Suurim katsumus selles vanuses laste jaoks on psühholoogide sõnul emotsioonide reguleerimine. Eksiarvamus on, et väikesed lapsed tunnevad ainult esmaseid emotsioone. Nad tunnevad väga varieeruvaid tundeid — õnne, ärevust, elevust, hirmu, kurbust, viha ja leina.

Oluline on aidata lapsel oma emotsioone mõista - nii häid kui halbu. Lapsega tema emotsioonidest rääkimine ja nende selgitamine aitab tal nendega paremini tulevikus toime tulla.

Eksperdi nõuanne:

Ära jäta oma beebi tundeid märkamatuks — helid, keha liigutused ja näoilmed - nende õrna kasutamisega saad sa isegi beebida suhelda. See näitab su lapsele, et tema tunded on tähtsad ja et neid märgatakse.

EELKOOLIEALISED (3. — 6. ELUAASTA)

Lapsevanemale on sellises vanuses lapse puhul suurimaks katsumuseks tulla toime lapse kiiresti kasvava iseseisvuse ja eneseteadlikkusega. „See vanus on lapsevanemale kõige põnevam, aga ka kurnavam,” ütleb Michele Borba, raamatu „The Big Book of Parenting Solutions , autor.

Kas su laps nõustub sinuga või mitte, järjepidevus ja rutiin on eelkooliealisega toimetulekul suureks abiks. Kui sa ei pane paika kindlaid piire, mida laps võib ja ei või, siis pead üle elama kolm väga pikka aastat. Ka lapsi ennast ajab segadusse, kui kodused reeglid pidevalt muutuvad, just selles vanuses lapsed katsetavad agaralt oma vanemate piire.

Eksperdi nõuanne:

Anna oma lapsele palju võimalusi ja aega mängimiseks. Sellises vanuses laps on vanemale paras väljakutse, aga just mängides areneb laps kõige kiiremini. tehke temaga asju koos ja nende tegemiste käigus saad teda palju õpetada. Mäng ja huvitav õppeprotsess vähendab ka lapse soovi sinu piirialadel mängida.

KOOLIEALISED (6. -12. eluaasta)

Suurim katsumus kooliealistele lastele on tulla toime ebakindlusega, mis saadab neid (peamiselt kodust väljapool) enda tegemistes. Laps peab hakkama saama olukordades, kus vanemate toele ja kohalolekule alati lootma jääda ei saa.

Teine suurim hirm ebakindluse kõrval on hirm hülgamise ja pundist välja jäämise ees. Laps hakkab tasapisi mõistma, kui suur maailm tegelikult on ja mõistab, et maailm on sõpradega jagatult palju toredam. Armastavate ja tugevate inimsuhete loomine kodus ja väljaspool on selles vanuses väga oluline.

Eksperdi nõuanne:

Julgusta oma last võimalikult palju ja ära unusta oma last pidevalt kiita. Samuti lase lapsel iseseisvalt tegeleda oma käitumise tagajärgedega ja paku loogilisi lahendusi, kui lapsel on vaja oma vigadest õppida.

TEISMELISED (13. — 19. ELUAASTA)

Teismelised peavad toime tulema erinevate katsumustega. Puberteet võimendab teismelise emotsioone ja kõik probleemid tunduvad üüratult rasked. Noor peab hakkama saama ühiskonna ja eakaaslaste eelarvamuste ja survega. Samuti on paljudel teismelistel probleeme enesekindlusega.

Psühhiaatrid kinnitavad, et teismelised vajavad oma vanemaid väga, isegi kui nende isepäisus neil seda välja näidata ei luba.

Uuringud kinnitavad, et positiivne perekondlik õhkkond, koos aja veetmine, avatud suhtlus lapsevanemaga ja hobidega tegelemine aitavad teismelisel stressirohked aastad üle elada.

Eksperdi nõuaanne:

Kuigi su teismeline võib käituda mässumeelselt, siis tegelikult loodab ta sinu toe ja juhendamise peale.

Ära sunni oma teismelist end avama. Pigem tuleta talle pidevalt meelde, et sa oled tema jaoks alati olemas.

LÕPETUSEKS

Allikas: powerofpositivity.com