Mehed ju ei nuta. Kes seda väljendidt kuulnud poleks. Sageli vaadataksegi viltu, kui mehed avaldavad oma tundeid. Kuid mees, kes on pidanud lapsena oma tundeid eitama, ei kasva kunagi tõeliseks meheks. Vanemad peaksid aga mõistma, et jonnimine ei ole tunnete näitamine. Jonnimine on jonnimine. Jonni taga on aga mingi väljendamist ootav tunne.

Psühholoogi sõnul suurendab eneseteadlikkus ka võimet näha end ümbritsevat paremas võtmes. Niisiis on mõistlik julgustada oma poegi küsima küsimusi, otsima vastuseid, tundma nii tõuse kui ka mõõnasid. Tähtis on oma lastele öelda, et tundeid ei tohiks endas hoida ja alla suruda.

Tunnete puhul tuleb osata esmalt need ära tunda, osata neile nimi panna ja siis proovida need sõnadesse panna ning öelda sellele, kellele vaja. See oskus muudab mehe enesekindlamaks ja enesekindlus on mehelik. Härrasmehed saavad aru, milline tähtsus on sellel, kui nad ei pea oma tundeid häbenema.

Sea kõrged standardid

Kõik emad soovid, et nende lastel läheks hästi ja kõrged standardid aitavad seda saavutada. Ootused peaksid olema kõrged, ent saavutatavad. See tähendab, et kui noormees saavutab head tulemused, saab ta enda üle uhkust tunda. Kui ootused on aga liiga kõrged, on noormehel tunne, et kunagi pole piisavalt ja ühel hetkel lööb ta käega. Kui ootused noormehe suhtes puuduvad täielikult, on oht, et ta ei hakkagi kunagi iseseisvalt hakkama saama ja jääb terve elu vanematele lootma. Poisis tuleb õhutada soovi ennast ületada. Ta peaks suutma seada eesmärke, olema võimeline pingutama, et nende poole püüelda. Tagasilöökide korral ei tohi poega häbistada, vaid innustada ebaõnnest järeldusi tegema, et järgmisel korral kogemuse võrra rikkam olles juba õnnestuda.

Õpeta noormees enda tegude eest vastutama

Elu on täis asju, mida me ei soovi teha, kuid peame, sest see viib millegi suuremani. Kui õpetad oma pojale, et võetud kohustused tuleb ka täita ja nende täitmise üle ei sobi vinguda. Niisama hädaldamine pole sugugi mehelik omadus. Kohusetunne ja vastutusvõime annab noormeestele head eeldused olemaks õiglane ja hinnatud mees — juht, abikaasa, isa, sõber.

Suhe olgu tervislik

Terved suhted õpetavad noormehele, et teisi tuleb austada ja ka teiste soovid ning vajadused on olulised. Vanemate isiklik eeskuju on määrav. Härrasmees ei alanda kunagi, ei kiusa kunagi. Kui tahate partneriga koos kasvatada oma pojast härrasmeest, siis arvestage, et alustada tuleb mitte lapse, vaid iseenda kasvatamisest. Tuleb suhtuda hoolivalt, austavalt ja soojalt nii oma partnerisse, lastesse, ka lemmikloomadesse. Ka teistesse inimestesse, sest olles kodus üks ja väljas teine, anname oma lapsele väga valet eeskuju. Laps õpib eelkõige meie tegudest, mitte sõnadest ja tuletage seda meelde, kui olete lapsele pidanud loengu austavatest suhetest, aga avastate järgmisel päeval end teineteist hoogsalt sõimamas. Et seda ei juhtuks ei tohi ta selliseid asju ka lapsena kodus õppida ja lasteaias ning koolis sellega kokku puutudes tundub talle selline asi täiesti kohatu vaid siis, kui kodu poolt on selline suhtumine juba välja kujundatud.

Psühholoogi sõnul ei maksa karta olla pojaga lähedane olenemata tema vanusest. Lähedus ja hea läbisaamine viib loomuliku usalduseni vanema ja poja vahel.

Ole armastav

Armasta oma lapsi tingimusteta. Kiida neid, kui nad saavad hakkama millegi heaga ja ole neile nende tegemistes toeks. Julgusta neid proovima uusi asju. Kui vanemad on armastavad ja hoolivad, kasvavad ka nende pojad härrasmeesteks, kes soovivad olla head teiste vastu ja käituvad hästi.

Allikad: FamilyShare, Pere ja Laps