Siiski, kui õigel ajal enda keha ja naha rasedusaegseid katsumusi sobiva hooldusega kergemaks muuta, on ka tulemus ilusam. Siit mõned nõuanded.

Kõht: venitusarmideta ja ilus

Kõhunahk langeb raseduse ajal äärmusliku venimise tõttu suure koormuse alla. Kui kõhunahk kisub ja sügeleb, on väga mõnus harjaga masseerimine. See parandab verevarustust ja tugevdab sidekudet.

Kui kõht kasvab väga kiiresti või naisel on pärilikult nõrk sidekude, võivad venitusarmid tekkida hoolimata ettevaatusabinõudest. Venitusarmid on naha kollageeni- ja elastiinikoes tekkivad triibukujulised lillakad rebendid, mis muutuvad hiljem küll heledamaks, kuid ei kao päriselt. Kuigi neid ei saa alati täielikult vältida, on neid siiski võimalik ennetada: kõhtu tuleb iga päev hõõruda ringikujuliselt massaažikindaga. Peale selle tuleb nahale määrida kaks korda päevas spetsiaalset kreemi või kehaõli. Selle saab suurepäraselt ühendada verevarustust parandava näpistusmassaažiga: võtke nahk ettevaatlikult pöidla ja nimetissõrme vahele, keerake kergelt edasi-tagasi ja silitage seejärel. See ei tee head mitte ainult nahale, vaid parandab ka heaolu.

Rinnad: lihtsalt suurepärased

Rasedaid rõõmustab enamasti rabav dekoltee. Rinnad hakkavad märgatavalt suurenema juba esimestel nädalatel. Raseduse lõpus võib kumbki rind kaaluda kuni 400 grammi rohkem. See näeb väga hea välja, kuid tähendab samas nahale ka lisakoormust. Mõni naine tunneb sellel ajal rindades üsna suurt pinget. Siin tulevad appi õrnad massaažid lavendli- ja neroliõliga. Tähtis: ärge rinnanibu õlitage. Organismil on nimelt oma rasedusaegne kaitseprogramm olemas: rinnanibude ümber suurenevad Montgomery näärmed, mis eritavad hooldavat õli.

Vahelduv külm ja kuum dušš, igapäevane hõõrumine niiske froteelapiga või massaaž pehme beebiharjaga tagab selle, et rindade nahk jääb pringiks. Pärast veeprotseduuri või massaaži tuleks rinnale määrida nahka pinguldavat kreemi või kummeliõli. Sidekoe toetamiseks peaksid rasedad alati kandma mugavat rinnahoidjat.

Vistrikud dekolteel

Dekoltee õrn nahk väärib erikohtlemist, eriti kui sinna hakkavad ilmuma vistrikud ja komedoonid. Ideaalselt sobib ravimudast mask. Mikropeened kvartskristallid imavad baktereid, mustust ja rasu nagu kuivatuspaber. Maski tegemiseks tuleb segada kolm supilusikatäit ravimuda leige kummeliteega pudruks, kanda see dekolteele ning pesta pärast kuivamist leige veega maha. Seejärel tuleb õrnalt sisse masseerida kudesid pinguldava toimega kreem.

Nahk on kuiv ja sügeleb — mida teha?

Oma 1,5- kuni 2-ruutmeetrise pindalaga on täiskasvanu nahk organismi suurim organ. Raseduse ajal võib sellel tekkida aga päris suur segadus, sest hormonaalsete muutuste tõttu muutub nahk kuivemaks ja sügeleb, eelkõige kõhul. Võiseemniku- või muud õli sisaldavad dušiõlid hooldavad nahka juba pesemise ajal.

Kellele meeldib rohkem vannis käia, peaks vältima suuri vahumägesid, sest need kuivatavad nahka. Parem on kasutada vanniõlisid ning seejärel masseerida veel niiskele nahale kehakreemi või -õli. Paljud ämmaemandad soovitavad aaloegeeli (saadaval apteekides ja ökopoodides), mida tuleks mitu korda päevas kõhule masseerida. Sellest kõrbetaimest saadud geel leevendab sügelust ja jahutab.

Miks tekivad pindmised veenilaiendid ja kas need kaovad kunagi ka ära?

Raseduse ajal transpordivad jalaveenid raskusjõule vastupidises suunas umbes 1,5 liitrit rohkem verd. Samal ajal surub suurenev beebikõht vastu veresooni ning võib takistada vere voolamist jalgadest südamesse. Siia lisandub veel hormoon progesteroon, mis muudab veeniseinad pehmemaks, nii et need venivad välja. Tagajärjeks on paljudel rasedatel laienenud veresooned, mis on jalgadel näha sinakaspunase võrgustikuna. Enamasti on need kahjutud ning need saab hiljem skleroteraapia abil eemaldada.

