Psühholoog Nataliya Sirotich selgitab, miks see nii on. Kolme minuti reegel ütleb, et iga kord, kui oma lapsega pärast kasvõi viieteistminutilist lahusolekut kokku saad, pead teda kallistama ja süles hoidma vähemalt kolm minutit. Ehk kohtlema teda samamoodi nagu siis, kui pärast pikka lahusolekut uuesti näete. Kükita tema juurde, vaata talle silma, kallista teda ja uuri, kuidas tal on läinud on ja mis sinu äraolekul juhtus. Eriti oluline on seda teha igal õhtul, kui lapsele lasteaeda järele lähed või kodus pärast pikka kooli- ja tööpäeva kohtute.

Psühholoogi sõnul püüab laps sulle esimese kolme minuti jooksul kõik ära rääkida, mis päeva jooksul on toimunud ja mis talle meelde on jäänud.

Mis juhtub siis, kui sa seda ei tee?

Kui lapsel ei ole võimalik sulle oma päeva olulistest hetkedest rääkida, püüab seda teha ainult teatud hetkeni. Kui ta saab aru, et sa ei kuula või sind ei huvita, hakkab ta sulle järjest vähem ja vähem jutustama. Esmalt jätab ta vahele tema jaoks vähem olulised teemad ja lõpuks vaikib ta ka neist asjust, mis tegelikult on määrava tähtsusega. Ja nii jäädki sa ilma oma lapse elu tähtsatest hetkedest ja sündmustest.

Teised lapsed ei anna niisama lihtsalt alla ning vatravad ja vatravad terve õhtu läbi, tuues iga natukese aja tagant üles järjekordse fakti või sündmuse, kuni ta lõpuks päevast täieliku ülevaate on andnud. Aga vanemate jaoks muutub lapse pidev jutuvada lõpuks tüütuks taustamüraks ja nad ei pööra sellele mingit tähelepanu, jäädes niimoodi ikkagi kõigest ilma.

Oluline on muidugi rõhutada, et kolme minuti reegel ei tähenda kindlasti seda, et võidki oma lapsele segamatut ja jäägitut tähelepanu pühendada ainult kolm minutit päevas. See tähendab, et esimesed kolm minutit pärast teie taaskohtumist pead olema täielikult tema päralt, et ta saaks sulle kõik olulise ära rääkida.

Kindlasti võta kuulda ja kasuta ka neid soovitusi:

- Tee lapsega iga päev midagi koos, mis teile mõlemale huvi pakub.

- Laps peab aru saama, et see, mida ta sulle räägib, jõuab ka kohale. Korda tema öeldut, peegelda tagasi, et oleks kindel, et kuulsid ja mõistsid kõike õigesti.

- Ära raiska aega võltspõnevuse etendamisele!

- Võta tema räägitu hiljem uuesti jutuks, et ta teaks, et sa mäletad, millest te rääkisite.

Allikas: Bright Side