Loe ka Pere ja Kodu eriajakirja 9 KUUD

Ma tõesti loodan, et see julgustab sind, armas tulevane sünnitaja!
Tundsin juba eelmisel päeval kerget sünnitegevust, aga ei julgenud midagi loota. Öösel kell 1.24 ärkasin ja veed nirisesid. Hakkasin u 4min vahedega tuhutama, aga need polnud üldse intensiivsed. Otsustasin siiski igaks juhuks kell 3 öösel Pelgulinna haiglasse kohale minna — saagu, mis saab. Kui pole aktiivset tegevust, panevad vähemalt sünnieelsesse ja saan haigla keskkonnaga kohaneda. Aga oh üllatust — 6cm avatust nagu haiglas selgus. Edasi käis kõik väga kiirelt. Ämmakas saatis mind sünnitustuppa, imestades mu lõdvestatuse ja tagasihoidliku sünnitegevuse üle. Läks veel 1,5h ja juba kell 5 hommikul saime koos värske ilmakodanikuga issit videokõnes rõõmustada. Ma ei osanud uneski nii head sünnitust näha, eriti meheta, kes eelmisel korral oli minu jaoks 3 doula eest.
Mul oli väga vähe aega selle mõttega kohanemiseks, et pean üksi sünnitama. Kõik oma hirmud (mida oli palju), pettumuse (mis oli suur) ja lootuse (mida oli vähe) ütlesin välja SIIN!

Kolme päevaga üksinda sünnitamiseks valmis

Lõpuks mõistsin, et pean ise midagi tegema, et uus väljakutse edukalt seljatada, aga ei teadnud, mida või mis mind üksi olles sünnitusel enim aitab? On see meeldiv muusika, äkki prooviks mõnda avalikult kättesaadavat hüpnosünnituse meditatsiooni? Aga ma pole varem eriti mediteerinud. Teadsin, et pean leidma viise, kuidas üksi olles meeleolu üleval hoida, lõdvestuda ja avaneda. Tahtsin sünnitamise eel ka vanni minna (aga sinna ma ei jõudnudki, sest KTG oli pressideni peal).
Hakkasin ühte soundcloudist vabalt kättesaadavat 30min meditatsiooni iga päev mitu korda kuulama. Nüüd olen veendunud — hüpnosünnitus on võimas abivahend ja seda saab endale täiesti tasuta ise kasvõi 3 päevaga luua. Ma arvan, et see oli minu n-ö kuldvõti. Kuulasin seda endalegi üllatuseks kogu sünnituse vältel. Otsus selleks tuli alles sünnituse käigus.

Tegelesin kõik 3 päeva endaga ja kokkuvõttes olin paremini sünnituseks valmistunud, kui kahe rasedusega kokku, kuigi harisin end juba enne hoolsalt raamatute, jooga ja loengutega. Pöörasin eriolukorra enda jaoks positiivseks kogemuseks.
Minu 7 soovitust tugiisikuta haiglasünnituseks
* Valmista end vaimselt ette.
Naise vaimne häälestatus ehk mindset on kogu protsessi juhtiv jõud. Ja see on hea, sest selles osas saab naine väga palju ise ära teha! Üks põhilisi sünnitegevuse hormoone on oksütotsiin. Seda manustati mulle mu esimese sünnituse presside ajal tilgutiga, et veaksin lõpuni välja. Aga sünteetiline ei tööta päris samamoodi nagu loomulik. Nüüd tean, et saan seda ise toota hoides meeleolu üleval.
Mis just sul selleks vaja oleks? Mind aitasid enne sünnitust hea muusika, mõnus kodune õhkkond, naljatamine, sõpradega suhtlemine, pikad jalutuskäigud ja hea muusika. Näiteks autos teel haiglasse viskasime mehega nalja — teadlikult lollitasime ja kuulasime mu lemmikmuusikat. Lihtsalt neid lugusid, mis tuju heaks teevad. Olgu siis selleks jazz, indie, popp vms žanr. Muusikat võid vabalt kuulata ka sünnituse ajal. Ma otsustasin viimasel hetkel meditatsiooni kasuks.

* Visualiseeri beebi laskumist alla sünniteedesse kuni tema sündimiseni välja (kui sul tähtaeg on kohe käes või juba möödas). Tegin seda korduvalt mõnel puhkehetkel ja eriti sünnitusel.
* “Let your monkey do it!” on öelnud USA legendaarne ämmaemand Ina May Gaskin. Mõte on selles, et usalda oma ürgnaist. Ta teab kuidas sünnitada! Usalda oma instinkte asendite valikul, hingamisel ja liikumisel. Lõdvestu nagu proff — sa oskad seda! See on sul veres, sest sünnitus on niivõrd loomulik protsess.
* Valmista end füüsiliselt ette. Korralda kodune elu nii, et saaksid end vaimselt ette valmistada ja maksimaalselt aega iseendale. Näiteks mina haarasin enda kätte kõik koeraga pikad jalutamised õhtuti, samal ajal pani mees suuremat last magama. Kui vajasin päeval puhkust, et tukastada või mediteerida, siis mu teine pool korraldas oma tööasjad nii, et sain selle hetke või leppisime kokku, millal on tema aeg vanema lapsega tegeleda, millal minu.

