LaSpa omanik ja nelja poja ema Anna Elam inspireerib peresid seitsme lihtsalt rakendatava ideega, mis aitavad vältida stressi ja toetada üldist heaolutunnet. Üks idee igaks koolivaheaja päevaks aitab sisustada koolivaheaega lõbusalt, hoides pere seejuures õnneliku ja tervena.

Esmaspäev – liikumine on oluline

Liikumine võiks kuuluda iga koolivaheaja päeva juurde. Liikumisest algab keha ja vaimu tasakaal – see tugevdab luid ja lihaseid ning on kasulik südamele. Liikumise käigus suurenenud verevool tõstab keha hapniku taset, aitab kehakaalu kontrollida, kiirendab õppimisvõimet ja annab parema une.

Tegevus:

Proovige kogu perega seda lõbusat Youtube’i harjutusteseeriat. See 15-minutiline programm on küll inglise keeles, kuid 12 lastele kodus praktiseerimiseks mõeldud harjutust on lihtsasti järgitavad ja annavad võimaluse ka inglise keele oskuse lihvimiseks.



Teisipäev – tervislik smuuti

Söögil ja joogil on hea enesetunde tagamisel väga suur roll. Sööge koos lastega värsket toitu, näiteks köögivilju ja puuvilju ning valmistage koos kodus toitu, mis näitaks lastele, et tervislik toit võib olla ka väga maitsev.

Tegevus:

Valmistage koos lastega tervislik marjasmuuti kogu perele (kogused neljale inimesele):
• 500 g külmutatud marju
• 500 g maasikajogurtit
• 100 ml piima
• 25 g kaerahelbeid
Segage kõik koostisosad omavahel ja serveerige kenades klaasides.

Kolmapäev – matk looduses

Vaba päeva sisustamiseks tehke koos perega midagi aktiivset. Eesti loodus annab suurepäraseid võimalusi selleks, mida jaapanlased nimetavad Shinrin-yokuks ehk eesti keeles metsas suplemiseks. Teaduslikult on tõestatud, et jalutuskäigud metsas avaldavad positiivset mõju tervisele, näiteks langeb vererõhk ja tugevneb immuunsüsteem.

Tegevus:

Minge koos lastega jalutama, jooksma või ratastega sõitma. Pakkige kaasa piknikukorv ja tehke (tõuke)rattamatk või jalutuskäik looduses.

Neljapäev – hea une päev

Uni on põnev teema ja magamiseks on nii palju põhjuseid, aga kas olete koos lastega ka arutanud, miks on kvaliteetne uni kasulik? Magades taastuvad rakud ja paranevad lihased. Uni on ka ajule vajalik, sest magamine võimaldab ajurakkudel mälestusi ümber korraldada ja struktureerida. Magades vabaneb aju jääkainetest ja uni on tähtis ka immuunsüsteemi toetamisel. Piisavad unetunnid ja hea uni on seetõttu väga oluline.

Tegevus:

Leidke ideid internetist – näiteks Pinterestist – laste voodite hubasemaks muutmiseks. Võite lisada mõned mõnusad padjad või osta koheva suleteki. Ka voodi juurde seinale pandud pildil või fotod aitavad kaasa positiivsete emotsioonide loomisele enne magama jäämist. Looge hea une rutiinid, näiteks raamatu lugemine või rahulik vestlus enne und.

Reede – joogapäev

Stress ei vaeva tänapäeval ainult täiskasvanuid, vaid ka paljud õpilased kannatavad (kooli)stressi ja pingete all. Üks võimalus igapäevaseks lõõgastumiseks on jooga praktiseerimine. Jooga annab füüsiline aktiivsuse ning parandab lihasjõudu ja paindlikkust, rahustab meelt ja tugevdab tähelepanuvõimet.

Tegevus:

Koolivaheaeg on hea võimalus proovida koos lastega midagi uut. Joogaõpetusi ja tasuta online-kavasid kodus harjutamiseks leiate internetist. Tee valik lastele mõeldud kavade hulgast. Soovitan näiteks „Yoga For Kids with Alissa Kepas“.

Laupäev – oma keha eest hoolitsemise päev

Oma keha, naha ja juuste eest hoolitsemine tähendab iseenda armastamist. See on positiivne ja lihtne asi, mida õpetada lastele ja muuta ühiseks nauditavaks rutiiniks.

Tegevus:

Looge kodune spaa – tehke koos lastega näo- või juuksemaski või kreemitage keha naturaalse hea lõhnaga kreemi või õliga. LaSpas pakume lastele spetsiaalseid massaaže ja hoolitsusi ning need on osutunud laste ja noorte hulgas väga populaarseks.

Pühapäev – lõõgastu koos muusikaga

Muusikal on võime mõjutada seda, mida me tunneme ja milliseid emotsioone kogeme. Muusika ühendub inimese autonoomse närvisüsteemiga, see mõjutab meie aju funktsioone, vererõhku ja südamelööke. Muusika mõjutab ka inimese limbilist süsteemi, kust pärinevad tunded ja emotsioonid.

Tegevus:

Spotifys leiate nime all “LaSpa lofi - beats to relax/study to” listi spetsiaalselt lastele ja teismelistele lõõgastumiseks mõeldud muusikaga. Aidake oma lastel ja teismelistel avastada muusika salamaailm ja kogege koos muusika lõõgastavat mõju.

Koolivaheaja veetmine ei pea olema kallis või keeruline. Valige igaks päevaks üks lihtne idee, mida koos lastega teha ja märgake erinevate tegevuste mõju oma heaolule.

Jaga
Kommentaarid