Parim ennetus: vahelduv dušš, mis treenib veresoonte kokkutõmbumist ja laienemist. Tähtis: alati tuleb lõpetada külma dušiga. Ning: istuge võimalikult palju, kuid ärge sealjuures jalga üle põlve hoidke. Ka tugisukkade igapäevane kandmine toetab veene täiendavalt.

Pigmendilaigud — mida teha?

Hormonaalsed muutused võivad võimendada pigmentatsiooni teket nahal: rinnanibud, sünnimärgid ja maksaplekid muutuvad tumedamaks. Paljud rasedad märkavad alates kolmandast kuust ka kergeid värvimuutusi laubal, põskedel, ninal ja ülahuulel — need on niinimetatud raseduslaigud. Seda põhjustab melaniini stimuleeriva hormooni (MSH) suurenemine. See hormoon aktiveerib naharakke, mis moodustavad nahapigmente (melanotsüstid). Tagajärjeks on suuremad või väiksemad laigud, mida saab aga väga hästi varjata korrigeeriva meigiga.

Päike tugevdab pigmendi moodustumist, mistõttu on oluline kas peakatte kandmine või kaitsev kreem — kaitsefaktor peaks olema vähemalt 20. Näohoolduseks sobib päikesekaitsefiltriga kreem või spetsiaalne melaniini tootmist pärssiv kreem. Rasedad ja imetavad naised peaksid loobuma kreemituubist pärit pleegitajatest. Need sisaldavad pleegitavaid ja muid toimeaineid, mis võivad raseduse ajal ohtlikud olla. Pigmendilaigud kaovad enamasti pärast sünnitust.

Mis aitab punetuse korral?

Kõrge östrogeenitaseme tõttu ei muutu nahk mitte ainult õhemaks, vaid ka veresooned laienevad. Tekivad koguni uued miniveresooned, et verel oleks lihtsam ringelda. Raseduse ajal voolab kehas ikkagi umbes poolteist liitrit rohkem verd.

Probleemid võivad tekkida naistel, kellel on kuperoosa (laienenud kapillaarid), hormoonid võimendavad tihtipeale punaste põskede efekti. Selle vastu aitavad rohekas-beežide toonidega peitekreem või -pulk, mis neutraliseerib punetust. Kuperoosa all kannatavad naised peaksid lisaks vältima kõike, mis ergutab vereringet: kuumus (sh saun ja aurusaun), äärmuslik külm, päevitamine, teravad vürtsid. Ka koorivad kreemid ei sobi laienenud veresoontega naistele. Parem on kasutada õrnu ensüümkoorijaid või mikroteradega koorivaid kreeme. Kui kuperoosa jääb häirima, on hiljem võimalik kliinikus spetsiaalsete protseduuridega seda probleemi vähendada.

Nägu: kuiv või rasune nahk

Kõigi nahatüüpide juures on oluline põhjalik puhastamine. Kuiva naha korral peab hooldus olema õrn, tavaseebid ja pesuvedelikud ei sobi. Optimaalselt sobivad on puhastusgeelid või neutraalse pH-ga õrnad näoseebid. Nende koostis säilitab nahal rasvase kaitsekihi ning niisutab nägu juba puhastamise ajal. Selleks et nahk ei hakkaks kiskuma ega kestendama, peaks kuiva naha päevakreem sisaldama nii rasva kui ka niiskust. Ilma rasvata niisutuskreem võib kaasa tuua selle, et nahk tursub ja kaotab veel rohkem niiskust. Ideaalsed toimeained: niiskust siduvad ained nagu hüaluroonhape ja uurea, aaloe ja E-vitamiin.

Intensiivset niisutust annab kord nädalas tehtav mask. Mustuse- ja higikihi eemaldamiseks nahalt ning rasunäärmete ummistumise vältimiseks on ebapuhta naha korral soovitatav kasutada sügavpuhastust. Aeg-ajalt võiks teha pärmimaski: segage üks pakk pärmi vähese sooja veega, kuni tekib paks mass, mis tuleb näole kanda, umbes viis minutit mõjuda lasta ning seejärel leige veega maha loputada.

Võib juhtuda, et enda naha eest hoolitsemine ei hoia teid siiski päris kõikidest rasedusega kaasnevatest muutustest, kuid kõik need protseduurid tekitavad teis kindlasti lõõgastunud oleku ja rahulolutunde ning õnnelikud ja rahulolevad inimesed on ühtlasi ka tervemad ja säravamad!