Ta jätkab muid ajakirjateemasid kommenteerides: "Olen lugenud vanemlusfoorumitest väikse kadedusega, kui oskuslikult lahendavad mõned vanemad kodus ette tulevaid draamasid lastega. Nad peegeldavad väsimatult laste tundeid, selgitavad asju kannatust kaotamata ja nende hääl ei tõuse selle kõige juures karvavõrdki ega tee ehmatavat pööret leebest bossanoovast rajurokiks.

Osavad vanemad on olemas kindlasti ka väljaspool sotsiaalmeediat, kuid mulle tundub, et olukordadele reageerimine ei sõltu mitte ainult vanemlikest oskustest, vaid ka lapse ja ema-isa temperamendist. Oleks liig eeldada, et erineva temperamendiga vanemad reageerivad kõikidele asjadele täpselt samamoodi. Sel teemal peatub ka meie kolumnist Elis, kes püüab taltsutada jonnijat enda sees.

Pean tunnistama, et minu hääl tõuseb vahel ikka kõrgemaks, kui ma soovin, sest nii mahedal toonil, kui tahaksin enda unistustes oma kallite poiste vahelisi tülisid lahendada, ma nende tähele­panu kriitilisel hetkel kahjuks ei pälvi. Küll aga usun ma, et igaühel on võimalik leida endale sobiv tehnika, mis aitab paremini saavutada rahu – oma nipid kogus looks kokku meie kaasautor Aveli.

Kui tunnen, et asjad hakkavad üle pea kasvama, töötab minu puhul see, kui haaran ratta või võtan ette jalutuskäigu. Praegu, tänu imelisele talvele, asendab selle mõnikord suusatamine. Pool tundi hiljem on pea selge ja pilved hajunud. Vahel läheb loosi ka autosõidu ja muusika kombo. Spidomeetri­näit püsib normis, kuid muusika detsi­bellid võtavad küll tuurid üles. Olenevalt tujust serveerib Spotify mulle läbi autokõlarite muusikat seinast seina – Genkat või Nublut, ­Aretha Franklinit või Shirley Basseyt või ­Puuluupi. Nimekiri on väga pikk.

Alati tasub tegeleda varase ennetuse ehk aja leidmisega iseendale – mõnus tee- või veini­õhtu sõbrannadega või spaa. Ja kui sellega lootusetult hiljaks jääda, aitab lastelt vabanduse palumine asja päästa. Ka vanemad eksivad ja neilgi on emotsioonid, aga meiegi peame oskama vabandust paluda.

Vaata, milliseid emotsioone pakub Pere ja Kodu veebruarinumber veel:


KAANELUGU | Ines Karu-Salo: pere kõrval on oluline isiklik areng

“Vahel on minu elus nii palju emotsioone, et neid on lausa raske maandada – emadus on uskumatult eriline kogemus,” sõnab ettevõtja Ines Karu-Salo (35), kolmese Isabeli ja viiekuuse Meribeli ema.

Ja teie beebi sünnihinne on... kaks!

Pärast beebi sündi avastas Olga end värisevate kätega netist infot otsimast. Ta soovis leida kogemuslugusid, kus laps oleks sündinud madala Apgari hindega, aga lool oleks õnnelik lõpp. Ta jagab oma lugu, et sama sooviga naised leiaks rohkem, mida otsivad!

Läbi mehe pilgu. Andreas Jääger: kuidas hoida suhtes maagiat

Kas sul on juhtunud, et tutvudes võhivõõra inimesega, on esimesest sekundist klapp nii tugev, nagu teaksid teda kuskilt minevikust? Minu ja mu aastase tütre ema Lemme-Liisiga suhtlus just nii algas. Kuidas seda maagiat aga pärast laste sündi mitte kaotada? See pole niisama lihtne.

Kuidas säilitada rahu, kui lained löövad üle pea nii lapsel kui vanemal?

Argiseid tegevusi saadavad meil tugevad emotsioonid – nii minul kui mu nelja-aastasel pojal. Kuidas säilitada rahu igapäevastes stressiolukordades? On see üldse võimalik? Meie hea kaasautor Aveli Pärn uurib ja kogub soovitused loosse.

Neli samast soost vanematega peres kasvavat last: Jube raske, kui su enda riik võitleb sinu pere vastu

Sageli tuuakse põhjenduseks, miks samast soost inimesed ei tohiks koos lapsi kasvatada, see, et nende lapsi hakatakse kiusama koolis ja lastestki kasvavad homod. Kohtusime nelja noorega, kes just sellises peres kasvavad, et uurida, kuidas asjad tegelikult on.

