu poolt palju armastust ja ka selle armastuse füüsilist väljendust — kaissu võtmist ja käest hoidmist. Ta vajab teadmist, et ta on armastatud ka siis, kui tal asjad kõige paremini välja ei tule. (Tegelikult tuleb tal peaaegu kõik paremini välja, kui teistel lastel, kuid ta ise ei arva oma kriitilise meelelaadi tõttu sugugi nii.)
  • Igapäevaelus on võrreldes teiste tähemärkide esindajatega, väikesel Neitsil tunduvalt vähem jonnihoogusid.
  • Ära kritiseeri oma väikest Neitsit kunagi. Ta on ise enda suurim kriitik ja teab väga hästi, kui miski pole õnnestunud, pole vaja talle seda nina alla hõõruda. Tänu oma kriitilisele meelele paneb ta ka üsna varakult tähele, et täiskasvanudki eksivad. Ta annab selle sulle andeks. Kuid kui sa ise keeldud oma eksimust tunnistamast, saad kindlasti väga terava ja tabava märkuse.
  • Ümbritse teda armastuse, soojuse ja tunnustusega ja ära anna talle, kui isiksusele, hinnanguid. Ta ei pea teisi niipalju endast paremaks, et need teda kritiseerida võiksid.
  • Neitsi on ka koolis enamasti suurepärane õpilane, sest ta on korralik ja uudishimulik. Ta küsib muidugi õpetajalt teema kohta kõiksugu küsimusi ja väiksema silmaringiga õpetajat võib Neitsist õpilase särav mõistus ärritada. Neitsile meeldib enamasti väga lugeda ja tal on teadmisi igast valdkonnast. Neitsist õpilane võib muutuda aga frustreerituks, kui kohustusi on liiga palju selleks, et neid jõuaks korralikult täita. Ta hakkab pigem liigse koormuse vastu protesteerima või täidab neid ööajast, kuid lohakalt või poolikult oma asju üle ei anna.

Väikesed Neitsid on ausad ja nende peale võib loota. Nad võivad küll paista tagasihoidlikud, kuid nad julgevad alati oma arvamust avaldada. Nende mõtlemine on väga kiire ja keel terav, kui keegi peaks neile midagi ebameeldivat ütlema. Neitsist laps on sulle juba väiksest peale meeldiv kaaslane, sest ta on nutikas ja peene huumorimeelega.

Väikesed Kaalud sellesse kasti, kuhu on peale kirjutatud: “Lapsi peab olema näha, kuid mitte kuulda”, ei mahu, see on küll päris kindel. Need lapsed nõuavad, et neid kuuldaks ja kuna nende emotsioonid on füüsisega tugevalt seotud, siis on nende jaoks vajalik nii see, et ta saaks sinuga rääkida, kui see, et vestlusega kaasneks füüsiline kontakt, ehk kallistused, kaissu- ja süllevõtmised.

Väikesed Kaalud ei mängi kunagi ülbet diktaatorit, nad ei kamanda ega ole ninakad, kuid saavad siiski oma tahtmise ja seda sujuva diplomaatia teel. Kaaludele ei meeldi vihased vaidlused ja võitlused, kuid kui tema meelest saaks olukorda kuidagi sobivamalt lahendada, siis ei pelga ta kunagi oma lahendust pakkuda. Neil on suur vajadus kõigile õpetada, kuidas tegelikult probleeme lahendada ja nende soovitused on nutikad isegi siis, kui soovitaja ise on veel lasteaiaealine.

Kui kodune elu kihab probleemidest ja vaidlustest, siis väikesed Kaalud püüavad kindlasti majja rahu tuua ja lahendusi otsida. Kui see neil ei õnnestu, võib laps emotsionaalsest pingest lausa haigeks jääda. Ära pane oma väikestele Kaaludele sellist vastutust pere sisekliima eest. Loo ise tasakaalus kodune õhkkond ja sa näed, et sinu laps aitab sellele veelgi kaasa.

Nad tunnevad intuitiivselt, et nende hea läbirääkimisoskus viib õiglaste lahendusteni ja nad võivad tunda enda väga halvasti, kui neid kuulda ei võeta.

Väikesed Kaalud räägivad pidevalt, kommenteerivad, jagavad soovitusi, pakuvad lahendusi. Kuula teda ja mõtle kaasa. Aita tal vajadusel leppida ka sellega, et elu on vahel ebaõiglane ja ta ei saa sinna midagi parata.

