Eri viirustel on sarnased haigusnähud ja sarnane (sümptomaatiline) ravi, sestap pole enamikul juhtudel vaja – ja alati võimalikki – kindlaks teha, mis seekord nohu ja palaviku tekitas.

Rino-, adeno- ja paragripiviirus on esimesed

Septembris-oktoobris levivad rohkem rino-, adeno- ja paragripiviirus. Ohtlikuma haiguse gripi kuldaeg jääb tavaliselt talvekuudesse. Gripi puhul saab rääkida ka spetsiifilisest ravist, mis gripiviirusele toimib, kuid kergekäeliselt seda siiski ei kasutata – mõistlikum on haigust ennetada ja lasta end gripi vastu vaktsineerida.

Kergemate ja enam levinud ülemiste hingamisteede (aga ka seedetrakti) viirushaiguste korral meil viirusevastast ravi kasutusel ei ole, saame vaid leevendada haigusnähte ning ennetada raskema haiguse (näiteks kopsupõletiku, keskkõrvapõletiku jm) teket.

Oluline on teada, et viirushaiguse puhul antibiootikumidest kasu ei ole, kuna viirus ja bakter pole samad haigusetekitajad. Bakterhaigus kulgeb üldjuhul raskemalt, kindlaks saab seda siiski teha ainult arsti juures.

On ka võimalik, et pikalt kestnud viirushaiguse korral tekib haigel bakteritest tingitud tüsistus ja siis ilmselt antibiootikumist ei pääse. Otsuse antibiootikumide kasutamise vajalikkuse kohta teeb mõistagi tohter.

Vanaemade tarkus esimeseks abiks

Algava viirushaiguse korral tuleks esimesena kasutusele võtta “vanaema meetodid”. Kuum tee (lisandina vaarika- või mustasõstramoos, sidrun ja/või mesi) sobib valutava kurgu, köha, kurgus oleva “kõdistava tunde” ja ka nohu puhul.

Rohke vedelikutarbimine tuleb kindlasti kasuks ja aitab haigusel kiiremini mööduda. Kasulik oleks juua lisaks teele ka tavalist vett või lahjat morssi. Magusad limonaadid ei ole hea valik.

Sooja (kuuma) veega jalavann sobib samuti algava haiguse korral, küll aga ei soovita seda palavikus haigele, kelle kehatemperatuuri see veelgi tõsta võib.

Küüslaugul ja sibulal on rahvameditsiinis kindel koht. Nii toiduga kui paljalt sööduna. Mõlemat on soovitatud ka ninna panna, aga see võib ärritada nina limaskesta.

Sooja auru sissehingamisest saavad leevendust kinnise köhaga tõbised. Siin peab siiski ettevaatlik olema, eriti väikelastega, et hingamisteid ära ei kõrvetaks!

Hea moodus on lasta kuumal veel vannitoas joosta ning sellest tekkivat auru sisse hingata. Suureks abiks on ka spetsiaalsed auruaparaadid, mida saab apteegist osta või mõnel juhul ka tervisekeskusest laenutada. Vanast heast hanerasva määrimisest rinnale võib samuti tulu tõusta.

Palavikuga haige tarvis peaks kodus olema mõni palavikualandajatest – paratsetamool, ibuprofeen või aspiriin. Neist viimane ei sobi lastele.

Üldreeglina soovitatakse palavikualandajat võtta kehatemperatuuriga alates 38 ˚C. See on piir, millest alates on leitud, et palavikul pole enam üksnes positiivne viirusega võitlemisele orienteeritud toime, vaid tekib ka organismi enda kurnamine.

Abi on ka nn füüsikalisest jahutamisest – keha hõõrumine viina ja vee seguga (viin pooleks veega), viinasokid, jaheda kompressi asetamine laubale jne.

Kõrge palavikuga haiget ei tohiks hoida tekkidesse ja vammustesse mässituna, kuna sel juhul on takistatud palaviku alla minek, eriti tähtis on see imiku ja väikelapse puhul.

Väga tähtsal kohal on palavikuhaige piisav vedelikutarbimine, erilise rõhuasetusega jällegi väikestele ilmakodanikele, kes kaotavad kõrgenenud kehatemperatuuri korral suurel hulgal vedelikku.

Tõhusat abi saab ka apteegist

Viirusest põhjustatud haigusnähtude tarvis on meie apteekides lisaks ülaltoodud palaviku- ja valurohtudele laialdaselt mitmeid preparaate.

Väga kasulik on meresoolalahus, mis sobib kinnise nina puhul. Meresoolalahust võib kasutada pikaaegselt ning see sobib nina loputamiseks ka imikutele ja väikelastele (NB! Imikutele ilma surveta pudelist, lahusena), kellel nina limaskesta turse alandamiseks on see just esimene valik.

Ninakinnisuse kiireid leevendajaid, nn ninapritse, mis sisaldavad toimeainena nt ksülometasoliini, ei tohi kasutada kauem kui 7 päeva, lisaks on ka seal vanuselised piirangud, mida peab jälgima.

Tableti-siirupi kujul pseudo­efedriin kas puhtalt või lisatoimeainetega on samuti väga tõhus, kuid ei sobi jällegi ilma arsti erisoovituseta alla kuueaastastele. Heaks valikuks võivad osutuda taimsed ninasekreedi
vedeldajad.

Miks üldse ninaga vaeva näha? Nina tasub lahti hoida mitte ainult mõnusama enesetunde pärast, vaid eelkõige seetõttu, et oleks tagatud õhuteede läbitavus keskkõrva ning ninakõrvalkoobaste ja nina vahel.

Kui ühendus on umbes, tekib bakterite paljunemiseks sobiv keskkond ja kerge viirusnakkus võib lõppeda valuliku keskkõrva- või ninakõrvalkoobaste põletikuga.

Kurgu ärrituse vastu aitavad täiskasvanul köhapastillid ning sage vedelikutarbimine lonkshaaval. Köha jaoks on apteekides mitmeid rögalahtisteid. Oluline on teada, et imikule, kes veel röga välja köhida ei oska, ei tohi rögalahtistit anda, ravi osas võiks nõu pidada arstiga.

Stressivaba elu ja õige toit aitavad püsida tervena

Viirushaiguse ennetamiseks on parim viis hoida immuunsüsteem tugevana. Parim viis ennast tervena hoida on kombinatsioon mitmekülgsest toitumisest (juba suvel!), korralikust unerežiimist, igapäevasest vähemalt 30minutilisest aktiivsest liikumisest, positiivsest ellusuhtumisest ning miks mitte ka karastamisest.

Kui esmased haigussümptomid juba märku annavad, on parim abimees töölt-koolist-lasteaiast koju jäämine – siis ei nakata me teisi ja ka organism saab puhata ning jaksab viirusega edukalt võidelda.