Merle sünnituslugu: kolm rasedust, üks õnnelik pisipoiss

Otsustasime sünnitada väikses Paide haiglas, kuid arst püüdis meid ümber veenda. Et varem oli kaks rasedust katkenud ja olen ülekaaluline, pidi olema suur risk, et midagi läheb valesti...

Kahe lapse ema kogemus: Jah, sa saad ka väikese palga suureks kasvatada ja rohkem lastega koos olemist nautida!

“Mulle on väga oluline, et saaksin vajadusel tulevikus aidata oma lapsi ja lapselapsi selle asemel, et nemad oleksid sunnitud mind ülal pidama,” ütleb ema Kristi Saare (32). “Laste sündides veendusin veelgi rohkem, et investeerimine on õige asi.”

Mure: ma vist ei sobi emaks...

“Meil on kolmeaastane väga elavaloomuline poeg. Armastan teda piiritult, kuid aja jooksul on minus süvenenud veendumus, et ma vist ei sobi emaks. See teeb mind kurvaks ja tekitab lapse ees süütunnet,” kirjutab Katriin. Selliste tunnete taga olevat aitab lahata pereterapeut Triin Kahre.

Milline kool sobib minu lapsele?

“Vaatasin oma kuueaastast poega ja tundsin, kui oluline mulle on, et koolis ei lõigataks läbi nabanööri, mis annab talle mängulisuse, seiklushimu ja õpitahte,” kirjeldab Eli emotsiooni, mis tõukas teda valima oma lapsele alternatiivset haridust. Oma loo räägib ka Karli ema, kuidas tema tavakoolis raskustesse sattunud lapsest sai erakoolis rõõmus koolipoiss.

Jälle märjad linad…

“Ma olen nii kurnatud öisest ärkamisest ja lõputust linade pesust,” kurdab Kadri, kelle neljane poeg Trevor ärkab pissiloigus. Mitme ema murele aitavad vastused leida oma ala asjatundjad. Kas see on normaalne? Millal muretseda? Mis võiks aidata?

Hea vibe'iga lastetuba!

Vahel võib laps magada halvasti ja vältida oma toas olekut selle pärast, et tuba ei vasta tema eale, eelistustele ega iseloomule. Tuuli Keinaste abiga anname ideid, kuidas talle sobiv tuba kujundada.

Sündis laps | Karmo Nigula ja Janet Õunapuu ning pisike pahur professor August!

“Tihti ärkame öösel­ ­selle peale, et ta jutustab oma­ette, justkui arutaks tähtsaid maailma­asju,” muigavad AK kultuuri­uudiste toimetaja Janet ­Õunapuu ja Draama­teatri näitleja Karmo Nigula.

Illimar Pildi kolumn: uue ringi medalitoojad

Ma olen ikka vaadanud kerge kaastundega vanemaid, kes oma lapsi meeletult trenniga tagant utsitavad. Käivad ja veavad last trennist trenni. Nädalalõpud mööduvad võistlustel.

Maris Kõrvits: mul ei ole und

Henry võttis lapsed ja lahkus eile, kinkides mulle aega. Mul oli plaan sõita maale, lund lükata, keldrisse viia kõik talveks varutud küttepuud ja olla iseendaga. Pikk, und täis öö selja taga. Unerekord, siit ma tulen! Või veel...

Elis Seppiuse kolumn: kas sa oled juba minust pikem?

“Tõuse püsti!” kuulen kuskilt kõrgelt. Sada kihti talveriideid seljas, olen potsatanud just esikupõrandale, et uisusaapad jalga tõmmata.

PILDISEERIA: Kui sul on palju lapsi, saad aru, kui vähe on vaja õnneks

Sellepärast, et lapsi on rohkem kui üks-kaks, meil küll miskit tegemata ei jää,” ütlevad lasterikkad pered. Tõsi, perepilet – see võiks tähendada vanemaid ja ikka kõiki lapsi, kes peres on. Kõik muu, olenemata laste arvust, on elus me enda valikute küsimus.

Netimängude auhind – armastus!

“Leidsin siin pereväärtused ja sisemise rahulolu. See on mu elu tähtsaim leid,” ütleb Jaanika Malenšek, kes kolis kaheksa aastat tagasi kahe tütrega Igori juurde Sloveeniasse. Hille Hanso näitab lugejaile sel korral netimängude fänlusest välja kasvanud armastuslugu.

Ka-gaag kö-köögis!

Kanast süüa teha on lihtne ja toit valmib üks-kaks-kolm, eriti kui natuke ette planeerida. Ja lastele tavaliselt kana meeldib. Kodune kiirtoit, tervislik ja hea. Hele-Mai Alamaa jagab oma pere lemmikretsepte.

Lisaks 8 lehekülge lastele: lastelugu, nuputamis- ja meisterdusküljed.

Jaga
Kommentaarid