Kirjeldus: Ta tegi kõik otsused sinu eest, alates su lõunasöögist, riietusest ning sõprade valikust, tema teadis alati paremini, kuidas sa peaksid käituma ja mida tegema ning loomulikult käis kogu teie elu alati tema tahtmist mööda.

Tagajärjed: Kuna lapsepõlves polnud sul ühtki hetke, kus oleksid saanud rahulikult omaette olla, vajad sa nüüd palju rahu ja privaatsust. Sa ei kannata, kui keegi üritab sulle öelda, mida teha ning talitad alati oma tahtmise järgi.

Positiivne: Sa said kasvades emalt palju tähelepanu, seetõttu ei pea sa seda nüüd meeleheitlikult mööda ilma taga otsima. Sa oled enesekindel, eneseteadlik ning sul pole kellegi heakskiitu vaja!

2. Alati töötav ema

Kirjeldus: Ta oli alati tööl. Nägid teda hommikuti telefoniga rääkimas ja võib-olla mõnel õhtul kodus paberites tuhlamas. Sa tegid endale ise hommikusöögi, panid end riidesse, tulid koolist jala koju, õppisid ja läksid ise magama.

Tagajärjed: Sa kuulsid sõnu “Oota palu, emme peab selle kõne vastu võtma/töö ära tegema” nii tihti, et need kummitavad sind elu lõpuni. Sa võrdled end pidevalt emaga ning tunned süüd, et ei ole pooltki nii edukas kui tema.

Positiivne: Sul oli hea eeskuju, kes näitas, et naised on iseseisvad ning tulevad toime nii pere kui tööga. Kui sa leiad oma tee ja karjääri, ei suuda sindki keegi peatada.

3. Mässaja ema

Kirjeldus: Teie majas ei olnud miski tavaline. Kui teised lapsed said piknikule kaasa võileivad, siis sinu ema andis sulle kaasa salati. Kui teised kandsid teksapükse, anti sulle vikerkaarevärvides maani kleit. Kui klassiõed läksid tantsutrenni, harjutasid sina kodus kannelt.

Tagajärjed: Kuna teil oli alati kõik teistmoodi kui teistel, igatsed sa olla nii normaalne ja teistega sarnane kui vähegi võimalik. Sa tunned süüdi, kui ostad poest valmistoitu, vaatad seebikaid või ostad Seppäläst riideid, sest tead, et su ema ei kiidaks seda heaks.

Positiivne: Sa suudad mõelda vabamalt ja avaramalt kui paljud su kindlates raamides kasvanud eakaaslased. Sul on alati oma arvamus ja sa ei pelga seda väljendada ning sa suudad oma otsused alati ära põhjendada.

4. Kõrvaltvaataja ema

Kirjeldus: Tal oli alati kiire. Kui mitte tööga, siis tennisetundide, sõbrannade, teatri-kino-balleti-ooperikülastuste ja šoppamisega, et tal jäid vahele nii mõnedki su esinemised ja võistlused.

Tagajärjed: Kuigi su emal olid parimad kavatsused, tundsid sa end tihti kõrvalejäetuna ja hüljatuna.

Positiivne: Kuna oled alati pidanud ise hakkama saama, ei jää sa kunagi hätta. Sa ei lükka kohustusi või vastutust kellegi teise õlule.

5. Ema kui parim sõber

Kirjeldus: Kui sul ja su sõpradel oli vaja kohta, kus pidu panna, võttis sinu ema teid kõiki rõõmuga vastu, ostis õlledki kaasa ja osales kõikidel üritustel. Ta rääkis sinuga kõigest ja kõigist, ka väga ebamugavatest asjadest, kuid pakkus sulle vähe tuge ja väärtuslikke nõuandeid.

Tagajärjed: Sul on vaja rutiini ja korda. Keegi ei öelnud sulle kunagi, mida ja kuidas teha, need teadmised pidid sa ise koguma läbi valusate kogemuste ja õppetundide ning nüüd peab su elu olema väga kindlas rutiinis.

Positiivne: Kuna su ema võttis kõike väga vabalt, ei olnud sul vajadust teismelisena mässata ja möllata. Sa oled kaine mõistusega ja suudad alati õigeid otsuseid langetada. Nii su sõbrad kui su ema saavad alati su peale kindlad olla.

6. Udupea ema

Kirjeldus: Ta jäi alati igale poole hiljaks, unustas ära kõik sünnipäevad, tähtsad üritused ja kohtumised, ta unustas su õhtul lasteaeda ja teise linna otsa trenni, su sokid polnud kunagi samast paarist ning kooliks vajaminevad asjad olid alati puudu.

Tagajärjed: Sinust sai perfektsionist. Sa ei andesta endale ainsatki eksimust ning nõuad, et kõik käiks täpselt graafiku või etteantud juhiste järgi. Ja muidugi pead sa alati kõike kontrollima. Spontaansusel ei ole sinu elus kohta.

Positiivne: Kuna su elu on kui kellavärk, oled sa usaldusväärne ja sa ei vea iial alt. Sa oled parim töötaja, sest su projektid on esitatud õigeaegselt ja korrektselt.

7. Perfektsionist ema

Kirjeldus: Ta nõudis, et voodi oleks alati tehtud ja ühegi kortsuta, kleit triigitud, soeng pähe tehtud ja sa pidid alati olema kõige paremini käituv laps. Ta mäletab ja heidab siiani ette kõiki kordi, kui sa talle piinlikkust valmistasid.

Tagajärjed: Sa oled enda vastu ülikriitiline ja lepid ainult parimaga. Sa mõtled üle, analüüsid, kritiseerid kõiki oma tegusid ja otsuseid ning valutad ka iga pisiasja üle pead.

Positiivne: Su vajadus olla alati parim viib sind kaugele, sest vähemaga kui KÕIGE PAREM sa ei lepi.

8. Šõuemme

Kirjeldus: Ta pani sind kergejõustikutrenni, käis kõikides trennides kohal, saatis su kõikidele võistlustele ja nõudis ainult esikohti. Samal ajal pidid sa parimaks saama ka klaverimängus, näitlemises ja šõutantsus.

Tagajärjed: Sa kardad läbikukkumist kui tuld.

Positiivne: Loomulikult oled sa ülimalt andekas. Sa oled tubli sportlane, mängid hästi klaverit, oled suurepärane näitleja ja fantastiline tantsija. Kui suudad nüüd leida selle õige ja oma hobi, mis sulle tõsiselt meeldib (jah, sulle, mitte su emale), saavutad edu!

Allikas: The Frisky