„Väikelapse toidulaud on tema vanemate valida ning see on koht, kus lapsevanematel tuleb anda oma panus, et ehitada tugev alus toitumisharjumustele, mis mõjutab last läbi terve elu,” ütles Täht.
Palusime sel põhjusel toitumisnõustajal kokku panna 1–3-aastase lapse nädalase näidismenüü, et oleks selgelt näha, millised toiduained peavad iga päev või iga nädal olema esindatud. Menüü sai mitmekesine ja põnev ning sobib ka emadele-isadele. Pikemad valmistamisõpetused on nädalavahetuse juures – siis pole ajanappus takistamaks teha keerukamat toitu.

Nädala menüü
Esmaspäev
Hommikusöök:
kaerahelbepuder kaneeli, mee ja marjadega
Vahepala: pool banaani
Lõunasöök: soe pasta-köögiviljasalat
Õhtuoode: üks väiksem õun
Õhtusöök: kala, riisi ja hautatud köögiviljadega

Teisipäev
Hommikusöök: omlett singi ja tomatiga
Vahepala: üks riivitud porgand, millele on lisatud 1tl kvalteetset seemneõli (nt kõvitsaseemne) ja mõned rosinad
Lõunasöök: tatrapuder ja loomaliha/sealihakaste, kõrvale värske salat
Õhtuoode: üks klaas keefirit banaaniga
Õhtusöök: kanasupp

Kolmapäev
Hommikusöök:
muffinid banaaniga
Vahepala: smuuti (banaani ja mustika või vaarikatega ning maitsestamata jogurtiga)
Lõunasöök: orsoto punapeedi ja peekoniga
Õhtuoode: porgandi- ja kurgikangid maitsestamata jogurtist valmistatud dipikastmega
Õhtusöök: kalasupp

Neljapäev
Hommikusöök:
kamapallid maitsestamata jogurti, banaani ja marjadega
Vahepala: üks pirn
Lõunasöök: plov, mille kõrvale ka värsket salatit
Õhtuoode: viil leiba või ja juustuga
Õhtusöök: kinoa köögiviljadega

Reede
Hommikusöök:
puder meelepäraste lisanditega (kaneel, mesi, marjad, rosinad, puuviljapüree/tükid, riivjuust, sulatatud juust, või).
Vahepala: üks väiksem puuvili
Lõunasöök: kana riisi ja köögiviljadega
Õhtuoode: köögiviljakangid
Õhtusöök: värskekapsasupp

Laupäev

Hommikusöök: kõrvitsapannkoogid

Vahepala: üks-kaks kodust kaerahelbe-rosinaküpsist

Valmistamine:

100g, võid või kookoseõli, 100g toorroosuhkrut või agaavisiirupit, 200g täisterakaerahelbeid, 2 muna, peotäis kuivatatud puuvilju/marju.

Sulata või (võta õli), lisa suhkur ja kaerahelbed. Kuumuta segu kuni kaerahelbed on kergelt pruunistunud. Lisa vahustatud munad ja rosinad. Tõsta võitatud/küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile väikesed pätsikesed ning küpseta helepruuniks.

Lõunasöök: pasta suitsujuustu ja kanaga
Valmistamine:
Kirsstomatid, ½ küüslauguküünt, oliiviõli, rukolat üks peotäis, šampinjonid, sool, suitsujuust 18%, kanafilee, Tagliatelle pasta, vahukoor 35%.
Kuumuta pann keskmise kuumuseni ja lisa sellele pisut oliivõli. Lisa tükeldatud viilutatud šampinjonid. Kuumuta mõni minut, seejärel lisa tükeldatud kana ja peeneks hakitud küüslauk. Lisa paar supilusikatäit vett ja keedetud pasta, sega ning lisa vahukoor ja kolmveerand riivitud suitsujuustust. Kuumuta pidevalt segades kuni kaste on sobiva paksusega. Enne serveerimist lisa pooleks lõigatud kirsstomatid. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kohe kerge rohelise salatituti ja ülejäänud riivitud suitsujuustuga.
Õhtuoode: peotäis marju ja klaas keefirit
Õhtusöök: frikadellisupp

Pühapäev
Hommikusöök:
pannkoogid kohupiima ja puuviljade/marjadega

Vahepala: üks viil kodust karaskit
Valmistamine:
4dl odrajahu, 1 dl nisujahu, 1 tl soodat; 2,5 dl hapupiima/keefirit, 200 g kohupiima; 0,25 dl taimeõli; 0,5 tl himaalaja soola; 0,5 spl toorsuhkrut.
Sega omavahel jahud ja sooda. Lisa hapupiim, kohupiim, õli, sool ja suhkur ning sega ühtlaseks. Kalla tainas võitatud piklikku keeksi- või leivavormi. Küpseta 175 kraadi juures u 30min. Serveeri soojalt maitsevõiga.

Lõunasöök: kana-klimbisupp
Õhtuoode: smuuti maitsestamata jogurti, mustikate ja meega
Õhtusöök: kala hautatud köögiviljadega.

Artikkel ilmus 2016 mais Eesti Päevalehes terviserubriigis.