Väikeste Kaalude mänguaeg

Kaaludest last ei tasu sundida tegelema võistluslike või võitluslike aladega, kui ise just selle vastu huvi üles ei näita. Tavaliselt eelistavad väikesed Kaalud huvialasid, mis aitavad tal harmooniat luua.

Need lapsed ei säti end enamasti rambivalgusesse, kuid tegutsevad sellegipoolest julgelt ja sihikindlalt enda valitud suunal. Nad seisavad nende laste eest, keda teised narrivad ja nad on parimad õiglase lahenduse leidjad tülidele, mis lasteaias või koolis aset leiavad. Selline roll on aga väikestele Kaaludele emotsionaalselt kurnav. Just Kaaludest lapsed on huvitatud sellest, et nende ümber valitseks õiglus ja rahu.

Nippe väikeste Kaalude vanematele

  • Kui palud oma lapsel ükskord ometi vait olla, siis see on sama, mis paluda tal üksi pimedas toas istuda. Arutlemine ja olukorra õigluse hindamine on tema jaoks tõendus sellest, et ta elab.
  • Loo oma Kaaludest lapsele võimalikult meeldiv, õiglane ja rahumeelne kodune õhkkond. Tal on piisavalt probleeme, mida väljaspool kodu õiglaselt lahendada ja kui kui ka kodus on pidevalt pingeline õhkkond, võtab laps endale vastutuse see korda teha. See võib talle aga üle jõu käia ja ta jääb haigeks.

Skorpionit võidakse pidada nõelajaks, kuid tegelikult on väike Skorpion hoopis erakordselt helde. Ta on alati valmis jagama seda, mis tal on, sellega, kellel on vähem. Väike Skorpion peab juba varakult õppima, et reeglid ja nende järgimine on igapäevaelus vajalikud. Nende loomus on pisut kahtlustav ja ta valib väga hoolega, kellega ta tahab koos olla ja kellega mitte.

Väike Skorpion on väga tundlik, ära tee nalja, kui ta räägib sulle oma hirmuunenäost, ega ka siis, kui tal on kujuteldav sõber. Julgusta teda oma vaimsest poolest jutustama ja rahusta, kui tal on seletamatuid hirme. Ta avab ennast aga ainult siis, kui tunneb sinu tingimusteta armastust.

Väikese Skorpioni mänguaeg

Pisike Skorpion võib mõnuga sinu ajakirju ja lehti katki rebida. Tema jaoks on see keskendumist nõudev loominguline tegevus ja ka sinul on soovitav seda mitte pahanduse tegemiseks pidada.

Sinu Skorpionist laps võib tundide kaupa olla huviga hõivatud kas mõne muusikalise instrumendi võlude avastamisega või näiteks ka maalimisega.

Talle meeldivad rollimängud ja seepärast ära imesta, kui ta endale kappidest kõiksugu asju selga paneb, et kostümeerituna end järjekordses rollis esitleda.

Igasugune enesearendamine, nagu näiteks uue keele õppimine, on Skorpionist lapse jaoks mäng.

Veemärgina võib ta väga nautida ujumistreeninguid ja lihtsalt vees lõbutsemist

Nippe väikese Skorpioni vanematele

  • Ta vajab palju tähelepanu, kui ta seda ei saa, siis tunneb ta end hüljatuna ja võib kaotada oma suuremeelsuse.
  • Ära tee tema unistuste üle nalja, see solvab teda sügavalt.
  • Kuula teda hoolega, see on tema jaoks tähtis ja sinu jaoks ka, sest avastad, et juba varajases eas on tal väga tarku mõtteid.
  • Räägi oma väikese Skorpioniga otse ja ausalt, igasugu vahuajamine ja mõistukõne vähendab tema silmis sinu autoriteeti.
  • Scorpionist lapsed on tugeva tahtejõuga. Nad saavutavad enamasti oma eesmärgid. Ära pane talle pidevalt liiga suurt ülesannet õlgadele, sest ta võib selle täitmisel üle pingutada.

Kui väike Skorpion kasvab üles vaenulikus koduses õhkkonnas, võib temast saada isekas, mürgine ja manipuleeriv inimene. Paku talle palju soojust, hoolivust ja loomingulisi ning vaimseid väljakutseid nõudvaid tegevusi. Skorpionil on särav mõistus, mille abil võib maailma paremaks muuta, kuid ta teeb seda vaid siis, kui on kodust piisavalt armastust kaasa saanud.