Mõnikord leiame end olukorrast, mis tõmbab justkui vaiba jalge alt. See võib olla midagi väikest või suurt, kuid igal juhul reageerime sellele kohe. Taolised olukorrad näitavad üpris palju suhte kohta. Sellistes olukordades on tähtis, et ka siis, kui reageeritakse stressile erinevalt, on mõlemad siiski teineteise suhtes toetavad.

See aitab vältida tülisid. Näiteks kui oled impulsiivne ja "plahvatad" stressirohkes olukorras, aitab rahulik ja tasakaalukas partner sul rahuneda. Nii teed paremaid otsuseid ja ei torma pea ees tundmatusse olukorda.

Kui aga üks partner muutub stressiolukorras alati teise suhtes vaenulikuks ja süüdistavaks, siis see on juba suhtele ohuks.

2. Mõtlemisviisid

Sina ja su kaaslane olete mõlemad täiskasvanud inimesed, kellel on omad arvamused, eelistused ja omad nägemused asjadest. On tähtis, et saate mõlemad aru, et teie mõtted ja tunded pole täpselt ühesugused ja ka aktsepteerite seda.

Seetõttu ära tee kunagi mõlema eest otsuseid. Austa oma kaaslast ja küsi temalt, mida ta mõtleb ning soovib. selline lähenemine on uks elutervesse ja harmoonilisse suhtesse.

3. Soovid

Ära eelda, et su kaaslane loeb su mõtteid. Ole avatud ja aus oma lähedastega ja räägi oma tunnetest ning muredest. Nad ei loe sinu sees toimuvat sinu silmist.

Kõige alus on omavaheline suhtlus. Pea meeles, et ainult sina ise vastutad oma soovide avaldamise eest. Kui sa oma soove ei väljenda, ei tea neid ka keegi teine.

4. Isiklik ruum

Kui teete kõike koos, muutuvad ühistegevused peagi rutiinseks. Seetõttu muutub ka sinu kaaslane osaks rutiinist. See pole halb, kui sa seda naudid, aga pane tähele, millal see nüriks võib muutma hakata.

Väga tähtis on, et mõlemal oleksid omad hobid ja huvid ja ka ühiselt veedetud aeg. Veetke nädalas 1-2 päeva koos midagi uut ja huvitavat tehes. Teadlased väidavad, et õnnelikult veedetud ühine aeg muudab suhte tugevamaks.

5. Eluplaanid

Sinu ja su kaaslase eesmärgid, soovid ja väljavaated ei peagi olema ühesugused. Samas oleks tore, kui sinu ja su kaaslase arusaam edust ja elusuunast oleks mingil määral sarnane.

Kui plaanid teha karjääri kuni 40. eluaastani, kuid sinu kaaslane unistab kolmest lapsest nii pea kui võimalik, ootab teid tõenäoliselt ees palju pereteemalisi vaidluseid. Seetõttu on oluline omavahel rääkida unistustest ja eesmärkidest.

6. Suhted sõpradega

Sõbrad on igale inimesele olulised ja nende kõrvalejätmine tähendab millegi tähtsa kaotamist. Armastav kaaslane ei pane kunagi aga kätt ette, kui soovid sõpradega aega veeta. Isegi siis, kui sinu sõbrad talle eriti ei meeldi. Ta mõistab, et sõbrad on sulle olulised.

7. Suhted sugulastega

Hoolimata sellest, et elu muutub järjest kiiremaks, on tähtis säilitada häid suhteid elukaaslase sugulastega. See muudab tugevamaks ka teie suhte. Kui oled aga pidevalt tülis oma kaasa ema ja isaga, muutub ka sinu suhe su partneriga teravamaks.

8. Tervislikud vaidlused

Mis puutub vaidlustesse, siis läbimõeldud ja asjalikud vaidlused muudavad suhte tugevamaks. Kui oled koos kellegagi ja plaanid temaga mitte kunagi vaielda, võib kunagi esile kerkiv esimene vaidlus teie suhte purustada.

Selle asemel proovi mõista erinevaid strateegiaid, mis aitavad lahendada tülid ja arutle oma kaaslasega nende üle.

Kuidas vaielda nii, et sellest ka kasu saate, seda vaata SIIT!

9. Õnnestumiste tähistamine

On päris hull elada inimesega, kes sinu õnnestumistele kaasa ei ela ega hooli sellest, kui sul läheb hästi. Harmoonilises ja õnnelikus suhtes tunnevad partnerid üksteise kordaminekute üle rõõmu.

10. Kompromisside tegemine

Heas suhtes leiavad kaaslased kuldse kesktee, mis sobib mõlemale. Loomulikult tuleb ette olukordi, kus pead millestki loobuma, et kaaslasel oleks hea. Samuti teeb ka kaaslane teinekord otsuseid, mis on tema jaoks võib-olla igavad, kuid sinu jaoks põnevad. Näiteks lähete koos kinno mingit filmi vaatama, mis teda ei huvita, aga sind huvitab. Teinekord on aga vastupidi. Või leiate hoopis kuldse kesktee ja teete koos midagi sellist, mis huvitab teid mõlemaid. Asi on tahtmises.

Boonus: suhe, mis on loodud õnnestuma

Inimesed kirjeldavad suhteid ja armastust erinevalt. Küll aga on vähemalt kahte tüüpi suhteid, mis võtavad kokku suurema osa ideid armastusest:

1. Suurepärane kooslus

2. Ühised seiklused

Esimese variandi puhul näevad mõlemad üksteist kui ideaalseid kaaslaseid. Usutakse, et ollakse üksteise jaoks loodud. Teise variandi puhul ei tõsteta esile aga ühiseid sarnasusi ja erinevusi, vaid seigeldakse koos ja suhet iseloomustavad pigem ühised mälestused ning läbielamised.

Need kümme märki näitavad, kas suhe saab olema harmooniline ja tugev. Võiksid aga alati meeles pidada, et õnnelikkus sõltub väga palju sinust endast, sest keegi teine sind õnnelikuks teha ei saa. Aga oled õnnega koos, kui oled enda kõrvale leidnud selle, kellega koos olles on sul lihtsam ennast õnnelikuna tunda.

Allikas: brightside.me