Üldistatuna võiksid lapsed kolmanda eluaasta paiku siiski juba potti kasutada. Eesti vanemad eeldavad muidugi, et see juhtub üksjagu varem, kuid ei tasu last selleks liiga vara ka sundida, sest siis on pigem tegemist potitreeninguga vanemale, kes püüab ära arvata, millal on piss või kaka tulekul. Kui aga laps ei suuda veel oma keha funktsioone kontrollida, siis pole ta potile minekuks siiski valmis ja pole mõte lasta tal seal pikalt istuda, lootes, et ehk siiski midagi tuleb. Niimoodi võib lapses potilkäimise suhtes hoopis vastumeelsus tekkida. Millal siis on õige aeg alustada?

Need märgid annavad märku, et on just õige aeg alustada potitreeninguga:

Ta pissib harvemini. See näitab, et ta suudab oma põie tööd juba kontrollida ja see on eduka potitreeningu eelduseks.

Kui sinu laps suudab kuivana püsida mitmeid tunde järjest, siis see on märk, et ta on ka psüühiliselt valmis mähkmetest loobuma.

Tema arusaamine oma keha toimimisest on märgatavalt arenenud. Ta paneb tähele, millal on kaka või pissi tulemise aeg. Ta võib sellest sulle isegi valjuhäälselt teada anda. Ta võib minna kakamise ajaks ka teistest eemale, et teha seda privaatselt. Just sellisel ajal ongi õige aeg talle potti tutvustada.

Kui oled tähele pannud, et ta hakkab hädaldama kohe, kui mähe on määrdunud või nõuab lausa puhast mähet, siis see on kindlasti märk, et nüüd tuleks ta potile suunata.

Kas sinu laps suudab juba ise ennast veidike riietada? Kas ta on võimeline ise oma pükse alla tõmbama ja üles muidugi ka? Kui jah, siis võiks ta ka potilkäimist proovida. Ise oma riietega hakkama saamine on oluline, sest kui on vaja potile joosta, siis loeb iga sekund.

Kas sinu pisike on valmis lühikeseks potiteemaliseks jutustamiseks? Kui ta on võimeline õigel hetkel ütlema kas piss, kaka, märg, pott või mõne muu temaatilise märgusõna, siis see näitab, et ta saab aru, kuidas tema keha funktsioneerib.

Väga selge märk on muidugi see, kui lapsel tekibki konkreetne huvi potil käimise vastu. Siis ei tasu seda huvi kindlasti kaotsi lasta, põhjusel, et näiteks pikal autosõidul on mähkmetega mugavam. Kasuta ära seda hetke, kui laps ise huvi üles näitab, sellega tunnustad ka tema iseseisvumissoovi — ta tahab ju olla suur, oma õe, venna või vanemate moodi.

Ja pea meeles, et edukas potilkäimine ei tule üleöö. Ole valmis hirmsateks lekkimisteks ootamatutel hetkedel ja tagasilöökideks haiguse ajal, kuid lõpuks õnnestub see siiski!

Kui sulle tundub, et sinu laps on nüüd potitreeninguks valmis, siis sellest, kuidas oma laps kolme päeva kuni nädalaga potil käima harjutada, loe SIIT!

Allikas: whattoexpect.com