SUUR VINKUTEST | Milliseid viinereid kõlbab lastele liha asemel anda?
Pere ja Kodu väikesed viineritestijad on vanuses 3-7. Testimiseks valisime ainult sellised viinerid, mis sisaldavad enim liha ja milles ei ole kasutatud maitsetugevdajat E621. Parimatest parimad selgusid läbi laste suu!
Palusime igal lapsel viinerite kohta arvamust avaldada ja oma lemmikud välja valida.
Marten (3) Lihakas Doktoriviiner, Rakvere Lihakombinaat
Tormi (4) E-vaba Lihaviiner, Oskar Lihatooted ja Täislihaviinerid, Nõo Lihavürst
Georg (7) Rohumaaveise viiner juustuga, Liivimaa Lihaveis ja 77,7% Viiner, Maks &Moorits
Sandra (7) 77,7% Viiner, Maks &Moorits
Leon (6) Kanafileeviiner Edami juustuga, Tallegg
Lilli Lee (4) EHE viinerid, Rannarootsi
Missuguseid naljakaid trikitoitusid viineritest ise laste rõõmuks teha saad, seda vaata SIIT!
Et saada oma toidulauale kvaliteetseim toode, tuleb lugeda silte ja teha õige valik!
Kas tead, milliseid e-aineid võiksid lastele viinereid (ja muid toite) valides vältida?
E: 102, 104, 110, 120, 122, 124, 127, 128, 129, 131, 132, 133, 142, 150b, 150d, 150c, 151, 155, 173, 180, 200, 210- 219, 251, 280, 320, 338, 407, 421, 551, 620, 621, 622, 623, 951, 952, 954
TESTIS OSALENUD VIINERID
Lapsed valisid oma lemmikuid liharikaste viinerite (ja ühe vegantoote) hulgast (tooted on reastatud lihasisalduse järgi).
Täislihaviinerid, Nõo Lihavürst
Koostisosad: sealiha (97%), sool, stabilisaator (E450, E471), happesuse regulaator (E451), suhkur, maltodekstriin, lõhna- ja maitseained, vürtsid, antioksüdant (E300), pärmiekstrakt, säilitusaine (E250).
EHE viinerid, Rannarootsi
Koostisosad: sealiha (90%), vesi, sool, stabilisaator (difosfaat), happesuse regulaatorid (trifosfaat, glükoondeltalaktoon), antioksüdant (naatriumisoaskorbaat), lõhna- ja maitseained, glükoos, vürtsid, säilitusaine (naatriumnitrit)
E-vaba lihaviiner, Oskar Lihatooted
Koostisosad: sealiha (55%), veiseliha (28%), joogivesi, vürtsid, keedusool, lõhna- ja maitseained.
77,7% Viiner, Maks &Moorits
Koostisosad: sealiha (56,4%), vesi, veiseliha (21,3%), tärklis, sool, stabilisaator E450, dekstroos, lihavalk, lõhna- ja maitseained, antioksüdant E301, säilitusaine E250
Rohumaaveise viiner juustuga, Liivimaa Lihaveis
Koostisosad: mahe veiseliha 76%, gouda JUUST 13,5 % (tardaine: kaltsiumkloriid, juuretis, laap), vesi, mahe tärklis, sool, mahe vürtsid (sibul, pipar, SELLER, ingver, muskaat, paprika, küüslauk, lambaläätsed), mahe dekstroos, mahe riisijahu, mahe maltodekstriin, mahe taimne õli, mahe hüdrolüüsitud taimne valk, stabilisaator: naatriumtsitraat; antioksüdant:naatriumaskorbaat; säilitusaine: naatriumnitrit.
Lihakas Doktoriviiner, Rakvere Lihakombinaat
Koostisosad: sealiha (75%), vesi, meresool, vadakupulber (sh piim), lõhna- ja maitseained (sh suitsutuspreparaat), vürtsid, vürtside ekstraktid, lihavalk, kirsipulber, dekstroos, hüdrolüüsitud taimne valk, rohelise tee ekstrakt. Võib sisaldada vähesel määral soja, muna, sinepit ja sellerit.
Lasteviiner, Oskar Lihatooted
Koostisosad: sealiha 75%, joogivesi, vürtsid, keedusool, lõhna- ja maitseained.
Kanafileeviiner Edami juustuga, Tallegg
Koostisosad: kana-broilerifilee (41%), kana-broilerikintsuliha (19%), vesi, kana-broilerinahk, Edami juust (8%), sool, kanalihavalk, dekstroos, vürtsid, hüdrolüüsitud taimne valk, stabilisaatorid: E425, E450, karrageen, happesuse regulaatorid: E262, E326, antioksüdant: askorbiinhape, säilitusaine: E250.Toode võib sisaldada vähesel määral sinepit, soja, nisu, muna ja sellerit.
Taimsed viinerid, Bon Soya
Täielikult taimne toode, kuid maitseb nagu traditsiooniline viiner. Valmistatud geneetiliselt töötlemata soja- ja nisuvalgust. Ei sisalda loomseid koostisaineid, kolesterooli ega säilitusaineid.
Koostisosad: vesi, sojavalk (11%), taimne õli, nisuvalk (gluteen), modifitseeritud tärklis (mais), lõhna- ja maitseained, sool, paksendaja karrageen, tsitruskiudaine.
MÜÜDID JA TEGELIKKUS
“Paljud pelgavad viinereid jt lihatooteid, pidades neid väga kaloririkasteks,” tõdeb Perele ja Kodule pikemas loos valmistoidust Toiduliidu juht Sirje Potisepp. “Selline arusaam võib olla seotud müüdiga, et need tooted on tehtud kõigest muust kui lihast.”
Tegelikkus on see, et toodete valmistamiseks kasutatava liha maksimaalne rasva- ja sidekoe sisaldus on seadusega piiritletud ning kui sealiha rasvasisaldus ületab 30%, tuleb seda juba eraldi märkida “seapekk”. Samuti ei tohi liha sisalduse hulka arvestada kamarat — ka see peab olema pakendil eraldi välja toodud. „Pakendit lugedes võite olla kindel: kui tootja märgistab lihasisaldusena 75%, siis kogu nimetatud 75% ongi korralik ja valitud liha,” julgustab Potisepp.
Kui aga võrrelda näiteks viinerite kalorsust teiste igapäevaste toodetega, siis näeme, et viiner ei olegi kõige kaloririkkaim toode. 100 grammi viinereid sisaldab 221 kilokalorit, mis on keskmiselt sama palju kui 100 grammi praemuna või musta leiba; keskmise rasvasisaldusega (25-26%) juustus on juba 330 kilokalorit 100 grammi kohta ning 100 grammi maapähkleid annab koguni 570 kilokalorit.
„On väär väita nagu oleks valmislihatooted ebatervislikud,” kinnitab Potisepp. „Viinerid sisaldavad lapse arenguks olulist komponenti — liha ning seda just lastele sobival ja meeldival kujul.”
Mõnusa viineripiruka retsepti leiad SIIT!