„Mida väiksem on laps, seda tundlikum on tema silm. Kui beebid annavad päikesevalguse silma sattumisel enda ebamugavusest märku ja pigem sulgevad koheselt silmalaud, siis mänguhoos olevad väikelapsed sageli ei varja enda silmi piisavalt," ütleb Väljari, rõhutades, et tegelikult on laste silmade päikese eest kaitsmine täiskasvanu ülesandeks.

Eri vanuserühmadele mõeldud päikeseprillid on pisut erinevad, seda põhjusel, et päikeseprillide kandmine oleks tehtud lapsele võimalikult sobivaks ja mugavaks. „Väikelastel on maailma tundma õppimisel oluline käsi-suu koordinatsioon ehk teatud vanuses kipuvad nad kõike ettejuhtuvat haarama ja suhu panema. Seega ka päikeseprillid peavad olema vastupidavast kummisest ja painduvamast materjalist, mis on disainitud nii, et prille saaks mõlemat pidi kanda ja et nende sangad ei liigenduks ning oleksid vastupidavad, kuid mugavad," tõi optometrist esile. Ta lisas, et väikelaste jaoks on oluline ka prilliraamide värvikirevus, et see tähelepanu köidaks ja muudaks prillid lapse jaoks atraktiivseks. „Kui väikelaste päikeseprillide konstruktsioon on õige pisut ujumisprilli-kujundusega sarnased, siis eelkooliealiste ja vanemate laste prillid sarnandevad juba rohkem täiskasvanutele mõeldud päikeseprillidega.

Lastele päikeseprille valides soovitab optometrist arvestada lapse vanusega, millest sõltub päikseprillide suurus, materjal, disain ja loomulikult hea istuvus, mis aitavad kaasa silmade hoidmisele. Vanemate laste puhul on oluline, et need ka lapsele meeldiksid, siis kannavad lapsed neid meelsamini.

Väljari sõnul on paljud vanemad tundnud optikakauplusest lapsele päikeseprille valides muret nende vastupidavuse osas, sest kui laps on n-ö asjade lõhkumisfaasis, siis võivad prillid kahjustada saada ning seeläbi ei soovita ka raha korralikele prillidele kulutada.

Sellisel juhul tasuks pigem eelistada pehmest kumm-materjalist raamidega päikeseprille, mis peaksid paremini kukkumisele vastu. „Samas eelkooliealiste ja vanemate laste puhul aitab selgitustepõhine juhendamine. Prille tuleb ette panna ja ära võtta kahe käega ning kindlasti tuleb prille hoiustada prillitoosis, mitte lahtiselt taskus või kotis. Rannas viibides ja vette minnes tasub kasutada spetsiaalseid prillipaelu, mis prillide vette kukkumisel ei lase neil veepõhja vajuda ja jätavad nad veepinnale ulpima," põhjendab Väljari. Ta nentis, et vanemad lapsed võivad kasutada ka kõrva taha kinnitatavaid spetsiaalseid prillisangade klõpse, mis aitavad prille peas hoida ka hoogsamal liikumisel.

Jaga
Kommentaarid