Võta haiglasse käeotsas kaasa väike ja kerge joogipudel, mida saad ja jaksad ise ühe käega võtta. Mul oli selline kõrrega laste oma. Veendu, et kõik vajalik on hästi kättesaadavas kohas: id-kaart, rasedakaart, sünniplaan jm mida võiksid vajada. Kui tuhud on juba intensiivsed, ei taha kotis tuhnida. Mul olid hädavajalikud asjad ka kõrvaklapid ja telefon, kust tuli meditatsioon.
Ja pärast kulub iga kalor head ja paremat nosimiseks ära. Praegu peab 48h haiglas olema nii, et varusta end meelepäraste näksidega, sest haiglatoit on ikka haiglatoit.
* Lõdvestu. Ma teadsin, et minu peamine väljakutse üksi haiglatoas sünnitamisel on kõikidest segavatest faktoritest hoolimata lõdvestuda, sest ainult nii saan sujuvalt ja kiiresti avaneda. Emakas on lihas, mis peab tuhuga kaasa minema ja järgi andma — lõdvestuma, et beebi välja mahuks.
Kuidas lõdvestuda valust ja segavatest faktoritest hoolimata?
Segavaid faktoreid on haiglas mitu. Minu loos üks naine karjus peaaegu terve aja vastastoas ja mu KTG liikus koguaeg paigast, piiksus ja ei andnud õigeid toone. Seda käidi kümme korda sättimas ja ei võetudki enne presse lõpuks ära, kuigi ma nii lootsin sellest varem lahti saada.

Minu üllatuseks aitas minul enim kõikide nende faktorite keskel lõdvestuda üks avalikult kättesaadav hüpnosünnituse meditatsioon Soundcloudis. Teadmata, et seda lõpuks ka sünnitusel kasutan, olin hakanud sünnitusmajade uue korra uudist kuuldses seda mitu korda päevas kuulama, et fookust ja positiivsust hoida.
Lõpuks käis see mul terve sünnituse aja kõrvaklappides ja presside ajal tuli telefoni kõlarist, et ämmakat ka kuuleksin, kes mind viimases etapis hingamisega juhendas. Kusjuures ma pole oma varasemas elus mingi eriline mediteerija olnud.
Kaalusin, kas kuulan sünnitusel meditatsiooni või muusikat. Aga kuna eesmärk oli lõdvestuda ja muusikapalade rütm kui ka kiirus vaheldusid nii, et oleksin tahtnud seal lugusid edasi-tagasi klõpsida, mis häirinuks keskendumist, siis otsustasin meditatsiooni kasuks. Sellel oli ühtlane meloodiline taust ka, mis mulle sünnitusel hästi sobis.

Mõtle, mis aitaks sul lõdvestuda või proovi erinevaid asju. Näiteks positiivsed sisendused nagu “Ma saan sellega hakkama!”, “Lõdvestu!, “Iga tuhu toob beebi lähemale!” ja teised sarnased on samamoodi võimsad tööriistad. Varusin ka esimese lapse sünnist telefoni pilte, et vajadusel nende õnnelike hetkede vaatamisega end turgutada. Samuti saad iga kell koju helistada ja ka videos. Ämmakad aitavad sind. Mina tahtsin oma mullis olla ja helistasin videoga, kui laps oli juba käes.
* Usalda haiglat — sa oled heades kätes — proffide valvsa pilgu ja juhendamise all. Midagi ei saa valesti minna, kui oled ise valmis ja usaldad oma valikuid. Haiglas on ebamugavusi, aga see on turvaline keskkond beebi sünniks. Sa ei ole üksi. Sinu palati ukse taga on terve kaadervärk maailma kõige olulisema töö tegijaid — elu imale toojaid. Ma olen nii tänulik igale ämmakale, kes seda rasket tööd südame ja hingega teevad.
* Keskendu peamisele — sinu tibu on sinu poole teel ja pole paremat kingitust! See teadmine ja sisendus oli minu nr 1 õnnehormooni tootja. Kogu igapäeva virr-varris ja praeguseid sündmuseid arvestades kipub mõte mujale minema, aga ära lase — sa saad emaks, võib-olla mitmekordselt ja seda enam! Ühe uue imelise väikese inimese sünd on kohe ukse ees ja see saab olema pidupäev!

Linke ka:
Minu hea tuju loomise playlist on SIIN!
Võid Spotifyst otsida ka märksõnadega “labour” ja “birth” teisi avalikke playliste, kust enda omasse lugusid napsata.

Minu kullakallis hüpnomeditatsioon Soundcloudist: https://soundcloud.com/yannis-zachos/hypnobirthing
Ps. Neid on seal veel mitmeid ja YouTube’is ka. Leia sind enim kõnetavam.

Helena, õnnelik ema